Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Σπύρος Κουβαράς: Μετά το «όχι» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παρουσιάζει στους Δελφούς το «Ρίζωμα»

Σπύρος Κουβαράς: Μετά το «όχι» του ΔΗΠΕΘ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μια αλληγορική, άχρονη performance χορού για τους σύγχρονους νομάδες σε μετα- αποκαλυπτικό περιβάλλον

Ραντεβού στη Ρωμαική Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών μας δίνει 4 και 5 Αυγούστου ο πατρινής καταγωγής χορογράφος Σπύρος Κουβαράς, ο οποίος πρόσφατα διεκδίκησε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Με τον αθηναικό Τύπο στο πλευρό του θα παρουσιάσει το νέο του έργο «Ρίζωμα» που αντλεί υλικό από το δοκίμιο Νομαδική σκέψη του Gilles Delleuze, την θεωρία του περί αποεδαφικοποίησης (deterritorialization) και με αναφορές στον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.  

Θυμίζουμε πως ο καλλιτέχνης έχει χειροκροτηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας και είναι ο ιδρυτής της διακεκριμένης ομάδας Synthesis 748, η οποία με αφετηρία το Παρίσι έχει διεθνές εντυπωσιακό βιογραφικό. Από το 2017, βάση και έδρα της ομάδας αποτελεί η Αθήνα  καθώς επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Τι συμβαίνει όμως στο «Ρίζωμα»; Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον, στο οποίο αλληλεπιδρούν στοιχεία πρωτογονισμού, μνήμης και φαντασιακού, ο χορογράφος προσεγγίζει το σώμα όχι ως δέσμιο του τόπου όπου κατοικεί αλλά ως νομάδα που περιπλανιέται ανάμεσα σε ιδέες. 

Η εικαστική παρέμβαση και ο ηχητικός σχεδιασμός  συνθέτουν μια αναπάντεχη performance με εσωτερική, υποκειμενική ροή της αίσθησης του χρόνου. Οι τέσσερις ερμηνευτές, ως περιφερόμενοι πλάνητες, σε ένα ταξίδι χωρίς αρχή και τέλος, μοιάζουν αποσυνδεδεμένοι από κάθε μορφή χρονικότητας εντός του χώρου. Καταγωγή χαμένη, ρίζωμα ακατόρθωτο, μνήμη βυθισμένη, παρόν σε εκκρεμότητα.

Η χορογραφική πρακτική του Σπύρου Κουβαρά βασίζεται άλλωστε σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας, ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων, την παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και την αισθητική ακρίβεια.

Όπως εξηγεί ο ίδιος «Δουλεύω αρκετά με το φαντασιακό, την αλληγορία, το όνειρο. Έχω απαρνηθεί καλλιτεχνικά τον ρεαλισμό και την περιγραφή. Οι ερμηνευτές στο «Ρίζωμα»μετακινούνται  άλλοτε ως υποκείμενα αντίστασης και ελευθερίας και άλλοτε ως απότομα ξεριζωμένοι, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το αν πηγαίνουν προς κάπου ή αν έρχονται από κάπου. Η παρουσία του τέταρτου – γυμνού – σώματος, – γυναίκα performer εν είδει ανάποδης ρίζας, αντανακλά θα έλεγα το γυμνό, ανώνυμο, σώμα όλων των μειονοτήτων που βιώνουν σήμερα την απολυταρχικότητα μιας νέας βιοεξουσίας»

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Σκηνική Εγκατάσταση: Σπύρος Κουβαράς

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς

Χορευτές: Δήμητρα Βλάχου, Alexandra Rogovska, Σπύρος Κουβαράς

Performer: Μαρία Λάππα

Ρωμαϊκή Αγορά

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

4 και 5 Αυγούστου στις 21:00 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View