Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Φεστιβάλ Βερολίνου 2020: Χρυσή Άρκτος με πολιτικό μήνυμα στον Ιρανό Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Φεστιβάλ Βερολίνου 2020: Χρυσή Άρκτος με...

Ο ίδιος ήταν απών καθώς δεν μπορεί να βγει από τη χώρα του, το Ιράν

«Δεν χωράνε τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα». Με τη Χρυσή Άρκτο να πηγαίνει στον (υπό περιορισμό στο Ιράν) Μοχάμαντ Ρασούλοφ για το φιλμ «There's no Evil», ο βετεράνος ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς και η Κριτική Επιτροπή της 70ής Berlinale έστειλαν ένα μήνυμα από το Βερολίνο.

Τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που διήρκησε από 20/2 έως 1/3/2020, υπήρξαν ευτυχώς περισσότερο... αντιπροσωπευτικά από το μετριότατο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, με μεγάλο νικητή τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ και το «There's no Evi», όπως αναφέρει το flix.gr.

Χωρίς να μειώνει σε τίποτα την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, η πολιτική διάσταση της απόφασης του 71χρονου ηθοποιού Τζέρεμι Αϊρονς και της Κριτικής Επιτροπής της Berlinale ήταν ακόμα πιο ηχηρή. Η νέα ταινία του Ρασούλοφ, όπως κι όλες οι προηγούμενες («Ένας Ακέραιος Άνθρωπος», «Τα Χειρόγραφα Δεν Καίγονται»), κάνει ένα καυστικό πολιτικό σχόλιο, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα κακώς κείμενα του απολυταρχικού καθεστώτος. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης φυλακίστηκε μετά τον «Ακέραιο Άνθρωπο» για ένα χρόνο και δεν μπορεί να βγει από τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του έχει κατασχέσει το διαβατήριό του και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για τα γυρίσματα αυτής της ταινίας.

Στο σπονδυλωτό «There's no Evil», οι ιστορίες των 4 ηρώων ενώνονται σε μία κοινή θεματική: το Ιράν διατηρεί νομοθεσία που επιτρέπει τη θανατική ποινή. Μάλιστα, είναι δεύτερο στον κόσμο σε αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο (213 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2017 στο Ιράν, σε αντίθεση με 22 στις Η.Π.Α) μετά την Κίνα.

Με εξαιρετικούς ηθοποιούς, καλογραμμένο κείμενο και μία αστραφτερή κινηματογραφική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν προδίδει τις guerilla συνθήκες με τις οποίες δούλεψε ο κυνηγημένος Ρασούλοφ, το «There is No Evil» παρουσιάζει τα ηθικά του διλήμματα με τρισδιάστατη, ολοκληρωμένη αποτύπωση και αφήνει το θεατή συγκλονισμένο, αναφέρει το flix.gr.

Να σημειωθεί πως την Χρυσή Αρκτο παρέλαβε η κόρη του Ρασούλοφ (και πρωταγωνίστριά του στην τελευταία ιστορία του «There's No Evil»), Mπαράν Ρασούλοφ, η οποία είπε πως «είμαι τόσο πανευτυχής και τόσο θλιμμένη ταυτόχρονα γιατί ο πατέρας μου δεν μπορεί να είναι μαζί μας απόψε. Οπότε εκ μέρους όλων μας θέλω να πω ότι αυτό το βραβείο είναι δικό του». Ο

Ο παραγωγός Φαρζάντ Πακ στο λόγο του, ευχαρίστησε το συνεργείο και το καστ: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καταπληκτικούς πρωταγωνιστές και το συνεργείο που έβαλαν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να γυριστεί αυτή η ταινία...». Τέλος όταν τους παρακάλεσε να σηκωθούν από τη θέση τους για να δεχθούν το χειροκρότημα της αίθουσας, η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Ο παραγωγός Καβέ Φαρνάμ επίσης έδωσε τον πιο συγκινητικό ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς, κερδίζοντας το δικαιολογημένο standing ovation χειροκρότημα του κοινού. «Στην πρεμιέρα η θέση του Μοχάμαντ ήταν κενή. Όμως, κοίταξα γύρω μου στο Berlinale Palast στα μάτια όλων των θεατών και είδα ότι ο Μοχάμαντ καθόταν σε κάθε θέση. Χαίρομαι διπλά που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο στο Βερολίνο. Γιατί από εδώ το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...Αυτή η νέα μικρή μου φίλη, η Χρυσή Άρκτος, θα ταξιδέψει σύντομα στην υπέροχη χώρα μου και έχει κάτι να πει στον Μοχάμαντ: “δεν είσαι μόνος”. Κι ο Μοχάμαντ θα της δείξει πόσο φιλικοί και ειρηνικοί είναι οι άνθρωποι στο Ιράν».

*Η Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Never Rarely Sometimes Always» της Ελάιζα Χίτμαν, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Χονγκ Σανγκ-σου για το «The Woman Who Ran», το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην Πόλα Μπερ για το «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στον Ελιο Τζερμάνο για το «Hidden Away» του Τζιόρτζιο Ντιρίτι.

Τη φετινή Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου αναμένεται να την δούμε στις Ελληνικές αίθουσες την επόμενη περίοδο.

Να προσθέσουμε πως από το 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου, η εταιρεία διανομής ΑΜΑ Films γύρισε στην Αθήνα με 3 βραβευμένες ταινίες, το «There is no devil» που τιμήθηκε με την Χρυσή Αρκούδα Καλύτερης Ταινίας  2020  σε σκηνοθεσία του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ και την ταινία «Undine» του Γερμανού Κριστιάν Πέτσολντ που έλαβε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci του Διαγωνιστικού τμήματος καθώς και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Ακόμα η Ama Films εξασφάλισε για διανομή από το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου  το φιλμ «Father» που έλαβε το Βραβείο κοινού και το βραβείο της Οικουμενικής επιτροπής. Η συγκεκριμένη ταινία του Σέρβου σκηνοθέτη Σρνταν Γκολούμποβιτς προβλήθηκε στο τμήμα του Πανοράματος.

Σε μια μικρή πόλη στην Σερβία ο Νικόλα ένας εργάτης και πατέρας δυο παιδιών, διατάσσεται να στείλει τα παιδιά του σε κοινωνικές υπηρεσίες γιατί η γυναίκα του διέπραξε μια απεγνωσμένη πράξη

Τις φωτ. μας έστειλε η Ama Films.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture