Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλήθος πιστών, κατάνυξη, ο Ρώσος Μητροπολίτης, η Χρυσοπαντάνασσα & η ζέστη - ΦΩΤΟ

Πλήθος πιστών, κατάνυξη, ο Ρώσος Μητροπο...

Για άλλη μία χρονιά η θρησκευτική πανήγυρις στο ναό Παντανάσσης προσέλκυσε εκατοντάδες κόσμου

Για άλλη μία χρονιά ο ιστορικός ιερός ναός Παντανάσσης Πατρών που εγκαινιάστηκε πριν από 160 ολόκληρα χρόνια το 1859 (είχε προηγηθεί η θεμελίωση του το 1847) και από το 1986 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί μνημείο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, απέδειξε πόσο πολύ τον αγαπούν και τον σέβονται οι Πατρινοί και όχι μόνο.

Το περασμένο σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019 που ο ναός πανηγύριζε και τίμησε το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, πλήθος κόσμου πέρασε για να προσκυνήσει την εικόνα της Χρυσοπαντάνασσας όπου μάλιστα το στεφάνι της είναι δώρο του 12ου Συντάγματος Στρατού από το έτος 1913, όπως θύμισε στον λόγο του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που χοροστάτησε τόσο στον εσπερινό μετ΄αρτοκλασίας το Σάββατο 7/9 στις 7 το απόγευμα όσο και ανήμερα την Κυριακή 8/9 το πρωί. Μάλιστα φέτος υπήρξε η ιδιαιτερότητα στις ιερές ακολουθίες να συμμετέχει και μάλιστα την Κυριακή να συγχοροστατήσει, ένας Μητροπολίτης της Ρωσικής Ορθοδόξου εκκλησίας, ο κ.κ. Γεώργιος  από την Ιερά Μητρόπολη Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμά, ο οποίος με την ακολουθία του έχει έρθει στη χώρα μας για προσκυνηματικούς  λόγους και ήδη επισκέφθηκε την Κορινθία, την Ηλεία καθώς και τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και τα Καλάβρυτα στην Αχαΐα και κατόπιν ήρθε στην Πάτρα για να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου Ανδρέου καθώς και την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού, Άγιου Ανδρέα.

Ο κ.κ. Γεώργιος εντυπωσιάστηκε από το πλήθος των πιστών που είδε να περνούν ευλαβικά από την Παντάνασσα καθώς και από τα χαρούμενα πρόσωπα τους. Κατά την έξοδο του από το ναό το βράδυ του Σαββάτου ο Ρώσος Μητροπολίτης είδε πιστούς να σπεύδουν όλο χαρά να τον χαιρετίσουν και να τον ξεπροβοδίσουν.

Ο εορτασμός στο ναό Παντανάσσης ήταν άρτιος. Ο ναός και η εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας (βασίλισσας των πάντων) είχαν όμορφα στολιστεί με ορχιδέες ενώ πιστοί προσέφεραν και άνθινα στεφάνια αλλά και γλάστρες με μοσχομυριστό βασιλικό, ο άρτος ήταν πολύς και προσφέρθηκε στον κόσμο (δόθηκαν και μικρές εικόνες του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που πάντα έλεγε σε όποιον τον συναντούσε το «Χριστός Ανέστη» όλο το χρόνο) ενώ ο Ρώσος Μητροπολίτης χάρισε και στο ναό της Παντάνασσας, στον προιστάμενο του π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, μία εικόνα του θαυματουργού Αγίου Σεραφείμ, ο οποίος είναι εκ των κορυφαίων Αγίων στη Ρωσία και ο προστάτης και πολιούχος της επαρχίας απ’ όπου ήρθε ο κ.κ. Γεώργιος.

Ιδιαίτερα υψηλό ήταν και το επίπεδο της ψαλτικής, με τους δύο ιεροψάλτες του ναού Γεώργιο Μακρυγιάννη και Κυριάκο Τζουραμάνη να πλαισιώνονται και από άλλους ιεροψάλτες και νέα παιδιά γειτονικών ενοριών όπως ο Παντοκράτορας ή η Αγία Βαρβάρα.

Η εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στην είσοδο του ναού Παντανάσσης έως και το Σάββατο που η εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Να προσθέσουμε πως στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστη και συγχοροστάτησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. O Mητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε στήν θεολογία της εορτής της Γεννήσεως τῆς Θεοτόκου & ανέλυσε το γιατί ἡ Θεοτόκος ὀνομάζεται «πόλις τοῦ Θεοῦ» κατά τούς Ἁγίους Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας.

Το βράδυ του Σαββάτου 7/9/2019 τελέστηκε Ἱερά Ἀγρυπνία ὑπό τοῦ πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. π. Ἀρτεμίου Ἀργυροπούλου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρών, το απόγευμα της Κυριακής στον μεθεόρτιο εσπερινό ήταν ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας π. Χριστόφορος Μυτιλήνης ενώ τη Δευτέρα 9/9 το πρωί που τιμώνται οι γονείς της Παναγίας Ιωακείμ και Άννα τη Θεία λειτουργία στο ναό Παντανάσσης τέλεσε ο π. Περικλής Ρίπισης εφημέριος του ναού Παντοκράτορος.

Tέλος μία παρατήρηση που έγινε από αρκετό κόσμο, μιας και οι συνθήκες το Σάββατο το απόγευμα λόγω της ζέστης δεν ήσαν ιδανικές (πολλές γυναίκες χρησιμοποίησαν βεντάλιες στα χέρια για να κάνουν αέρα) ήταν για την απουσία κάποιου κλιματισμού (μηχάνημα ή μεγάλοι ανεμιστήρες). Χρειάζεται ενδεχομένως σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική υπηρεσία να υπάρξει κάποιου είδους εγκατάσταση κλιματισμού προκειμένου σε τέτοιες μεγάλες πανηγύρεις με πολύ κόσμο να μην δημιουργείται πρόβλημα. Μέχρι και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πατρών συντόμευσε το κήρυγμα του λόγω της ζέστης όπως είπε ενώ τουλάχιστον δύο φορές σκούπισε τον ιδρώτα από το πρόσωπο του μ' ένα μαντήλι.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. εστάλησαν από τη Μητρόπολη Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις