Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Ιανός ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Βγαίνει 17 Οκτωβρίου η ταινία "Συνώνυμα" στην Αθήνα - Στην Πάτρα στις 4 Νοεμβρίου

Βγαίνει 17 Οκτωβρίου η ταινία "Συνώ...

Θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη στα Odeon Veso Mare

Από τις 17 Οκτωβρίου 2019 θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις Αθηναικές αίθουσες σε διανομή της Weird Wave, το φιλμ με τίτλο «Συνώνυμα – Synonyms» του Ναντάβ Λαπίντ     που απέσπασε την Χρυσή Άρκτο, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, του 2019, όπου πρωταγωνιστούν οι: Τομ Μερσιέ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίζ Σεβιγιότ.

Διάρκεια: 123 λεπτά.

Είδος: Κοινωνικό

«Εντυπωσιακή!» - THE HOLLYWOOD REPORTER

«Εξωφρενική, λαμπρή, ξεκαρδιστική!» - INDIEWIRE

Σύνοψη

Ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει την εθνικότητα του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του. 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο ήρωας της ταινίας ξεκινά ένα υπαρξιακό ταξίδι, βασισμένος σε μια ιδέα την οποία κυνηγά έως το τέλος. Μεταμορφώνεται νοητικά, σωματικά και πνευματικά, και μάλιστα σε καθημερινή βάση, καθώς περπατά στους δρόμους του Παρισιού, μουρμουρίζοντας συνώνυμα λέξεων. Αυτό που με ενθουσιάζει ως σκηνοθέτη είναι η δημιουργία μιας ταινίας πολύ σωματικής και ακατέργαστης, συμπαγούς και μερικές φορές ωμής, η οποία χρησιμεύει για να αναγεννηθούν ιδέες, να δημιουργηθεί χάος.  

Ο πρωταγωνιστής ίσως να υποφέρει από κάποιο μετατραυματικό στρες, ωστόσο είναι η ίδια η ζωή που του το προκαλεί και για αυτό προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, αποκηρύσσοντας εβραϊκές λέξεις και ανακαλύπτοντας νέες, γαλλικές... Την ίδια στιγμή, η ταυτότητα του είναι βαθιά εγγεγραμμένη στο σώμα του και αυτό φαίνεται παντού πάνω στο κορμί του. Ενδεχομένως γι' αυτό προσπαθεί να το καταστρέψει ευθύς εξαρχής: πρώτα εκθέτοντας το στην παγωνιά – εν είδει συμβολικού θανάτου – έπειτα μένοντας χωρίς τροφή και, τέλος, εκδίδοντας το.

Παρ' όλες τις προσπάθειες, το σώμα του αρνείται να εξαφανιστεί και, ακριβώς τη στιγμή που το έχει ευτελίσει, περιέργως, αρχίζουν εβραϊκές λέξεις να βγαίνουν πάλι από το στόμα του. Αυτός ο χαρακτήρας είναι ένα είδος περιπλανώμενου σχίσματος.

Η ταινία βασίζεται στα προσωπικά μου βιώματα, δεκαεπτά χρόνια πριν. Σχεδόν κάθε σκηνή της ταινίας έχει όντως συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά παράλληλα θέτει και υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν καθέναν μας: κατά πόσο είμαστε σκλάβοι του παρελθόντος μας και του τόπου καταγωγής μας, αντί για ελεύθερα πλάσματα; Θέλουμε στα αλήθεια αυτή την ελευθερία; Μπορούμε πραγματικά να μεταμορφωθούμε σε κάποιον άλλον;

*Το φιλμ θα το δούμε στην Πάτρα από την Κινηματογραφική Λέσχη σε 3 προβολές, στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30, στις 4 Νοεμβρίου 2019, στην ενότητα «Αγάπες παράξενες» στα Odeon Veso Mare.

Culture