Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τον κορωνοϊό

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τον κορωνοϊό

Η πρόταση των επιστημόνων

Tην υποχρεωτική χρήση της μάσκας - πέρα από τα σούπερ μάρκετ - φαίνεται να αποφασίζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Δευτέρας, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι εκκλησίες. «Επομένως κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας της covid-19, ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους. Είμαστε - και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες».

Συνέχισε λέγοντας πως «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Πρόταση για καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας

Στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εάν συνεχιστεί η αυξητική ροή των κρουσμάτων της Covid-19, στάθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. 

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγοςαναφέρθηκε στην κατάσταση όπου επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου και παρατηρείται η πλειονότητα των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

«Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάσταση πανικού, αλλά κατάσταση, η οποία δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, οι οποίες πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να μην έχουμε αργότερα την κατάσταση πανικού. Δηλαδή έχουμε μία μικρή μεν αλλά χαρακτηριστική αύξηση των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά της αύξησης αυτής έχουν να κάνουν με την παρουσία τους στα αστικά κέντρα και τη διασπορά σε ομάδες που δεν έχουν επαφές. Μάλιστα από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι στις περιπτώσεις στις οποίες κάποιο άτομο δεν φοράει μάσκα, υπάρχει διασπορά και στους διπλανούς τους», δήλωσε αρχικά καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον νέο κορωνοϊό.

Όπως επισήμανε η έξαρση του ιού στα αστικά κέντρα οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, στον συγχρωτισμό, στη μη τήρηση των αποστάσεων και στη μη τήρηση του θέματος της μάσκας.

«Γιατί βλέπουμε ότι η χρήση της μάσκας είναι ή ανύπαρκτη ή κακή. Δηλαδή βλέπουμε μάσκες κρεμασμένες στο σαγόνι, στα χέρια ή σαν σκουλαρίκι και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται σωστά, να καλύπτει στόμα, μύτη και παρειές», προσέθεσε.

Όσον αφορά τις μισές διάφανες ασπίδες προσώπου που καλύπτουν μέχρι το σαγόνι ανέφερε ότι «είναι ένα χαριτωμένο αξεσουάρ, το οποίο είτε δεν προσφέρει καθόλου είτε προσφέρει ελάχιστη προστασία και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει καλύπτει στόμα, μύτη και παρειές ώστε να μην υπάρχει είσοδος και έξοδος σταγονιδίων».

«Πρέπει να φοράμε υφασμάτινες μάσκες είτε τις προσωπίδες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστασία όταν συνδυάζονται με μάσκα. Ακόμα και αυτές τόνισε δεν προσφέρουν την προστασία της υφασμάτινης μάσκας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Στην Ελλάδα πολλές φορές παίζουμε με τις λέξεις, όταν λέμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, πρέπει να βάλουμε δίπλα ότι και είναι υποχρεωτική. Λέμε πρέπει γιατί είναι αναγκαία. Ισχυρή σύσταση, λέμε ότι πρέπει γιατί είναι αναγκαίο και προσφέρει προστασία. Τώρα αυτό μετατρέπεται σε υποχρεωτικό κυρίως για να πείσουμε τους επαγγελματίες στον τουρισμό, στην εστίαση κτλ. να έχουν μία επιτήρηση στους πελάτες τους, πρέπει να έχουν και αυτοί μία ευθύνη για την τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά τους και αφετέρου στον έλεγχο, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουνε και έλεγχοι επειδή τα φαινόμενα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημες καταστάσεις και για την υγεία των πολιτών και για τον τουρισμό».

«Εάν συνεχιστεί όπως είναι η κατάσταση και η ροή των κρουσμάτων συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουμε να φοράνε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους που έρχονται σε στενή επαφή που εκτός από τα σούπερ μάρκετ, είναι τα εμπορικά κέντρα, είναι τα εμπορικά καταστήματα, είναι τα πρακτορεία, υπηρεσίες κτλ. Η γενικευμένη χρήση της μάσκας έχει να προσφέρει τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους το καλοκαίρι γιατί στους εξωτερικούς η μεταδοτικότητα πέφτει κατακόρυφα, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, ο οποίος είναι καταστροφικός», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ακόμα τόνισε ότι η επιτροπή θα κάνει εισήγηση ωστόσο το αν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και η εφαρμογή του μέτρου στην καθημερινότητα των πολιτών είναι ζήτημα της πολιτείας.

Τέλος κατέληξε ότι η αναστολή των πανηγυριών «ήταν το πρώτο βήμα γιατί υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός που ήταν απαράδεκτος και επικίνδυνος Αν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα, όπως περιορισμένος αριθμός ατόμων σε γάμους και βαφτίσια και γενικότερα σε δεξιώσεις».

 

Στο τραπέζι η υποχρεωτική μάσκα ακόμη και σε φούρνους - κρεοπωλεία

αλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σχολίασε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά τόσο στην αναστολή λειτουργίας των πανηγυριών και τον Αύγουστο όσο και στα μέτρα που πρέπει να τηρούμε όλοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού. 


«Σαφώς και βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε κανείς δεν είπε ότι η Covid έχει φύγει. Είμαστε εν μέσω της κρίσης και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και να μην ξεχνάμε. Απλά έχουμε πάει πολύ καλά και είναι λες και πέρασε από πάνω μας ο κορονοϊός και τον έχουμε ξεχάσει. Δεν ισχύει όμως αυτό. Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Σερβία πολύ γρήγορα ξανακύλησαν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γι' αυτό και είπαμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε είναι στο τραπέζι πάντα καθότι είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Και αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα, θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. 

Όσον αφορά στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά κέντρα και εκκλησίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση, οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν και λαμβάνουν αποφάσεις. Τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Επομένως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, δηλαδή πχ. σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι». 

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης στη χρήση μάσκας και τη γενικότερη εφαρμογή των μέτρων καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός και ένας ελεγκτής για κάθε πολίτη. «Θα πρέπει, στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης, να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις