Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έσβησε ο Σέρβος σκηνοθέτης Γκόραν Πασκάλιεβιτς σε ηλικία 74 ετών

Έσβησε ο Σέρβος σκηνοθέτης Γκόραν Πασκάλ...

Θεωρείται ένας εμβληματικός σκηνοθέτης του Βαλκανικού σινεμά

Ένας εμβληματικός σκηνοθέτης του βαλκανικού σινεμά, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς πέθανε την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 σε ηλικία 74 ετών.

Το έργο του πολυβραβευμένου Σέρβου σκηνοθέτη, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του κινηματογράφου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που μετρά ταινίες όπως το «Επίγειες Mέρες που Γοργά Κυλούν» (1979), η «Πυριτιδαποθήκη» (1998), η «Ειδική θεραπεία» (1980), το «Oνειρο Xειμωνιάτικης Nύχτας» (2004) υπήρξε ανέκαθεν ανοιχτό στο ευρύ κοινό, αλλά και πλούσιο να ανασκάψεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όπως αναφέρει το flix.gr.

Ουμανιστικό και ανάλαφρο, αλλά μαζί σκοτεινό και παράδοξο το σινεμά του υπήρξε ζωντανό και γεμάτο ενέργεια όπως κι ο ίδιος.

Καλεσμένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2009 ο Πασκάλιεβιτς είχε πει ανάμεσα σε άλλα:

«Το θέμα για μένα όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν πώς να βρω μια ιστορία, αφού ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα καλλιτεχνικής στειρότητας. Είχα πάντα τρεις – τέσσερις ιστορίες για να διηγηθώ στον κόσμο, αληθινές ιστορίες με πραγματικούς χαρακτήρες. Το θέμα μου ήταν πάντα να τις υλοποιήσω χωρίς να έχω χρήματα. Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κινηματογραφία με κάθε τρόπο. Το ίδιο λέω και στον γιο μου όταν γκρινιάζει ότι δεν έχει το ένα ή το άλλο πράγμα. Του λέω ‘’πάρε την κάμερά σου, βγες εκεί έξω και γύρισε την ταινία σου αν έχεις θέμα’’».

Στα γυρίσματα του «Τwilight Time» το 1982.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture