Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκίνησε το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ολυμπίας για παιδιά & εφήβους -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ξεκίνησε το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ολυ...

Παρών στην τελετή έναρξης ήταν & ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης που είναι και το φετινό τιμώμενο πρόσωπο

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 το βράδυ, στον ιστορικό "Απόλλωνα" του γειτονικού Πύργου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 ξεκίνησαν οι προβολές ενώ ήδη εκατοντάδες παιδιά και νέοι από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αρχίσει να συρρέουν στο Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Ολυμπίας, όπως τόνισε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Σπύρου, προσεγγίζει τα πιο συνταρακτικά γεγονότα των ημερών μας μέσα από τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που ήταν παρών στην τελετή έναρξης, καλωσόρισε τους νεαρούς θεατές λέγοντας πως: «είστε τα μάτια μας, η ψυχή μας, ο φάρος αυτής της πόλης στην ευλογημένη Ολυμπιακή γη» ενώ μίλησε με θέρμη για τους 3 πρωτεργάτες του Φεστιβάλ, τον Δημήτρη Σπύρου, το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, «τους οποίους, πριν δύο δεκαετίες, κάποιοι θεώρησαν ονειροπαρμένους, αλλά  εκείνοι κατάφεραν και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα».

Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο Δημήτρης  Σπύρου, «θα δούμε πόλεις του κόσμου όπως μόνο ο κινηματογράφος μπορεί να δείξει, θα δούμε γλώσσες και παραδοσιακά επαγγέλματα να εξαφανίζονται, ανθρώπους να αγωνίζονται, και παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Σαν ένα προσχέδιο του μέλλοντος που ονειρευόμαστε…».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως «ένα απέραντο σχολείο μη τυπικής γνώσης που όμως συνεργάζεται με το επίσημο σχολείο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και φέτος την τελετή έναρξης παρουσίασαν δύο εκπαιδευτικοί από τον Πύργο, η Γκόλφυ Γαβριλιάδη και η Εύη Αναστοπούλου. «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε, εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του, είναι ένα πρωτίστως παιδαγωγικό γεγονός και αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την βοήθεια των παιδαγωγών».

Ο Δημήτρης Σπύρου καλωσόρισε θερμά τους θεατές και τους δεκάδες προσκεκλημένους του Φεστιβάλ απ’ όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, τον άνθρωπο που χάρισε στο Φεστιβάλ τη μουσική που έγινε το σήμα κατατεθέν του, «μια μουσική που πριν από 22 χρόνια προσέφερε αφιλοκερδώς στο Φεστιβάλ», αλλά και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, το φετινό τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, ο οποίος εκτός από καταξιωμένος σκηνοθέτης είναι και ένας σημαντικός δάσκαλος (τις ερχόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει 5 σεμινάρια για τα παιδιά). «Το μόνο που με νοιάζει είναι να προλάβω να μεταδώσω στους νέους αυτά που ξέρω», είπε ο Κ.Φέρρης. «Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ότι σοβαρότερο γίνεται ατή τη στιγμή στα κινηματογραφικά πράγματα, σε αυτόν τον τόπο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε την σημασία που δίνει το Φεστιβάλ στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, «κάτι που γνωρίζουν καλά άνθρωποι όπως ο Κώστας Φέρρης, μέλος σήμερα του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην μεγάλη οθόνη, θέλουν να απεικονίζεται η ηλικία τους και τα δικά τους προβλήματα». Ο 84χρονος Κώστας Φέρρης να θυμίσουμε πως είναι ο σκηνοθέτης ταινιών όπως το «Ρεμπέτικο» και το «Oh Babylon».

Ο Δ. Σπύρου αναφέρθηκε και στο 2ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab (που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/12) το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε 11 νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για την δημιουργία νεανικών και παιδικών ταινιών.

Τις επόμενες μέρες, εκτός από εκατοντάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στον Πύργο θα βρεθούν 100 έφηβοι από άλλες χώρες του κόσμου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νίκος Κοροβέσης είπε πως αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν ο πρώτος φορέας με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε. «Αν είχα την οποιαδήποτε αμφιβολία για το κατά πόσον αξίζει τον κόπο η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ, αυτή εξαφανίστηκε –αρκεί να μπει κανείς σε αυτήν την αίθουσα για να πειστεί», είπε προσθέτοντας πως «θα είμαστε δίπλα σας στην πράξη».

Τέλος ο οργανωτικός υπεύθυνος & πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Φεστιβάλ Ολυμπίας» Χρήστος Κωνσταντόπουλος χαιρέτησε με τη σειρά του το κοινό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μαθητικό διαγωνισμό «Το φύλο σε πρώτο πλάνο», μια συνδιοργάνωση  του Φεστιβάλ με  τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. «Είναι ένας διαγωνισμός που καθιερώνεται σε ετήσια βάση με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο. Θέλουμε να κάνουμε τέτοια πιλοτικά προγράμματα –ιδιαίτερα εν όψει της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που θα στεγαστεί στις αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο».

Ακολούθησε η παρουσίαση των κριτικών επιτροπών, αλλά και των κριτικών επιτροπών των παιδιών (φέτος θα συμμετάσχουν 41 παιδιά).

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το νέο αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του  Φεστιβάλ Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη της 22ης διοργάνωσης, την οποία και χαρακτήρισε «ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο πλέον συγκαταλέγεται σε ένα από τα κορυφαία του είδους του στον κόσμο. Ξεκίνησε με πενιχρά μέσα αλλά χάρη στο όραμα και τον προσωπικό αγώνα του Δημήτρη Σπύρου, του “πατέρα” του φεστιβάλ, και των στενών συνεργατών του, εκτοξεύτηκε». Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture