Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Νέα δημόσια παρέμβαση του Ρόμπερτ Ρέντφορντ για μεγάλα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Νέα δημόσια παρέμβαση του Ρόμπερτ Ρέντφο...

Σε κείμενο του στο cnn.com, αναφέρει πως ακούμε συνέχεια για την σοκαριστική έξαρση των μολύνσεων & όχι για τους "λάκκους θανάτου" που έχουν μετατραπεί πολλά νοσοκομεία

Σε περίπου 21 μέρες, στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα γίνουν οι Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ αν και ήδη σε κάποιες πολιτείες έχει γίνει η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου. Στο φορτισμένο πολιτικό σκηνικό λοιπόν των Αμερικάνικων εκλογών και με τον νυν Πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «σούπερμαν» ξεπερνώντας την περιπέτεια του covid-19 σε λιγότερο από δέκα ημέρες αφότου βρέθηκε θετικός, ο πάντα ευαίσθητος σε κοινωνικοπολιτικά θέματα Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και μάχιμος περιβαλλοντολόγος Ρόμπερτ Ρέντφορντ έγραψε ένα κείμενο γνώμης, κάνοντας μία καίρια πολιτική παρέμβαση αντλώντας μάλιστα έμπνευση από τον ρόλο του ως υποψήφιος γερουσιαστής στην Καλιφόρνια, ονόματι Μπιλ Μακ Κέι στην ταινία «The Candidate – Ο Υποψήφιος» του Μάικλ Ρίτσι, τιμημένη με Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου το 1972.

Ο 84χρονος σήμερα Ρέντφορντ κατά το παρελθόν φρόντιζε πάντα να δημοσιοποιεί την υποστήριξη του στους Δημοκρατικούς υποψήφιους (είχε φιλία με τον Τζίμι Κάρτερ, είχε υποστηρίξει τον Μάικλ Δουκάκη και τον Μπιλ Κλίντον, τον Αλ Γκορ και τώρα έχει δηλώσει πως είναι στο πλευρό του υποψηφίου για την Προεδρία, Τζο Μπάιντεν). Στο κείμενο του που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2020 στο cnn.com, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ υπογραμμίζει την ανάγκη «να σταθούμε σε θέματα που μάλλον έχουν επισκιαστεί από την πανδημία, την φυσική και διανοητική κατάσταση του Τραμπ μετά τη διάγνωση του με covid-19 ή την αποτυχία του να ανακουφίσει & να βοηθήσει εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς και μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν να διασωθούν».

«Είναι σημαντικό να ρίξουμε το βάρος μας και σε θέματα που έχουν μείνει πιο πίσω», γράφει ο Ρέντφορντ και αναφέρει το φυλετικό ζήτημα (το συστημικό ρατσισμό) που πράγματι έχει προξενήσει μεγάλες ταραχές με την βίαιη καταστολή από πλευράς μερίδας της αστυνομικών απέναντι σε Αφροαμερικανούς όπως η ανθρωποκτονία του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο που πυροδότησε γενικευμένες αντιδράσεις και πορείες, καθώς και την φτώχεια και τον μαρασμό των αστικών κέντρων. «Δεν έχουμε συζητήσει σχεδόν καθόλου την “αρρώστεια” που έχει στείλει τη χώρα μας στις φλόγες», γράφει προβληματισμένος ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος για πολλούς ιδίως τις δεκαετίες του ’70 και ’80, λογιζόταν ως ένας ιδανικός υποψήφιος για Πρόεδρος, ωστόσο ο λαμπερός και αγαπητός ηθοποιός δεν ενέδωσε ποτέ στα κολακευτικά «καλέσματα» της πολιτικής παρότι πάντα πολιτικά ευαισθητοποιημένος (ήταν εκτός από πρωταγωνιστής και παραγωγός στο φιλμ – ορόσημο «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» το 1977).

Παίρνοντας ακόμα αφορμή από τις μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια και που έφτασαν κοντά στο σπίτι του στην περιοχή αλλά και τις φωτιές σε Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Κολοράντο, αναφέρει πως ναι μεν ήταν μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στα τηλεοπτικά νέα, ωστόσο αυτό που δεν επισημάνθηκε όσο θα έπρεπε, είναι η κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει τις ζοφερές συνθήκες για τις ανεξέλεγκτες αυτές και καταστρεπτικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με μία ανάλυση, μόλις το 20% των Αμερικανών αισθάνεται καλά ενημερωμένο για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της και πέρα από αυτό όπως λέει ο Ρέντφορντ, είχαμε προ λίγου καιρού τον Τραμπ να δηλώνει πως «η επιστήμη δεν ξέρει αν ο πλανήτης μας έχει υπερθερμανθεί»!

Ο Ρέντφορντ αναφέρει ως παράδειγμα την καταστροφή δασών στη Νότιο Αμερική, την Αφρική και στην Ασία που έχει κόστος στην ποικιλία της πανίδας και χλωρίδας ή στην ποιότητα του αέρα και του νερού αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα στη σημερινή εποχή, όπως γράφει απογοητευμένος.

Δεν αφήνει ασχολίαστη και την πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία. "Ακούμε για την σοκαριστική συχνότητα μολύνσεων από Covid-19 αλλά δεν ακούμε πολλά για τις μη ασφαλείς συνθήκες και τον μεγάλο φόρτο που επικρατούν στα νοσοκομεία και κλινικές, τους “λάκκους θανάτου” όπως τις χαρακτήρισε πρώην αξιωματούχος της Ν. Υόρκης".

Τέλος εκφράζει την ελπίδα πως αυτό το Νοέμβριο οι εκλογές θα αποτελέσουν αυτό που πάντα είναι, το δημοκρατικό βήμα των πολιτών. "Είναι μία στιγμή που πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας κάνει να εστιάσουμε ξανά σε πράγματα που πραγματικά μας προβληματίζουν και αξίζουν και η λίστα των θεμάτων είναι πλέον μακρύτερη και πιο «στοιχειωμένη» από ότι ήταν για τις προηγούμενες γενιές", είπε τέλος στο κείμενο του ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ που διατελεί και μέλος του Συμβουλίου του Natural Resourses Defense Council.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

H φωτ. έχει credit Marc Hom & είναι από το εξώφυλλο του περιοδικού Esquire τον Απρίλιο του 2013.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight