Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αιτωλ/νια: πολύ μπροστά στα χρέη ο Νομός

Αιτωλ/νια: πολύ μπροστά στα χρέη ο Νομός

"Θολή" η εικόνα για τα οικονομικά της πρώην Νομαρχίας. "Διαχειρίσιμη" η κατάσταση στο Αγρίνιο

Πολύ μπροστά από τους άλλους δυο νομούς η Αιτωλ/νία σε χρέη βάσει ανεπίσημων στοιχείων που έχουν διαρρεύσει. «Διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Αγρίνιο.

Θολή εξακολουθεί να είναι η εικόνα ως προς τα χρέη των πρώην Νομαρχιών που καλείται να διαχειριστεί η αιρετή Περιφερειακή αρχή , αν και το έργο της Επιτροπής Απογραφής, έχει ολοκληρωθεί, με βάση τις ημερομηνίες που θέτει ο Καλλικράτης.
Ήδη, τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, που όμως και αυτή με τη σειρά της δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Το βέβαιο είναι ότι η Αιτωλ/νία, βρίσκεται στην «πρωτοπορία» από πλευράς χρεών και μάλιστα με διαφορά από τους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας, αν και πολλοί περίμεναν πως την πρωτιά θα είχε μάλλον η Αχαΐα.

Η σχετική πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, έγινε από την Οικονομική Επιτροπή και τα -ανεπίσημα-  στοιχεία αναφέρουν χρέη ύψους 17,5 εκατομ. ευρώ από την πρώην Ν/Α Αιτωλ/νίας, 7,5 εκατομ. ευρώ από την Αχαΐας και πλεόνασμα ύψους 10 εκατομ. ευρώ στην Ηλεία. Στο πλεόνασμα της Ηλείας όμως θα πρέπει να γίνει αναφορά σε δάνειο ύψους 9 εκατομ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα στους άλλους δυο νομούς είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που παρουσιάζει η Αιτωλ/νία, Εδώ, να σημειωθεί πως ποσοστό περίπου 20% των χρεών της πρώην Νομαρχίας, αφορά χρέη της θητείας Σταμάτη που όπως είναι γνωστό ο Θύμιος Σώκος δεν συναίνεσε στην αποπληρωμή τους, για συγκεκριμένους λόγους.

Από εκεί και πέρα, πολλά είναι τα ερωτηματικά που υφίστανται για το πως προέκυψε ένα τόσο μεγάλο «άνοιγμα». Υπήρξε λάθος σχεδιασμός, η Αιτωλ/νία υπέστη μεγάλη αφαίρεση πόρων και πιστώσεων που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, ώστε να δημοπρατηθούν έργα κλπ ;
Στοιχεία έχουν ήδη διαρρεύσει και για το ύψος των χρεών από δάνεια, από οφειλόμενα ποσά από Υπουργεία, ΟΣΚ κλπ, μια σαφής και ξεκάθαρη εικόνα πάντως θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης στο μεθεπόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στα μέσα του Μάρτη. Η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν κατάφερε να έχει μια τελική εικόνα για την Αιτωλ/νία.

Στο Αγρίνιο, η εικόνα θεωρείται διαχειρίσιμη αν και χρέη υπάρχουν. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 13 εκατομ. ευρώ, μόνο από δανειακές υποχρεώσεις, τα πέντε από τον τ. δήμο Αγρινίου και τα οκτώ από τους δήμους που συνενώθηκαν.
Η εικόνα στους δήμους αυτούς έχει σαφώς διακυμάνσεις, αφού άλλοι αιρετοί ήταν προσεκτικοί στην διαχείριση, ενώ άλλοι δανείζονταν πολύ εύκολα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα χρέη στους προμηθευτές, σε έργα κλπ και το βέβαιο είναι πως το 2011 δεν πρόκειται ο δήμος Αγρινίου να δημοπρατήσει νέο έργο, αφού οι τακτικές χρηματοδοτήσεις που θα λάβει θα πρέπει να πάνε σε ποσά που οφείλονται και σε έργα που πρέπει να συνεχιστούν – ολοκληρωθούν.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ο δήμος Αγρινίου, όπως και γενικά  η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει να λάβει χρήματα περίπου έναν χρόνο από την κεντρική εξουσία, γεγονός που διόγκωσε το πρόβλημα.

Ένα θέμα που επίσης απασχολεί την δημοτική αρχή του Αγρινίου, είναι και αυτό των δημοτικών τελών, αφού ένα μέρος του «ανοίγματος» οφείλεται σε ανείσπρακτα τέλη ύδρευσης κλπ, ενώ ανά δήμο παρατηρείται μεγάλη ανισορροπία στην επιβολή αυτών των τελών. Εδώ, ο δήμος Αγρινίου, καλείται να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις