Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Εικόνες κατευθείαν από το Ηρώδειο: Η Σφίγγα ως ποπ καρικατούρα; Δείτε την πρωτότυπη, γλυπτική εγκατάσταση

Εικόνες κατευθείαν από το Ηρώδειο: Η Σφί...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Σας έχουμε στιγμιότυπα από την παρουσίαση του αναπάντεχου, υπαίθριου έργου του Καβαλλιεράτου με τη σφραγίδα του οργανισμού ΝΕΟΝ

Οι παρασταστικές τέχνες με τις μορφοπλαστικές έρχονται κοντά, φέτος, στο εμβληματικό Ηρώδειο της Αθήνας. Χάρη στη συμβολή του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ που την τελευταία δεκαετία προσφέρει στον κόσμο τη δουλειά σύγχρονων εικαστικών από τη συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, η σκηνή του μνημείου γέμισε φιγούρες εμπνευσμένες από την κινησιολογία και την παράδοση του αρχαίου δράματος αλλά και τη δράση του χορού.

Συγκεκριμένα, ο Διονύσης Καβαλλιεράτος που ζει και εργάζεται στον Βερολίνο και διακρίνεται για το χιούμορ και τη σαρκαστική διάθεση των έργων του παρουσιάζει με την επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη μορφές που ανατρέπουν τα στερεότυπα. Η Σφίγγα, κυκλαδικά ειδώλια, μάσκες, αρχιτεκτονικά στοιχεία και ζώα, φρούτα ή λαχανικά, οργανικά και μηχανικά μέρη, αντικείμενα όπως στάμνες, πόρτες, καπέλα, κορνίζες, σκάλες, μπουκάλια συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν αλλόκοτες καρικατούρες. Μας αφηγούνται διαχρονικές ιστορίες και ανθρώπινους θρύλους, «εικονογραφούν» χαρακτήρες του δυτικού κόσμου και της ποπ κουλτούρας με μια αυθεντική, περιπαικτική διάθεση.

 

Η Ελίνα Κοντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ αναφέρει ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου «συστήνει μια περιπατητική εμπειρία που διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και οδηγείται σε ένα κορυφαίο μνημείο της αρχαιότητας για να συναντήσει τη σύγχρονη τέχνη, να ανέβει στην ορχήστρα και να συμμετάσχει σε μια γλυπτική παράσταση».

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μιλά για μια «συνομιλία της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας με το κοινό του φεστιβάλ μέσα από μια συνεργασία αιχμής».

 

 *Ο «Αποπροσανατολισμένος χορός / Πα-ραπλανημένος πλανήτης» η γλυπτική εγκατάσταση, με τον τόσο εύγλωττο τίτλο, δημιουργήθηκε με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο ως διάλογος με έναν δημόσιο χώρο- ορόσημο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View