Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κώστας Μάρκου στην ΕΡΤ: όχι στους Μαυρογιαλούρους και στους επαγγελματίες πολιτικούς

Κώστας Μάρκου στην ΕΡΤ: όχι στους Μαυρογ...

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας στον Σπύρο Χαριτάτο

Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μάρκου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου«Για την Ελλάδα» στην ΕΡΤ1, το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Ιουνίου. Ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Καθηγητής ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και άμισθος Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, μίλησε για την υποψηφιότητά του, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Αχαΐας.

Ο Κώστας Μάρκου είχε με τον Σπύρο Χαριτάτοτον εξής διάλογο:

Σπύρος Χαριτάτος:Γιατί ένας πανεπιστημιακός γιατρός, ένας πολίτης που εξυπηρετεί το κοινό καλό και μάλιστα στο χώρο της υγείας που είναι πολύ τραυματισμένος από δεκαετίες, να είναι στην πολιτική  και να επιδιώκει εκεί τους δικούς του αγώνες;

Κώστας Μάρκου: Είναι μια ωραία ερώτηση και η απάντηση έχει και κάποιο προσωπικό τόνο. Λέω συνήθως ότι είμαι 43 χρονών, φυσικά δεν είμαι 43 χρονών, αλλά πολύ περισσότερο. Τόσα χρόνια είμαι στρατευμένος στην Αριστερά και η υποψηφιότητά μου είναι μία λεπτομέρεια αυτής της  πορείας που έχει αρχίσει από τα 18 μου χρόνια.

Σπύρος Χαριτάτος: Λέτε για τους αγώνες για την Αριστερά. Και οι αγώνες για την Αχαΐα μας; Σας ρωτάω γιατί είμαι και εγώ Αχαιός

Κώστας Μάρκου: Α, ναι;Τότε να διεκδικήσω και τη ψήφο σας.

Καταρχήν να ξεκινήσω, και αν θέλετε πάμε και σε άλλα πεδία, από τον τομέα της Υγείας τον οποίο ζω ως γιατρός αλλά και ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια και έχω άμεση σχέση.

Η πολύπαθη Αχαΐα τραυματίστηκε έτι περαιτέρω με τα μνημόνια σε σχέση με τα παλιά πάθη της. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και ένα σεισμό το 2008 που κατέρρευσε το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Ήμασταν  στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Για παράδειγμα το νοσοκομείο Καλαβρύτων, από όπου κατάγομαι, ήταν στα πρόθυρα να κλείσει και με κινητοποιήσεις αναστρέψαμε αυτή την πορεία.

Όπως και σε όλη τη χώρα και στην Αχαΐα, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, το σύστημα υγείας ήταν υπό κατάρρευση.

Το σταθεροποιήσαμε και πριν βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε και σε πορεία ανάταξης στο χώρο της Υγείας.

Στην Πάτρα ανοίξαμε καινούργιο νοσοκομείο, αυτό του «Αγίου Ανδρέα» που είναι στην καρδιά της πόλης και στο οποίο είχε καταρρεύσει από τους σεισμούς το παλιό του κτιρίου και υπολειτουργούσε. Κάτι πρωτόγνωρό για τα προηγούμενα χρόνια, όπου έκλειναν νοσοκομεία.

Δύο εκατομμύρια πολίτεςαπό τη Δυτική Ελλάδα, που καλύπτονται από άποψη υγείας από την Αχαΐα, είχαν πέσει  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο εξάντλησε τα όριά του και μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του.

Σπύρος Χαριτάτος: Πάμε και στο θέμα της ανεργίας, που στην Αχαΐα είναι σταθερά ψηλά;

Κώστας Μάρκου: Η Αχαΐα βίωσε την εξής ιδιαιτερότητα, η ανεργία  χτύπησε την Αχαΐα στο τέλος δεκαετίας του ’80. Εσείς που είστε από την περιοχή θα θυμόσαστε τα εργοστάσια στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, την Πειραϊκή Πατραϊκή, του Λαδόπουλου, αλλά και τη χαρτοποιία στο Αίγιο που έκλεισαν. Έγινε μία τρομερή αποβιομηχάνιση, ένα μεγάλο χτύπημα που άλλαξε και το χαρακτήρα της Πάτρας,η οποία ως ένα βαθμό ήταν μία εργατούπολη.Βέβαια η Πάτρα έχει και παράδοση στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Στα χρόνια των μνημονίων, ηανεργία ήρθε περισσότερο ακόμα να χτυπήσει την τοπική κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Εμείς  βιώνουμε την κατάσταση αυτή στο πανεπιστήμιο που βλέπουμε τα νέα μας παιδιά που τελειώνουν και θέλουν να φύγουν για το εξωτερικό. Βέβαια στο χώρο της Ιατρικής έχει αρχίσει μια ανάστροφη πορεία, ωστόσο η φυγή των νέων παραμένει ένα μεγάλο και τεράστιο πρόβλημα.

Σπύρος Χαριτάτος: Μου αρέσει που μαζί σας μιλάω ελεύθερα και δεν πήγατε σε ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ.

Κώστας Μάρκου (γελώντας): Ελπίζω να μην υποστώ το κριτική από τα Κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό!

Σπύρος Χαριτάτος: Μου αρέσει που έχετε και χιούμορ. Η Αχαΐα είναι πληγωμένη και οι Αχαιοί παθιάζονται με τους ηγέτες τους.Θα ήθελα να ξέρω τι ο Κώστας Μάρκου μπορεί προσωπικά να δεσμευθεί στους ψηφοφόρους του ή  στους αναποφάσιστους;

Κώστας Μάρκου: Θα σας απαντήσω βερμπαλιστικά. Όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ έχω να σας υποσχεθώ «αίμα και δάκρυα». Εγώ, δεν μπορώ να πω ότι θα υποσχεθώ τίποτα. Απλώς θα πω, ότι θα είμαι ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας, όπως είμαι και τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Αύριο το πρωί θα είμαι στο νοσοκομείο μου και θα δουλεύω να βλέπω τους αρρώστους μου και μετά θα βγω γιαπροεκλογική περιοδεία.

Σπύρος Χαριτάτος: Εδώ δεν χωρούν ψέματα και υπερβολές.

Κώστας Μάρκου: Και πιστέψτε με, από την εμπειρία μου από τις περιοδείες,αυτό είναι και ένα θετικό μήνυμα που έρχεται και από τους πολίτες. Δεν θέλουν Μαυρογιαλούρουςκαι αυτό είναιένα καλό μήνυμα.

Σπύρος Χαριτάτος: Κώστα Μάρκου, κύριε καθηγητά,αγαπητέ γιατρέ,πιστέψτεμε κερδίσατε  πολλά σήμερα από τη στάση που κρατήσατε που δεν ήταν πολιτικάντικη.

Κώστας Μάρκου: Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις