Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Ομιλίες και βιωματικό εργαστήρι για τη μάσκα, τον ήχο και τη φωνή

Πάτρα: Ομιλίες και βιωματικό εργαστήρι γ...

Στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μουρτζόπουλου και του σκηνογράφου-ενδυματολόγου Θάνου Βόβολη με θέμα «Αρχαία Θεατρική Μάσκα και Ήχος» που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου το βράδυ σε αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που υλοποιείται από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία-Interreg Greece-Italy 2014-2020.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

O Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας  και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών-το ΤΜΣ «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος » του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμμετείχε με την εκδήλωση αυτή στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με  κοινό ευρωπαϊκό θέμα, για το 2020  «Heritage and Education: learning for life/ Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση - η δια βίου μάθηση». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Η Ελλάδα διαμέσου  του Υπουργείου Πολιτισμού  συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς  έχουν ως βασικό στόχο  τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και βιομηχανίας καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Μουρτζόπουλος περιέγραψε αποτελέσματα των μετρήσεων σε πρότυπα δείγματα αρχαίων προσωπείων, κατασκευασμένα ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Θάνο Βόβολη. Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουρτζόπουλος: «Οι μετρήσεις είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε σχέση με την ένταση του ήχου που ακούει ο ηθοποιός (τόσο στην αρχαιότητα όσο και σε σημερινές παραστάσεις) φορώντας το προσωπείο αλλά και για τον τρόπο που εκπέμπεται ο ήχος στο αρχαίο θέατρο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν νέα δεδομένα για τη σημασία των προσωπείων στην ερμηνεία του αρχαίου θεάτρου».

Από την πλευρά του ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Θάνος Βόβολης περιέγραψε την ευρύτερη σημασία που προσφέρουν τα προσωπεία στη θεατρική τέχνη με παραδείγματα από παραστάσεις με χρήση προσωπείων που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η εμπειρία από αυτές τις παραστάσεις ανέδειξε τη σημασία που είχαν τα προσωπεία στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος. Όπως επισήμανε: «Η χρήση του προσωπείου από τον ηθοποιό δημιουργεί μια ιδιάζουσα κατάσταση αποκλεισμού από τον εξωτερικό χώρο και εν δυνάμει οδηγεί τον ηθοποιό σε εκστατική κατάσταση κατά την ερμηνεία του αρχαίου δράματος».

Προς το τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του καθηγητή στο ΑΠΘ, ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Μήτρου από το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών, που παρακολούθησε τις ομιλίες αμέσως μετά το πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία» που παρουσίασε και είχε ως στόχο την εισαγωγή στη θεωρία και τη πρακτική μεθοδολογία της χρήσης της μάσκας ως μέρος του σώματος του δρώντα. Οι τρεις επιστήμονες αντάλλαξαν απόψεις και είχαν ένα γόνιμο διάλογο. Οι θεματολογίες του εργαστηρίου και των ομιλιών άλλωστε ήταν σε αρκετά σημεία συγγενείς με άξονα το προσωπείο. Μέσα από το εργαστήριο αναδείχτηκε ότι ειδικά η χρήση του προσωπείου ή μάσκας τόσο σε καθαρά τελετουργικά δρώμενα είτε σε θεατρικές μορφές με προεξάρχουσα τη μορφή της αρχαίας τραγωδίας και μελετώντας τις σύγχρονες μεταθεατρικές φόρμες, παραμένει πάντα ένα ενεργό πεδίο έρευνας. Στο εργαστήριο προσεγγίστηκε το φαινόμενο μέσα από τη μέθοδο του Παριστάμενου Ποιητικού Λόγου που αναπτύχθηκε από τον Γιάννη Μήτρου και τους συνεργάτες του. Τα κείμενα ήταν των Σοφοκλή, Ευριπίδη, H.Muller, Beckett.

Τις ομιλίες προλόγισαν η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και η Γεωργία Μανωλοπούλου εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι ομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτό χώρο που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και θα προβληθούν ολόκληρες μαγνητοσκοπημένες στους συνδέσμους:  https://www.facebook.com/EHDaysGR, https://www.facebook.com/karnavalipatras

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture