Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Balenciaga και El Greco σε μια σπάνια μουσειακή συνάντηση στη Μαδρίτη

Balenciaga και El Greco σε μια σπάνια μο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ιστορία της μόδας και της ζωγραφικής αλλά και ολόκληρης της ισπανικής κουλτούρας ξετυλίγεται σε μια ιδιαίτερη έκθεση με διεθνή ακτινοβολία

Aκόμα ένας «διάλογος» μόδας και τέχνης κινεί τη διεθνή προσοχή: Μια εντυπωσιακή έκθεση στη Μαδρίτη αποδεικνύει το πώς η ισπανική ζωγραφική επηρέασε τα ρούχα του μυθικού couturier Cristobal Balenciaga. Eνενήντα εμβληματικές δημιουργίες του σχεδιαστή που συνδέθηκε με τη φορμαλιστική τόλμη στην ένδυση, σμίγουν με 54 μουσειακά αριστουργήματα των Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Bελάσκεθ, Γκονζάλεζ, Ζουρμπαράν κ.α. Με τον τίτλο «Balenciaga and Spanish Painting» το μουσείο Thyssen Bornemisza δανείστηκε πίνακες από το Πράδο –και όχι μόνο- για να αποδείξει το πόσο έλειπε στον Balenciaga η πατρίδα του, όταν ζούσε στο Παρίσι.

 

 

Ο επιμελητής Eloy Martinez de la Pera υπογραμμίζει πως το όραμα του μεγάλου ισπανού σχεδιαστή ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που εκπροσωπεί το brand Balenciaga σήμερα, με την υπογραφή του αιρετικού director Demna Gvasaglia. Mε την καρδιά του στη χώρα των Βάσκων, ο σαραντάρης Balenciaga είχε φύγει για τη Γαλλία την ταραγμένη εποχή του ισπανικού εμφύλιου παράγοντας συλλογές ιδιαίτερης «αρχιτεκτονικής», βασισμένες στις ισπανικές φορεσιές της εκκλησίας και του παλατιού αλλά και στο βεστιάριο των ταυρομάχων.

Η έκθεση μας ταξιδεύει στην εικαστική ιστορία από το 16Ο ως τον 20ο αιώνα, αλλά και στα παριζιάνικα σαλόνια του ’50 όπως τα «έντυσε» ο Balenciaga. Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Christian Dior είχε αποκαλέσει τον Balenciaga «Ο κορυφαίος όλων μας» ενώ η fashion guru Diana Vreeland είχε πει ότι «έφερε το ισπανικό στυλ στις ζωές όσων φόρεσαν τα σχέδιά του».

 

*Η έκθεση Balenciaga and Spanish painting θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2019

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View