Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Μπράιαν Ινο: Ο φετινός super star του Φεστιβάλ Αθηνών «εφηύρε» την ambient

Μπράιαν Ινο: Ο φετινός super star του Φε...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Hταν μέλος των θρυλικών Roxy Music αλλά μετά ειδικεύτηκε στις καινοτόμες ηχητικές εγκαταστάσεις -Επιμελείται μάλιστα τις μουσικές εφαρμογές για Microsoft και iPhone

Το «big event» του αναπάντεχα τόσο μεγάλου Φεστιβάλ Αθηνών 2021 είναι ασυζητητί η συναυλία των αδελφών Brian και Roger Eno στις 4 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Οι περισσότεροι ξέρουμε βέβαια τον πρώτο. Μιλάμε για την πιο ξακουστή ξένη διασημότητα του φετινού προγράμματος καθώς αποκαλείται «πατέρας», guru αλλά και νονός του μουσικού ρεύματος της ambient  καθώς αυτός εφηύρε τον όρο. Ο βρετανός μουσικός, συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός, στα 72 του πλέον χρόνια, έχει να θυμάται μια μοναδική καλλιτεχνική πορεία. Αρχικά έγινε γνωστός στα seventies και τη θητεία του στους θρυλικούς Roxy Music όπου έπαιζε συνθεσάιζερ και ήταν τεχνικός υπεύθυνος. Μετά την κόντρα του με τον Brian Ferry, ξεκίνησε σόλο καριέρα στην ηλεκτρονική ποπ και μετά ειδικεύτηκε στα istallation albums. Oι οπτικοακουστικές του εγκαταστάσεις έχουν φιλοξενηθεί από τα κορυφαία ιδρύματα τέχνης του κόσμου.

Μετρ των οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων

Μετρ των οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων

Εκκεντρική φιγούρα την εποχή των Roxy Music

Εκκεντρική φιγούρα την εποχή των Roxy Music

Περιζήτητος για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τα στούντιο ηχογραφήσεων ως εργαλεία μουσικής σύνθεσης, ο Ίνο έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους επιφανέστερους μουσικούς των τελευταίων 50 ετών: David Bowie, U2, Coldplay, Talking Heads, James, James Blake, Laurie Anderson, Ultravox, κ.ά. Ο ίδιος νιώθει ότι ο χαρακτηρισμός «ηχητικός τοπογράφος» περιγράφει το ρόλο του στο στούντιο καλύτερα απ’ ό,τι η λέξη «παραγωγός». Με την ιδιότητα του συνθέτη, ο Ίνο έχει γράψει τη μουσική για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνθέσει τον ήχο εκκίνησης για τα Windows 95 της Microsoft. Επίσης, έχει επιμεληθεί τις μουσικές εφαρμογές Bloom, Trope και Scape για τις συσκευές iPhone.

Οι δημοφιλέστεροι πρώτοι δίσκοι του είναι Here Come the Warm Jets (1973), Taking Tiger Mountain (By Strategy) (1974 που περιλάμβανε και το κομμάτι Third Uncle)), Another Green World (1975), and Before and After Science (1977). Όμως ήταν ανέκαθεν τόσο πολυμήχανος και ερωτευμένος με τον πειραματισμό και τις avant garde μουσικές ατμόσφαιρες, ώστε να μην μπορεί να περιοριστεί στην art pop.

Οι αδελφοί Ινο

 To πρώτο κοινό άλμπουμ του Μπράιαν με τον αδελφό του τιτλοφορείται Mixing Colours και αυτό θα παρουσιάσουν κάτω από την Ακρόπολη. Προέκυψε από μια μουσική «αλληλογραφία» ανάμεσά τους την τελευταία 15ετία. Ο ένας «μορφή» της σύγχρονης βρετανικής σκηνής και ο δεύτερος, έντεκα χρόνια νεώτερος, εξαιρετικός πιανίστας και ιδιαίτερος μουσικός, με τη δική του ιστορία στην ambient μουσική.  

Αρχικά συνεργάστηκαν με στο soundtrack του επικού ντοκιμαντέρ For All Mankind του Al Reinert για την προσσελήνωση του Apollo και κυκλοφόρησαν το φημισμένο άλμπουμ Apollo: Atmospheres και Soundtracks. Έχουν επίσης συνεργαστεί σε αρκετά ακόμα  soundtracks όπως για τις ταινίες Dune (1984), Opera (1987), The Jacket (2005). Επίσης έχουν προταθεί για βραβείο Bafta για τη μουσική  της τηλεοπτικής σειράς του Danny Boyle, Mr. Wroe's Virgins (1993).

Είναι πάντως από τις σπάνιες φορές που ο Μπράιαν εμφανίζεται δημόσια, μην τον χάσετε!

ΕΙΣΙΤΗΡΙA
Η προπώληση των αυστηρά περιορισμένων και απολύτως προσωπικών εισιτηρίων ξεκινά  Παρασκευή 14 Μάϊου.
Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 40 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ. Επίσημα σημεία πώλησης:
Ticket Services www.ticketservices.gr -Τηλεφωνικό κέντρο 210 7234567.  Εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου Εκδοτήριο Ωδείου Ηρώδου Αττικού και [email protected] 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View