Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Δημήτρης Κανέλλος τραγουδά το νέο κομμάτι "Αλητάκι" σε ποίηση Άλκη Αλκαίου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου

Ο Δημήτρης Κανέλλος τραγουδά το νέο κομμ...

Με αναφορά στη σφαγή στο Λίντιτσε της Τσεχίας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 - Το Λίντιτσε είναι αδελφοποιημένο με το μαρτυρικό Δίστομο

Mε τίτλο «Αλητάκι» κυκλοφόρησε ένα πρωτοεμφανιζόμενο τραγούδι σε ποίηση του Άλκη Αλκαίου και μουσική του αξέχαστου Πατρινού συνθέτη και τραγουδοποιού Θάνου Μικρούτσικου με αναφορά στη σφαγή στο Λίντιτσε, το λεγόμενο «Δίστομο της Τσεχίας».

Το τραγούδι ερμηνεύει ο Δημήτρης Κανέλλος και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ με τίτλο «Όσα Ονειρευτήκαμε» που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Από του Λίντιτσε τα μέρη κίνησε αλητάκι αγέρι

Κι έχει ένα χλωμό φεγγάρι που το νου μου πάει να πάρει

Μπρος στου Μπιρκενάου τη πύλη τ’ ανταμώνουνε δυο φίλοι

Λεν τραγούδια περιπάτου Του έρωτα και του θανάτου

Το αλητάκι έχει μεθύσει Πάει σ’ ανατολή και δύση

Στους ξωμάχους χωρατεύει

Τα ρεμάλια τα χαϊδεύει

Στη Καισαριανή σαν φτάνει Κόκκινο κρατά στεφάνι

Κι έχει ένα αργυρό φεγγάρι που το νου μου έχει πάρει.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Άνθρωποι που έχουν μια σημαντική πορεία στο χώρο με εμπιστεύτηκαν, για να δώσω φωνή σε αυτά τα τραγούδια. Και ειδικά ο Θάνος, που όλοι ξέρουμε ότι η δημιουργική συμπόρευσή του με τον Αλκαίο κράτησε μια ζωή και μας έχει δώσει μερικά από τα πιο ωραία τραγούδια. Δύο είναι τα τραγούδια του. “Όσα ονειρευτήκαμε” και “Αλητάκι”, που μου τα έστειλε ο Θάνος με τη φωνή του και το πιάνο να τον συνοδεύει. Τώρα, για τον Θάνο… Μια λέξη μόνο. Μου συμπεριφέρθηκε με μεγάλη στοργή και γενναιοδωρία. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ πριν φύγει από τη ζωή, γνώριζε, όμως, για το καλό αποτέλεσμα και χαιρόταν πολύ γι’ αυτό», ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ριζοσπάστης ο Δημήτρης Κανέλλος.

Όσο για το ποιο είναι το τραγούδι που τον συγκινεί ιδιαίτερα, ξεχωρίζει το «Αλητάκι».«Μιλά για τις ναζιστικές θηριωδίες. Σαν αλητάκι παρομοιάζει ο Αλκαίος ένα αγέρι που περνά από το χωριό Λίντιτσε, στην τότε Τσεχοσλοβακία, που εξαφάνισαν στην κυριολεξία οι ναζί από το χάρτη δολοφονώντας όλους τους κατοίκους, γκρεμίζοντας όλα τα σπίτια και σπέρνοντας σιτάρι στο σημείο που βρισκόταν το χωριό, στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπίρκεναου στο Αουσβιτς και καταλήγει στην Καισαριανή. “Στην Καισαριανή σα φτάνει Κόκκινο κρατά στεφάνι”, γράφει ο Αλκαίος…».

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Λίντιτσε είναι το φιλμ «Ένα Δέντρο Θυμάται» , το «Δίστομο της Τσεχίας» που παίζεται από 6/3/2020 αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema, στην Αθήνα.

Το «Ένα δέντρο θυμάται» είναι ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018, διάρκειας 87 λεπτών.

Έρευνα – σενάριο – σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας

Αφήγηση: Τάσος Ράπτης

Μοντάζ: Όλγα Κουρμούζη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Μουσική: Μαρία Μπούα

Κόλορ: Γρηγόρης Αρβανίτης

Sound design: Γιώργος Μηλιώρης

ΔΙΑΝΟΜΗ -NEW STAR

Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Λίντιτσε, το οποίο οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των SS, από τους πρωτεργάτες του Ολοκαυτώματος, γνωστός και με το προσωνύμιο "Ο Δήμιος".

Συνολικά 1.300 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες, σφαγιάστηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χάιντριχ από Τσέχους πατριώτες. 

Aπό το Λίντιτσε,  γλύτωσε μόνο ένα... δέντρο! Ούτε σπίτια ούτε τίποτα άλλο. Εκτελούνται επί τόπου 172 άτομα. Την ίδια τύχη έχουν ένδεκα άνδρες που άλλαζαν βάρδια σε παρακείμενο ορυχείο και δεκαπέντε συγγενείς των εκτελεστών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 198. Οι γυναίκες και τα παιδιά του μαρτυρικού αυτού τόπου στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι επιβιώνουν. Τα ερείπια του Λίντιτσε καταστρέφονται με δυναμίτη και μπουλντόζες ισοπεδώνουν ότι απέμεινε, διαγράφοντάς την ολοκληρωτικά από το χάρτη. Διατάσσεται η εκτύπωση χαρτών χωρίς το όνομα της πόλης. Στο χωράφι που κάποτε υπήρχε η πόλη σπέρνεται σιτάρι. Η κωμόπολη αποτέλεσε σύμβολο της Ναζιστικής κτηνωδίας.

Την ίδια τύχη έχει και το παρακείμενο χωριό Λέζακι (Lezaky), στο οποίο οι δυνάμεις των SS ανακάλυψαν τον ασύρματο επικοινωνίας των εκτελεστών, στο οποίο εκτελούνται όλοι οι ενήλικες κάτοικοι. Ωστόσο, το μικρό Τσεχικό χωριό, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη, όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν.

Το Λίντιτσε αξίζει να σημειωθεί πως είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο στη Βοιωτία καθώς καταστράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο.

Μετά τον πόλεμο το Λίντιτσε ανοικοδομήθηκε λίγο πιο μακριά από το παλαιό και ονομάστηκε Νόβο Λίντιτσε (Novo Lidice). Ο επικεφαλής της σφαγής του Λίντιτσε, Συνταγματάρχης των SS Μαξ Ρόστοκ (Max Rostock) συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1951.

Δημήτρης Κανέλλος – Αλητάκι

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος

Εκδόθηκε από την: Seed Point Music Publishing / Administered by EYED

Ντραμς: Γρηγόρης Συντρίδης

Κλασική, Ακουστική Κιθάρα: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Μαντολίνο: Πάρης Περσινάκης

Ακορντεόν: Τάσος Αθανασιάς

Μπάσο, Πιάνο, Πλήκτρα, Φλάουτο: Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε και την γενική Επιμέλεια - Οργάνωση Παραγωγής και έκανε και την ενορχήστρωση.

Μίξη -Ηχογράφηση: Σωτήρης Παπαδόπουλος

Mastering: Σωτήρης Παπαδόπουλος

 2020 Minos - EMI SA.

Φωτ: Νίκος Κουϊμτζής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture