Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η παιδική καρναβαλούπολη στα Δεμένικα και την Περιβόλα

Η παιδική καρναβαλούπολη στα Δεμένικα κα...

Δείτε ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη περιφερειακή Καρναβαλούπολη την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στα Δεμένικα και συγκεκριμένα στην πλατεία επί των οδών Ειρήνης και Φιλίας & Αγίων Θεοδώρων συγκεντρώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των μικρών και των συνοδών τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των Μικρών.

Στην Καρναβαλούπολη, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του τοπικού διαμερίσματος και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων, η πλατεία γέμισε χρώματα, παιδικά γέλια, παιχνίδια, μεταμφιέσεις και μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να χαρούν την παραμυθένια, μαγευτική πλευρά του παιδικού καρναβαλιού. Πολύς ήταν ο κόσμος που στο πρωινό της Κυριακής ένιωσε το καρναβαλικό χρώμα στην περιοχή του με σύμμαχο τον καιρό.

Κεντρικό θέμα της Καρναβαλούπολης ήταν η Ανακύκλωση, που υποστηρίχτηκε από τις δράσεις του προγράμματος.

Το γνωστό παραμύθι «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμυγκας» ήταν η βάση που ξεδιπλώθηκε το θεατρικό δρώμενο-διαδραστικό παιχνίδι που παρουσίασαν η Ανδρομάχη Γιαννακοπούλου (τελειόφοιτος του Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και επί τέσσερα χρόνια Μασκότ / Τζίτζικας στο Καρναβάλι των Μικρών) και ο Παύλος Κωνσταντίνος Γκολομάζος (πτυχιούχος του Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών). Μέσα από την πρακτική του θεάτρου δρόμου και την κίνηση αναπαραστάθηκε το παραμύθι και επιδιώχτηκε η συμμετοχή των παιδιών, που ανέλαβαν ενεργό ρόλο. Μέσα από τη χαρούμενη διαδικασία και το πρίσμα του Καρναβαλιού των Μικρών υπογραμμίστηκαν τα μηνύματα της αξίας της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της χαράς και της ειρήνης, ενώ κεντρικό θέμα ήταν ο κύκλος της ζωής.

Διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά ήταν και το δρώμενο που παρουσίασε η ομάδα X-Saltibagos με τίτλο «Ο Ανακύκλωπας και ο Μαύρος Άρχοντας του Πλαστικού» και είχε ως θέμα την Ανακύκλωση.

Ο κακός Μαύρος Άρχοντας του Πλαστικού (γιγαντόκουκλα κατασκευή από ανακυκλώσιμα) έχει αποκτήσει γιγάντιες διαστάσεις και τεράστια δύναμη ώστε είναι έτοιμος να κατασπαράξει τα πάντα στο διάβα του. Τα ζώα, τα πουλιά και τα ψάρια έχουν αρρωστήσει, τα ποτάμια και η θάλασσα γίνονται μαύρα. Όμως οκαλός γίγαντας, ο Ανακύκλωπας (γιγαντόκουκλα από κάδους ανακύκλωσης) είναι το καλά κρυμμένο μυστικό των παιδιών, που μαθαίνουν με τη βοήθεια των τρελοξωτικών. Ο Ανακύκλωπας έχει και αυτός νοσήσει σοβαρά και τα παιδιά αναλαμβάνουν να τον φροντίσουν και να τον περιθάλψουν μέσα από τα παιχνίδια. Στο τέλος όλοι μαζί με τον Ανακύκλωπα γερό θα νικήσουν τον κακό Μαύρο Άρχοντα του Πλαστικού και η ισορροπία στη φύση θα αποκατασταθεί και θα εδραιωθεί. Για την δράση με τα έντονα οικολογικά μηνύματα, δοσμένα με ευαισθησία και απλότητα για τους μικρούς μας φίλους, χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους ανακυκλώσιμα υλικά.

Εκτός από τις δυο αυτές κεντρικές αυτές δράσεις, κατά τη διάρκεια της Καρναβαλούπολης εξελίχτηκε η δράση «Σε φοβίζω πόλεμε!», μια ιδέα της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, όπου τα παιδιά εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους και εξέφρασαν τα αντιπολεμικά μηνύματά τους μέσα από τη ζωγραφική.

Ήταν μια ξεχωριστή, δημιουργική στιγμή για τους μικρούς μας φίλους όπου μέσα σε ένα περιβάλλον κεφιού, διασκέδασης, παιχνιδιού, μεταμφιέσεων, χορού, μουσικής, κατασκευών ήρθαν σε επαφή με αυθόρμητο τρόπο με τις τέχνες αλλά και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Ήταν μια γιορτή που γέμισε ελπίδα και αισιοδοξία και μετέδωσε το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων.

Τους θερμούς χαιρετισμούς τους στους μικρούς και στους μεγάλους που προσήλθαν στην Καρναβαλούπολη στα Δεμένικα απηύθυναν η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων  Αναστασία Τογιοπούλου, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και εκπρόσωποι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων.

Όπως και στην Περιβόλα, έτσι και στα Δεμένικα παρούσα ήταν και η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 Μαρία Κυριακοπούλου, που άφησε τη δική της γλυκιά πινελιά στη γιορτή των μικρών. Παρουσιαστής της Καρναβαλούπολης στα Δεμένικα ήταν ο Δημήτρης Μουλίνος.

Οι δυο πρώτες περιφερειακές καρναβαλουπόλεις αποτέλεσαν τις πρώτες δημιουργικές στιγμές του Καρναβαλιού των Μικρών και απέδειξαν έμπρακτα την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για αποκεντρωμένες καρναβαλικές δράσεις και για «Καρναβάλι στις συνοικίες», εκεί που δεν έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι να συμμετέχουν στον καρναβαλικό παλμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture