Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ιδρυμα Θεοχαράκη: Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση του Κώστα Τσόκλη

Ιδρυμα Θεοχαράκη: Η πρόεδρος της Δημοκρα...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο 90χρονος εικαστικός χαρακτηρίζεται από τον επιμελητή Τάκη Μαυρωτά πρωτεργάτης της σύγχρονης εννοιολογικής τέχνης στη χώρα μας

Με την ευκαιρία των 90 χρόνων από τη γέννησή του ονομαστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη, θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, (απέναντι από τη Βουλή στο κτίριο του Ιδρύματος Θεοχαράκη), η πολυαναμενόμενη, αναδρομική έκθεσή του από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με τίτλο «Κώστας Τσόκλης Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις» σηματοδοτείται ταυτόχρονα η εκκίνηση της νέας σαιζόν- δίχως όμως καλεσμένους λόγω της πανδημίας.  Αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα ως φιλότεχνοι πραγματικά αξίζει να πάτε.

Μέσα από 50 αντιπροσωπευτικά έργα της πορείας του ζωγράφου από το 1955 έως πρόσφατα, η έκθεση αποκαλύπτει το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων: από τα πορτρέτα της μητέρας και του πατέρα του (1955-1957) , ως τα πολυσυζητημένα του έργα «Το σκιάχτρο» (1960), «Ερείπια αρχαίας πόλης» (1960), «Δύο καρέκλες» (1967), «Μικάντο» (1975), «Μαύρες κηλίδες» (2003), «Αξιού 15» (1988), «Κόκκινα δέντρα» (2008), «Λευκός κορμός» (1991)«Γέννεσις» (1992), «’Αρτεμις-Κάλι», (1997).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς στον κατάλογο: «Ο Κώστας Τσόκλης κατατάσσεται στους κορυφαίους εννοιολογικούς δημιουργούς και η βαθιά του ενόραση τον οδηγεί, περίπου από το 1955 έως σήμερα, στη μετατροπή του πραγματικού σε φανταστικό και του αόρατου σε ορατό, καθώς επιχειρεί αδιάκοπα να κατακτήσει μια προσωπική πλαστική έκφραση γεμάτη από ποιητική ένταση και φιλοσοφική δύναμη. Τολμηρός και θαρραλέος, παλεύει με τις αξίες και τα όρια της ζωγραφικής για την ολοκλήρωση του πολυεπίπεδου έργου του, το οποίο καθρεφτίζει το οξυδερκές του πνεύμα. Η δουλειά του διακρίνεται από τη συνεχή εξέλιξη, την υψηλή τεχνική ακρίβεια και την σημειολογική πυκνότητα. Ενδεχομένως, γιατί το ομοίωμα της σημασίας της, μέσα από τη διαφορετικότητα της μορφοπλαστικής του υπόστασης, την κάνει μοναδική. Μοναδική για την τέχνη, μοναδική για τη συγκίνηση, που προκαλεί στον θεατή. Έτσι, κατέκτησε τη θέση του ανάμεσα στους πρωτεργάτες της σύγχρονης τέχνης με ένα τεράστιο σύνολο νοηματικής έντασης από έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, performance, assemblage και βίντεο προβολές, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του: «Η τέχνη δεν είναι για να κάνει τον άνθρωπο πιο δυστυχισμένο, αλλά για να τον λυτρώνει.»

Η έκθεση «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις» θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Κώστας Τσόκλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930.

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1954 και σπούδασε στη Ρώμη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 1960 έως το 1985 έζησε στο Παρίσι, όπου μέσω της Γκαλερί Ιleana Sonnabend έγινε γνωστός με τα προοπτικά του «Αντικείμενα-Καταστάσεις».

Το 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου παρουσίασε τη «ζωντανή ζωγραφική» (living painting), που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη βιντεο-προβολή. Έχει πραγματοποιήσει μόνιμες εικαστικές επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, όπως το «Υπόγειο Πάρκο» στο Μετρό της Αθήνας, ο «Πύθωνας» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η «Γένεση» στη Fattoria di Celle στην Ιταλία, ή πρόσκαιρες, όπως στην Πλάκα της Αθήνας, στο χωριό Μοναστήρια της Τήνου, καθώς και στην εικαστική-κοινωνική παρέμβαση στη Σπιναλόγκα της Κρήτης, το 2012 και πολλές άλλες. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 120 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε  σημαντικές συλλογές. Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2004 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Τον Μάιο του 2011 εγκαινιάστηκε στον Κάμπο της Τήνου το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

 

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος με χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη,  Βασίλη Θεοχαράκη, και κείμενα του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, και της Χρυσάνθης Κουτσουράκη, διευθύντριας του Δημοτικού Ιδρύματος-Μουσείου Κώστα Τσόκλη.

 

*Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View