Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Α. Νικολακόπουλος: Στόχος το μοντέλο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη γεωργία να εφαρμοστεί άμεσα στην Ηλεία

Α. Νικολακόπουλος: Στόχος το μοντέλο του...

Ζήτησε από τον Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λ. Χριστόπουλο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε η Ηλεία να είναι από τους πρώτουςνομούς όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το δίκτυο 5G

Το μεγάλο εγχείρημα που αποτελεί μονόδρομο και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νομό Ηλείας είναι αυτό του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, που θα οδηγήσει σε μία νέα πραγματικότητα προσθέτοντας αρκετά μεγάλη υπεραξία στο ελληνικό αγροτικό προϊόν.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εστιάσει τις προσπάθειές του ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και αυτό ήταν και το βασικό θέμα της ατζέντας στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι μιας επανάστασης στον αγροτικό τομέα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο, μέσα από μία ακολουθία τεχνολογικών και ψηφιακών εφαρμογών που θα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγικών δραστηριοτήτων και παραμέτρων της αγροτικής παραγωγής.

Η πανδημία συνετέλεσε στο να αναδειχθεί αυτή η νέα πραγματικότητα σε αναγκαία συνθήκη και πλέον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του Ηλείου κοινοβουλευτικού είναι ο γειτονικός νομός να είναι από τους πρώτους που θα ενταχθούν πιλοτικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα στον τομέα της καλλιέργειας και ακολουθώντας το δόγμα της εξωστρεφούς γεωργίας.

Αυτό που επισημάνθηκε και στην συνάντηση, είναι η πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για την ανάπτυξη ενός συνόλου ψηφιακών υπηρεσιών, με εστίαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της Ηλείας, με την αξιοποίηση των οποίων θα επιτευχθεί η υποστήριξη του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν, θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αιχμής, θα επιτρέπουν την συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση των εδαφοκλιματικών συνθηκών και την δυνατότητα μεγιστοποίησης της αξιοποίησης σημαντικών πρωτογενών δεδομένων και θα αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων, καθώς και στην διάθεση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων.

Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, επιγραμματικά θα αναπτυχθούν και θα παρασχεθούν υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης, συμβουλευτικές- πληροφοριακές υπηρεσίες, υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης βοσκοτόπων, ηλεκτρονική διάθεση αγροτικών προϊόντων, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η καταγραφή εφαρμογών, εισροών και εκροών, συλλογή και επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων από τρίτες πηγές, παρακολούθηση υποδομών, εκπαίδευση χρηστών, ενημέρωση εμπλεκομένων και ευαισθητοποίηση ομάδων ωφελουμένων.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής κτηνοτροφίας, που θα περιλαμβάνει δημιουργία πλατφόρμας, εφαρμογής και υποδομών για την συλλογή δεδομένων για τα ζώα, από την βοσκή έως την τελική κατανάλωση, ενώ θα συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών βελτίωσης των ζώων και στην καλύτερη διαχείριση των βοσκοτόπων.

“Τα νέα δεδομένα καθιστούν μονόδρομο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναγκαίο ταυτόχρονα, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Η γνώση και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, δίνει πλεονεκτήματα στους παραγωγούς μας και οδηγεί στην μείωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγής” ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Επιπλέον ζήτησε από τον κ. Χριστόπουλο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε ο Νομός Ηλείας να είναι από τους πρώτους νομούς της χώρας που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το δίκτυο 5G.

Ο κ. Νικολακόπουλος υπενθύμισε τη σημαντική επένδυση της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που θέτει την Ηλεία σε προτεραιότητα, προκειμένου να η συγκεκριμένη επένδυση να αποδώσει τα μέγιστα και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κόσμο του διαδικτύου.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις