Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Αγωνία τέλος για τους συνταξιούχους - Πότε θα γίνει ο επανυπολογισμός

Αγωνία τέλος για τους συνταξιούχους - Πό...

Τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Αν και τα  εκκαθαριστικά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, τέθηκε ως προτεραιότητα από το υπουργείο Εργασίας ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον επόμενο μήνα

«Ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι ήδη εν εξελίξει και θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι την προσωπική διαφορά που τους δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου. Διαφάνεια σε όλα» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, τον περασμένο Ιούλιο, με έμφαση στο ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων.

 

Τι θα αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Παρότι οι παλαιές συντάξεις (πριν το ν. Κατρούγκαλου) έχουν επανυπολογιστεί, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό.

Στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λάβουν, θα μπορούν να εστιάσουν σε πέντε βασικά σημεία:

1. Εθνική σύνταξη. Το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ για όλους όσοι  συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

2. Ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσό της εθνικής σύνταξης συμπληρώνεται από το ποσό της ανταποδοτικής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο. Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

 

Μόνο για το τμήμα της ανταποδοτικής, τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου δίνουν αναπλήρωση στη 15ετία 11,55%, στην 20ετία 15,87%, στην 25ετία 20,68%, στην 30ετία 26,37%, στην 35ετία 33,81% και στην 40ετία 42,80%.

3. Προσωπική διαφορά. Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό και διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019. 

4. Αρνητική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023). 

5. Θετική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

 

Περισσότεροι από 1.5000.000 προσέφυγαν στη δικαιοσύνη

Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα πολλοί συνταξιούχοι- περισσότεροι από 1.5000.000- έφτασαν στη δικαιοσύνη για να μάθουν τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για παλιές συντάξεις που καταβάλλονταν έως και τις 12 Μαΐου 2016 (πριν από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του Νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό που έχει κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για να αποσταλούν στη συνέχεια τα εκκαθαριστικά των συντάξεων. Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους του αποτελέσματος του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, αλλά και των δικαστικών προσφυγών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις