Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

DECO

/

Νέα πτέρυγα επεκτείνει το αεροδρόμιο Βενιζέλος διεκδικώντας το βραβείο Mies van der Rohe 2022

Νέα πτέρυγα επεκτείνει το αεροδρόμιο Βεν...

Με αρχιτεκτονικές μελέτες από το Γραφείο Τομπάζη και την AVW Architecture βασίζεται σε 77 πελώριες "περσίδες"

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανανεώνεται και είναι ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το βραβείο Mies van der Rohe 2022, με τον σχεδιασμό της επέκτασης της Νότιας Πτέρυγας του κεντρικού κτιρίου επιβατών του αεροσταθμού. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονήθηκαν από δύο συνεργαζόμενα γραφεία: το Γραφείο Τομπάζη και την AVW Architecture. 

Το βασικό θέμα που απασχόλησε τους αρχιτέκτονες ήταν ότι η προσθήκη, μήκους περίπου 98 μ., έπρεπε να ενταχθεί με τρόπο αρμονικό στην απόληξη ενός γραμμικού κεντρικού κτιρίου, συνολικού μήκους 787 μ. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του υπάρχοντος αυτού κτιρίου, διέκριναν ότι η όψη οργανωνόταν από τη διαδοχή μπετονένιων πύργων και χαμηλών μεταλλικών αιθουσών, δημιουργώντας μια απόλυτα συμμετρική σύνθεση. Ο σχεδιασμός της επέκτασης αντλεί στοιχεία από αυτή τη σύνθεση και τα μετασχηματίζει, δημιουργώντας αισθητικά ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. 

Μια διαδοχή από 77 αναδιπλούμενες περσίδες (ύψους έως 6 μ.), πάνω στο νέο κέλυφος, προσφέρουν διαφορετική οπτική ανάλογα με το σημείο θέασης. «Η επέμβαση λειτουργεί ως prequel», λένε οι αρχιτέκτονες, ιδέα που προέκυψε από το γεγονός ότι η αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυτή, ανασυστήνοντας το κτίριο στο κοινό. 

 

Πηγή: Η Καθημερινή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View