Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Αφγανιστάν- Shamsia Hassani: Οι πικραλίδες ειρήνης της πρώτης street artist μας ραγίζουν την καρδιά

Αφγανιστάν- Shamsia Hassani: Οι πικραλίδ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Όταν η τέχνη γίνεται η οικουμενική φωνή των γυναικών σε δραματικές στιγμές που συγκλονίζουν τον κόσμο

Ζει σε μυστική τοποθεσία καθώς ο τρόμος των Ταλιμπάν καραδοκεί. Τα graffiti έργα της απεικονίζουν γυναίκες να κλαίνε, να καταδιώκονται αλλά ταυτόχρονα να ελπίζουν. Γεννημένη στο Ιράν από πρόσφυγες γονείς, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Καμπούλ και καθηγήτρια Καλών Τεχνών. Η 33χρονη Shamsia Hassani έγινε η φωνή των γυναικών του Αφγανιστάν ειδικά το τελευταίο διάστημα καθώς όντας η πρώτη και μοναδική γυναίκα street artist εκφράζει με τα έργα της στους τοίχους όλο τον σκοταδισμό, την καταπίεση και το φόβο που βιώνουν. Τα σχεδιάζει σε μικρές διαστάσεις ώστε η ίδια να μην εκτίθεται στον κίνδυνο εν υπαίθρω ή τα ανεβάζει στο Instagram έχοντας συγκινήσει τα σημαντικότερα media της υφηλίου. Σύμβολό της η αιθέρια και αέρινη πικραλίδα που αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την ευτυχία και την ελπίδα κόντρα σε έναν βίαιο, ανδροκρατούμενο κόσμο. 

Βάφοντας τα κατεστραμμένα κτίρια ονειρεύεται μια ζωή με γυναίκες υπερήφανες και ανεξάρτητες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της ζωής όπως την τέχνη και την αγάπη. Ύστερα από τα τελευταία δραματικά γεγονότα, η Hassani ανέβασε κάποια νέα έργα της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: Στο πρώτο της έργο,  βλέπουμε μία γυναίκα ντυμένη με χαρούμενα χρώματα να κρατά σφιχτά ένα αρμόνιο, ενώ πίσω της οργισμένοι άντρες τής δείχνουν το ζοφερό της μέλλον. Στα δύο πιο πρόσφατα σχέδιά της  η γυναίκα κρατάει μια πικραλίδα,  που την προσφέρει σε έναν απειλητικό άνδρα  ή κλαίει γονατισμένη ενώ η πικραλίδα της είναι κατεστραμμένη στο πάτωμα. Τίτλος: Death to Darkness…

 

Θυμίζουμε πως στην αφγανική κοινωνία που δοκιμάζεται ξανά με την επάνοδο των Ταλιμπαν, κυριαρχεί η  κατάρρευση όλων όσων έχουν καταφέρει να αποκτήσουν οι γυναίκες τα τελευταία είκοσι χρόνια εκεί. Οι γυναίκες απαγορεύεται να εκπαιδεύονται, να εργάζονται, να περπατούν μόνες τους στο δρόμο, να λαμβάνουν μέρος σε έθιμα της χώρας,  χάνοντας όλα τα δικαιώματά τους και αντιμετωπίζοντας απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

«Η τέχνη αλλάζει το μυαλό των ανθρώπων και οι άνθρωποι τον κόσμο» είναι το σύνθημα της Hassani που έχει κατορθώσει με το δικό της τρόπο να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα. Eχει εκθέσει σε Ινδία, Ιράν, Γερμανία, ΗΠΑ, Δανία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, Ιταλία, Καναδά, Βιετνάμ και σε διπλωματικές αποστολές στην Καμπούλ.
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View