Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Titane: Ο φεμινιστικός «Χρυσός Φοίνικας» των Καννών είναι τραγικά επίκαιρος…

Titane: Ο φεμινιστικός «Χρυσός Φοίνικας»...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ανυπόταχτη γυναικεία φύση βγήκε στην επιφάνεια από μια τολμηρή γαλλίδα δημιουργό, σε μέρες που η έμπνευση για κινητοποίηση γίνεται ανάγκη

Η ξέφρενη, σοκαριστική φαντασία της 37χρονης γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό, στην- αποτρόπαιη σύμφωνα με πολλές κριτικές και εντυπώσεις- ταινία «Τitane», γεμάτη βία, τρόμο, σεξουαλική διαστροφή, κατέκτησε τον πολυπόθητο «Χρυσό Φοίνικα» των Καννών. Ετσι, το ιστορικό φεστιβάλ επιβράβευσε το φεμινισμό και τη νεότητα, καθώς η δημιουργός ήταν η νεώτερη και μια από τις μόλις τέσσερις γυναίκες της κούρσας, ενώ ταυτόχρονα επέλεξε να δικαιώσει το υπερβατικό και πρωτοποριακό σινεμά. Οι ειδικοί μίλησαν για ένα «σπλάτερ» ακραίο και άγριο, με κεντρική ηρωίδα μια επιθετική γυναίκα serial killer. Είναι εκείνη που κάνει σεξ με αυτοκίνητα και μένει έγκυος από μια… Κάντιλακ, εκείνη που αλλάζει φύλο επειδή την καταδιώκουν ως επικίνδυνη δολοφόνο. Ως «Αντριέν» ξανασμίγει με το χαμένο της πατέρα ενώ ο κλοιός γύρω τους σφίγγει απειλητικά. Aλλού γράφτηκε πως η αλλόκοτη ιστορία έκανε το φιλμ φαβορί για τη νίκη, ενώ αλλού ότι ήταν τελείως αναπάντεχο να κατακτήσει το βραβείο. Η Ντικουρνό πάντως ευχαρίστησε θερμά την κριτική επιτροπή για την «αναγνώριση της άπληστης και σπλαχνικής ανάγκης που έχουμε για έναν κόσμο πιο ρευστό και χωρίς αποκλεισμούς» ενώ ο πρόεδρος Σπάικ Λι αναχώρησε ευχαριστημένος που στο βάθρο ανέβηκε η πρόκληση και όχι το κοινώς αποδεκτό «κανονικό».

 Σε μέρες φρικιαστικών γυναικοκτονιών επί ελληνικού εδάφους αναρωτιέσαι ποιο είναι τελικά το τέρας της κοινωνίας και εάν αυτή το αναδημιουργεί σε νέο καλούπι, όπως την παρανοικά νοσηρή ηρωίδα του Titane. Εχουμε την τέχνη να δίνει λοιπόν την πιο αποστομωτική, αφυπνιστική απάντηση. Εστω και αλληγορικά.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View