Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου σε απαγγελία Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας

Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου σε απαγγ...

Σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού -Θα μπορεί να δει την περφόρμανς το κοινό σε Live Streaming σε Youtube & Facebook την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 17.07

Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου ζωντανεύει μέσα από μία πρωτότυπη ηχητική περφόρμανς στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Η περφόρμανς θα προβληθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο youtube και στο facebook.

Συντονιστείτε στις 17.07 ακριβώς, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020!

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιχρωματίζει το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης της Ελευσίνας που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, με μια σειρά παραστάσεων και ερμηνειών κειμένων -ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Η δράση «Λόγια του Ρολογιού», που φέρει τον γενικό τίτλο Μυστήριο 2, φιλοξενεί στην πρώτη της έκδοση, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Περσεφόνη», την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 17.07.

Η “Περσεφόνη” (1965) του Γιάννη Ρίτσου, κείμενο της ποιητικής συλλογής Τέταρτη διάσταση, του διεθνούς φήμης Έλληνα ποιητή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, αποκτώντας ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η καλλιτέχνιδα με την χαρακτηριστική χροιά και την μοναδική ερμηνεία της, θα βρεθεί ακριβώς πάνω από τη σπηλιά της Περσεφόνης στον λόφο των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ενεργοποιείται και το Ρολόι της πόλης, κατασκευής του 1924 που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων. Ένα κεντρικό τοπόσημο με σημειολογική αξία για την Ελευσίνα, καθώς συνδέει δύο ξεχωριστές περιόδους της τοπικής ιστορίας, την αρχαιότητα με την εκβιομηχάνιση της.

Η εν λόγω δράση με την αρίθμηση Μυστήριο 2, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας σειράς δράσεων με τίτλο «Μυστήρια σε Κοινή Θέα». Πρόκειται για καλλιτεχνικά γεγονότα που λειτουργούν ως «μικρές εορτές» στην καθημερινότητα της πόλης. Κάτοικοι, επισκέπτες και περαστικοί της Ελευσίνας αποκτούν τη δυνατότητα να βιώσουν νέες πολιτιστικές εμπειρίες που πραγματοποιούνται στον δημόσιο χώρο της πόλης και μετατρέπουν την πόλη σε μια σκηνή. Το σύνολο των δράσεων πραγματοποιείται από απόσταση και με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Ηχητική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Μπώκος

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Too Far East Productions

Μια πρωτοβουλία της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, Πεζόδρομος Νικολαΐδου

Live Streaming: https://www.facebook.com/eleusis2021.eu και Eleusis 2021 Youtube Channel.

*Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ. Σε συνεργασία με πολλούς σπουδαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, όπως οι: Μίνως Βολανάκης, Ανδρέας Βουτσινάς, Σπύρος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Καραντζάς, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Άρης Μπινιάρης, Ζυλ Ντασέν, Ρούλα Πατεράκη, Ελένη Σκότη, Γιάννης Σκουρλέτης, Πέτερ Στάιν, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Χουβαρδάς, κ. α.

Έχει ερμηνεύσει βασικούς ρόλους σε έργα όπως: Αισχύλου: “Ορέστεια”, “Πέρσες”, Σοφοκλή: “Αντιγόνη”, “Ηλέκτρα”, “Οιδίπους Τύραννος”, “Οιδίπους επί Κολωνώ”, Ευριπίδη: “Μήδεια”, “Ελένη”, “Ηλέκτρα”, “Ορέστης”, “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, “Ηρακλής Μαινόμενος”, “Τρωάδες”, “Βάκχες”, Αριστοφάνη: “Νεφέλες”, Σαίξπηρ: “Η τρικυμία”, “Άμλετ”, “Μάκβεθ”, “Το ημέρωμα της Στρίγγλας”, “Ριχάρδος Γ΄”, Τσέχωφ: “Τρεις αδελφές”, “Ο γλάρος”, Βέντεκιντ: “Λούλου”, Μπέρνχαρντ: “Πλατεία Ηρώων”, Ο’ Νηλ: “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”, Στρίντμπεργκ: “Δεσποινίς Τζούλια”, «Εγκλήματα και εγκλήματα”, Μπρεχτ: “Η Όπερα της Πεντάρας”, Λιόσα: “Λα Τσούνγκα”, Δημήτρη Δημητριάδη: “Στροχάιμ”, “Πολιτισμός - Μια κοσμική τραγωδία”, Γλυκερίας Μπασδέκη: “Ραμόνα travel”, Γιάννη Ρίτσου: “Φαίδρα”, “Η σονάτα του σεληνόφωτος” κ.ά. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες: “Man of God”, “Ευτυχία”, “Ο εργένης”, “Black out”, “Ελεύθερη κατάδυση”, “Ο μελισσοκόμος” κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές: “Η ζωή εν τάφω”, “10 η εντολή”, “Η τελευταία παράσταση”, “Ασθενείς και οδοιπόροι”, “Ο μεγάλος θυμός”, “Η αγάπη άργησε μια μέρα”, “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Ο κίτρινος φάκελος” κ.α.

*Ο Κωνσταντίνος Μπώκος είναι μηχανικός ήχου και ιδρυτικό μέλος της ομάδας studio19st. Ειδικεύεται στη σύνθεση ήχου, μουσικής και οπτικών υλικών καθώς και στην ηχογράφηση/καταγραφή, το σχεδιασμό, την επεξεργασία και την παραγωγή ηχητικών, μουσικών, και οπτικών υλικών για παραστάσεις, δισκογραφία, κινηματογράφο, πολυμέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Συνεργάζεται με συνθέτες, μουσικούς, σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργική διαδικασία.

Έχει συνεργαστεί για την παραγωγή ηχητικών, μουσικών και οπτικών υλικών παραστάσεων με πολλά θέατρα και ομάδες χορού όπως: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Στοά, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Theseum Ensemble, Θέατρο Εμπρός, Θέατρο Σφενδόνη, Ομάδα Εδάφους, Χοροθέατρο Οκτάνα, Landscape Dance Company, ομάδα χορού X-it, Analysis Dance Company κ.α.

*Η φωτογραφία είναι του: Πέτρου Χυτήρη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture