Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Τον "Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων" θ' ανεβάσει την Πρωτοχρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Τον "Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων" θ'...

Σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις - Επίσης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θ' ανέβει το έργο "Η δεξιά τσέπη του ράσου"

Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 τελικά η συνεδρίαση του συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και αποφασίστηκαν πολλά σημαντικά πράγματα όπως η νέα κεντρική θεατρική παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και θα είναι ένα έργο που έχει ανέβει και πάλι κατά το παρελθόν στην Πάτρα, το 2001 (πριν περίπου 20 χρόνια) και μάλιστα με επιτυχία, ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι.

Οι θεατρόφιλοι θυμούνται πως το έργο είχε ανέβει επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Θέμη Μουμουλίδη με τον Γεράσιμο Γεννατά πρωταγωνιστή.

Τη νέα παράσταση αναμένεται να σκηνοθετήσει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ενώ τις επόμενες μέρες (29 με 31 Οκτωβρίου) θα γίνει και οντισιόν για την επιλογή των ηθοποιών που θα παίξουν. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ήταν μέχρι πρότινος ο διευθυντής στη σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ.

Πάντως μπορεί να προγραμματίζεται ν’ ανέβει μία κεντρική θεατρική παραγωγή ωστόσο δεν θα γίνει το ίδιο από την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, μία απόφαση που ενδεχομένως πάρθηκε υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που δεν επιτρέπει τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων.

Εκτός από τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων», το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου το έργο «Η δεξιά τσέπη του ράσου» που θα βασίζεται στη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, μια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας.

Η παράσταση θ’ ανέβει αρχικά στο Αγρίνιο και τον Μάρτιο θα μεταφερθεί στην Πάτρα ενώ θα έχει και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα επειδή λόγω covid-19 το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ιταλία για να παρουσιάσει την παράσταση του Φάνη Δίπλα που ανέβηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NeTT-, «Πάτρα η Πόλη των Εργοστασίων, του Ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη», αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα χρήματα του ευρωπαϊκού έργου για απαραίτητο εξοπλισμό του θεάτρου (χειλόφωνα, μία φωτογραφική μηχανή, κ.α.) αλλά και για ν’ ανέβει μία παράσταση από τα παιδιά του 3ου έτους της δραματικής με τίτλο «Καλόπιστοι Θεατρίνοι» σε σκηνοθεσία του καθηγητή της σχολής, Νίκου Γιαλελή.

Ακόμα στις επαναλήψεις θα είναι όπως ήδη έχουμε γράψει, οι 3 Παραλογές που είχαν παιχθεί το περασμένο καλοκαίρι στο Αρχαίο Ωδείο και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο που τώρα θα παρουσιαστούν για 4 ημέρες η κάθε μία και με διπλές παραστάσεις τη φορά στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Υπήρξαν και ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως αυτή του μέλους του ΔΣ, Μαριάννας Σταματιάδου, ν’ ακολουθήσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το παράδειγμα του θεάτρου Πορεία της Αθήνας και άλλων και να μπορεί να δει online, ο κόσμος παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ. Η συγκεκριμένη ιδέα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο. Ακόμα προτάθηκε από την κ. Σταματιάδου αυτό που γίνεται στο Αγρίνιο με την παρουσίαση σε γιγαντοθόνη σε συνεργασία με τον ΑΝΤ1, παραστάσεων του Εθνικού θεάτρου της Αγγλίας να πραγματοποιηθεί και στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, ωστόσο κι αυτή η ιδέα έμεινε σε εκκρεμότητα και δεν πήρε το πράσινο φως από τον πρόεδρο του ΔΣ του θεάτρου, Πέτρο Βάη.

Τέλος το ζητούμενο είναι τι θα γίνει και με την κάλυψη της κενής θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή όπου αναμένεται η απάντηση και έγκριση της σχετικής προκήρυξης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. ο Λιθουανός στην καταγωγή σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture