Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Επανακυκλοφορεί ο δίσκος «Εμπάργκο» του Μικρούτσικου - Η άγνωστη ιστορία της «Πιρόγας»

Επανακυκλοφορεί ο δίσκος «Εμπάργκο» του ...

Ο εμβληματικός δίσκος του συνθέτη, σε στίχους Άλκη Αλκαίου σημάδεψε την ελληνική δισκογραφία

«Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
και την τρελή σου κυνηγάει σκιά
πώς να ημερέψει ο νους μ' ένα σεντόνι
πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
αγάπη που σε λέγαμ' Αντιγόνη»….
Θάνος Μικρούτσικος & Μανώλης Μητσιάς ~ {Με μια πιρόγα} Ερωτικό

Οι παραπάνω στίχοι του Άλκη Αλκαίου αποτελούν το σήμα – καταθέν ενός από πλέον αγαπημένα αλλά και διαχρονικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για το «Ερωτικό» ή την «Πιρόγα», όπως το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, που φέρει την συνθετική υπογραφή του Θάνου Μικρούτσικου και την σφραγίδα του Μανώλη Μητσιά στην ερμηνεία. Το συγκλονιστικό αυτό τραγούδι, το οποίο αποτέλεσε σταθμό τόσο στην μουσική διαδρομή του συνθέτη όσο και της εγχώριας δισκογραφίας, αποτελεί μέρος – το πιο πολύτιμο αναμφισβήτητα – του δίσκο «Εμπάργκο», που βγήκε το 1982 και επανακυκλοφορεί σήμερα, στην ιδανικότερη ίσως περίοδο για να υπογραμμιστεί η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του.

Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί της απαρχή της δημιουργικής καλλιτεχνικής σχέσης του Θάνου Μικρούτσικου με τον Άλκη Αλκαίο με τον οποίο, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσει πολλά ακόμη μουσικά...θαύματα. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε εξομολογηθεί πως οι δυο τους δούλευαν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι γράψουν, να επιλέξουν τα τραγούδια από ένα υλικό 40 κομματιών και να ηχογραφήσουν τελικά τον δίσκο ο οποίος περιελάμβανε δώδεκα συνολικά κομμάτια. Μεταξύ αυτών τα τραγούδια «Το Κακόηθες Μελάνωμα» και «Υστερόγραφο» με την ερμηνεία του ίδιου του συνθέτη, «Μες Στο Χημείο του Μαγιού» με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δημητριάδη, «Ταπεινό Ρέκβιεμ για το Μέλλον Ή Το Άλλο Πρόσωπο Ενός Αυτόνομου» με τον Βλάσση Μπονάτσο κ.α.

Βεβαίως ήταν η «Πιρόγα» που κατάφερε να τα «σκεπάσει» όλα τα άλλα με τον άψογο συνδυασμό μουσικής – στίχου – ερμηνείας. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι πως δεν ήταν ο Μανώλης Μηστιάς ο πρώτος ερμηνευτής του αλλά η Χάρις Αλεξίου που το τραγούδησε ζωντανά, το 1980, σε μια συναυλία των Μικρούτσικου, Λοίζου και Λεοντή. Το αρχικό πλάνο ήταν να ερμηνεύσει η Χαρούλα και στο δίσκο το τραγούδι ωστόσο οι υπεύθυνοι της «ΜΙΝΩΣ», της δισκογραφικής εταιρείας στην οποία ανήκε εκείνη την εποχή, τής απαγόρευσε να συμμετέχει σε δίσκο καλλιτέχνη που ανήκει σε ανταγωνιστική εταιρεία. Ο συνθέτης λοιπόν αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλον τραγουδιστή, τον οποίο βρήκε τελικά στο πρόσωπο και κυρίως στη φωνή του επίσης εξαιρετικού Μανώλη Μητσιά. Παρόλα αυτά, το «Ερωτικό» θα κυκλοφορήσει δύο χρόνια αργότερα με τη φωνή της Αλεξίου στον δίσκο «Η αγάπη είναι ζάλη» μιας και ο συνθέτης είχε πλέον πάρει μεταγραφή στην δισκογραφική της εταιρεία.

Στη νέα επανέκδοση του «Εμπάργκο» συμπεριλαμβάνεται και το «Spleen», κομμάτι που δεν υπήρχε στην αρχική έκδοσή του αλλά προστέθηκε στην επανακυκλοφορία του 2008.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture