Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λαμπρότητα στους εορτασμούς για τα 160 χρόνια της Παντάνασσας – ΦΩΤΟ

Λαμπρότητα στους εορτασμούς για τα 160 χ...

Ο ιστορικός ναός της Πάτρας είχε εγκαινιαστεί το 1859

Εκατόν εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του ιστορικού ναού της Παντανάσσης Πατρών και το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε στο ναό, μια ξεχωριστεί Θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου.

Στη λειτουργία μετείχαν και συλλειτούργησαν οι ιερείς και οι διατελέσαντες διάκονοι του ιερού ναού Παντανάσσης, ενώ τέλος της Θείας λειτουργίας τελέστηκε και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων αρχιερέων Γρηγορίου και Μισαήλ, οι οποίοι και είχαν τελέσει τη θεμελίωση και τα εγκαίνια αντίστοιχα του ναού της Παντάνασσας.

Ο ναός αποτελεί διατηρητέο κτίριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του 2008, ανακατασκευάστηκε με ευρωπαικά κονδύλια με τη σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο ναός πανηγυρίζει στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου και οι ετοιμασίες για τον φετινό 2ήμερο εορτασμό στις 7 και 8/9 είναι ήδη εντατικές.  

Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών αναφέρονται τα εξής:

«Συμπληρώθηκαν 160 έτη από τα Εγκαίνια του περιλάμπρου Ιερού Ναού της Παντανάσσης των Πατρών (Ο Ναός εορτάζει στο Γενέσιον της Θεοτόκου).

Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργός και περίπυστος εικών της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης, την οποία καθ’ ημέραν πλήθη πιστών προσκυνούν.

Οι εορτασμοί άρχισαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη την Κυριακή 1.9.2019 στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παντανάσσης Πατρών υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων, οι οποίοι υπηρέτησαν ως Διάκονοι στην Ενορία Παντανάσσης.

Με λόγια συγκινητικά ανεφέρθη ο Σεβασμιώτατος, στην χάρη της Παναγίας μας, στην ιστορία του Ναού και στην προσφορά της Ενορίας στην Αποστολική πόλη των Πατρών, ως και στη σημασία των λαμπρών εορτασμών της ιστορικής επετείου.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στην καταστροφική μανία του σεισμού, ο οποίος έπληξε τον Ναό το 2008 και στις επίπονες προσπάθειες  για την αναστήλωσή του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Αρχιερέων Γρηγορίου, ο οποίος εθεμελίωσε τον Ιερό Ναό και Μισαήλ οποίος τον εγκαινίασε, ως και των Ιερέων των εν ευλαβεία ιερατευσάντων εν αυτώ.»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις