Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Πάτρα -Οι εμφανίσεις του που έγραψαν ιστορία

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Πάτρα -Οι ...

Ήταν πάντα απλός, προσιτός, με χιούμορ και λόγια σταράτα με άποψη για τον πολιτισμό και τα πολιτικά πράγματα

Άνηκε στους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές που πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, ήσαν πάντα σεμνοί, προσιτοί, πολύ συμπαθείς, που έλεγαν τα πράγματα με το όνομα τους.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε νωρίς λίγο πριν συμπληρώσει τα 63 του χρόνια, αναπάντεχα από καρδιακή ανακοπή κι ενώ την Τρίτη 10/9 θα εμφανιζόταν live μαζί με το φετινό συναυλιακό του ταίρι, τον Νίκο Πορτοκάλογλου σε μία ξεχωριστή συναυλία του Οργανισμού «Μαζί για το Παιδί», στο Ηρώδειο.

Μάλιστα τον ερχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι δυο τους (Μαχαιρίτσας και Πορτοκάλογλου) είχαν κλείσει να τραγουδήσουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης Food Festival που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα.

Ακόμη και εμφανισιακά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ποτέ του δεν «κυνήγησε» την στόφα και όψη του σταρ. Πάντα αντισυμβατικός, απλός, έγραφε τα τραγούδια του που έμοιαζαν περισσότερο με ιστορίες όπως ο «Τούρκος στο Παρίσι» (ο γάτος), το «Μικρός τιτανικός» ή το περίφημο και τόσο πολυσυζητημένο και πολυσχολιασμένο στην αρχή «Διδυμότειχο μπλουζ» που είχε ερμηνεύσει μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στις αρχές του ’90.

Ο πάντα ψαγμένος και ενημερωμένος στα της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής, Γιάννης Πετρίδης στην εκπομπή του «Από τις 4 στις 5» στο Πρώτο Πρόγραμμα, τη Δευτέρα 9/9/2019 αποχαιρέτισε τον Λαυρέντη βάζοντας κομμάτια από τον συλλεκτικό  πρώτο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το 1978 με αγγλικό μάλιστα στίχο, με τους “P.L.J. Band”, οι οποίοι λίγο αργότερα μετονομάστηκαν σε Τερμίτες κάνοντας μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’80 (ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ ήταν και ο Αντώνης Μιτζέλος). Ο δίσκος αυτός extended play 45’ στροφών ήταν όπως ανέφερε ο Γιάννης Πετρίδης σε ύφος progressive, space rock με στοιχεία και ψυχεδέλειας και σήμερα 41 χρόνια μετά θεωρείται δυσεύρετος και πωλείται σε εξωπραγματική τιμή αν εντοπιστεί. Τότε δεν είχε πουλήσει πάνω από 400 αντίτυπα και είχε περάσει μάλλον απαρατήρητος.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ακολούθησε σόλο πορεία από τα τέλη του ’80 κι έπειτα, με πολλά τραγούδια του να γίνονται μεγάλες επιτυχίες όπως το «Πόσο σε θέλω», το «Και τι ζητάω», «Ποια πόλη ποια χώρα», «Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε», «Σκόνη», «Φλασάκι», κ.α. Στην Πάτρα είχε εμφανιστεί πολλές φορές, κυρίως στο Φεστιβάλ του Δήμου όπως το 1997 μαζί τότε με τον Διονύση Τσακνή, με τον οποίο και ταίριαζαν πολύ μουσικά και από άποψης παρέας & χιούμορ στη σκηνή. Τότε τον είχαμε συναντήσει για λογαριασμό της εφημερίδας Πελοπόννησος στο καμαρίνι του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου κι εκείνος απλός και άμεσος μας είχε μιλήσει.

Από τις πιο τελευταίες του παρουσίες ήταν την Πέμπτη 10/9/2015 στα Παλαιά Σφαγεία (πρώην Πολιτεία) στην Ακτή Δυμαίων μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα (η συναυλία είχε αρχικά προγραμματιστεί για 29/6/2015 στο Φάρο αλλά είχε αναβληθεί λόγω των γεγονότων του δημοψηφίσματος) ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρέα με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Δημήτρη Σταρόβα και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο καθώς και τη Ζηνοβία Αρβανιτίδη & πολυμελή ορχήστρα είχαν διασκεδάσει το Πατρινό κοινό στο Αστέρια Live.

Η τελευταία παρουσία του αγαπητού καλλιτέχνη στην Πάτρα ήταν με την Μιρέλα Πάχου και τον Steve Tesser στις 16 Μαρτίου 2018 στο Apotheosis stage και στις 24 Μαρτίου 2017 πάλι μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Παυλίνα Βουλγαράκη στο Royal – παλαιό Πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων όπου και είχαν χαρίσει μια εξαιρετική βραδιά, όπου συνδυάστηκαν τα εξαιρετικά τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η ανατρεπτική σάτιρα του χιουμορίστα Γιάννη Ζουγανέλη και οι ταξιδιάρικες μελωδίες της Παυλίνας Βουλγαράκη.

Στην Ακτή Πειραιώς, στην Αθήνα πρόπερσι τον Νοέμβριο και έως τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασε την μουσική παράσταση «Να δεις τι σου ‘χω για μετά» όπου και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στη σκηνή με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Γιώτα Νέγκα, τον Δημήτρη Σταρόβα, τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Μιρέλα Πάχου.

Του άρεσε να βολτάρει και να πίνει τον καφέ του στην πλευρά του Κολωνακίου προς την Δεξαμενή. Είχε πολλά ακόμη να δώσει και να προσφέρει στη μουσική κι όπως ειπώθηκε σε αφιερώματα που κατέκλυσαν τις εκπομπές στο ραδιόφωνο μαζί με τα τραγούδια του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε καταφέρει για σχεδόν σαράντα χρόνια να είναι στην κορυφή και με το κοινό του να ανανεώνεται ολοένα. Όσο για την στιγμή της πορείας του που ξεχώρισε όπως είπε στην τελευταία συνέντευξη που πρόλαβε να δώσει στο «Καρφί», ήταν το live – επανένωση του αγαπημένου του γκρουπ στον Λυκαβηττό το 2005, εκεί όπου οι Τερμίτες «ζωντάνεψαν» τα χρόνια του τέλους του ’70 και των 80ς που θριάμβευσαν και άφησαν τη στάμπα τους στην ελληνική ροκ μουσική.  

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture