Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

"Booksmart" και "John Wick 3, Parabellum", στην Πάτρα δύο από τις καλύτερες φετινές ταινίες

 "Booksmart" και "John Wi...

Μια εφηβική κωμωδία και η νέα περιπέτεια με τον Κιάνου Ριβς

Δύο από τις καλύτερες ταινίες του 2019 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πάντα έγκυρο Αμερικανικό περιοδικό Entertainment Weekly, παίζονται αυτήν την περίοδο στην χώρα μας και στην Πάτρα, στα Odeon Veso Mare. Ο λόγος για τη νεανική, εφηβική ταινία «Booksmart», σκηνοθετικό ντεμπούτο της 35χρονης ηθοποιού Ολίβια Γουάιλντ που έχει εξελιχθεί σε indie χιτ στα Αμερικάνικα ταμεία με ήδη 20 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις και το «John Wick, Κεφάλαιο 3, Parabellum» σε σκηνοθεσία Chad Stahelski όπου τον cool Keanu Reeves πλαισιώνουν οι Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne, η Anjelica Huston σε επανεμφάνιση – έκπληξη ως σκηνοθέτιδα παραστάσεων Ρώσικου μπαλέτου στη Νέα Υόρκη και η Άσια Κέιτ Ντίλον, ένα πολύ φρέσκο πρόσωπο από το τηλεοπτικό χιτ «Billions».

Οι δύο ταινίες διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Ξεκινώντας από το «Booksmart» με τις πιτσιρίκες Μπίνι Φελνστάιν ως Μόλι και Κέιτλιν Ντέβερ ως Έιμι (εμφανίζονται και ο Τζέισον Σουντέικις, η Λίζα Κούντροου και ο Μέισον Γκούντινγκ, γιος του μαύρου ηθοποιού Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ στο ρόλο του γόη του σχολείου Νικ) θα λέγαμε πως είχαμε καιρό να δούμε μία ταινία για την τόσο ωραία όσο και δύσκολη περίοδο της εφηβείας και των χρόνων που τελειώνουμε το σχολείο και καλούμαστε να αποχωριστούμε τις ευχάριστες, ανέμελες όσο και «επώδυνες» στιγμές, που να μας προκαλέσει τόσο γέλιο όσο και σε τουλάχιστον δύο σημεία συγκίνηση.

Η επιτυχία οφείλεται στην Ολίβια Γουάιλντ που πίστεψε στο εγχείρημα, στο σενάριο που είναι σχεδόν γυναικεία υπόθεση αλλά και στο επιτυχημένο καστ (τα δύο νεαρά κορίτσια που πρωταγωνιστούν μάλιστα κατά τον μήνα των γυρισμάτων έμεναν όπως διαβάσαμε μαζί, ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν την απαιτούμενη οικειότητα καθότι «κολλητές» στην ταινία).

Το «Booksmart» χωρίς να είναι η μεγάλη ταινία, καταφέρνει αν και αναφέρεται στο σήμερα, όντως να μας πάει όλους σαν σε «χρονοκάψουλα» στα δικά μας μαθητικά χρόνια, στα δικά μας χτυποκάρδια, απογοητεύσεις, πειράγματα, άδοξους έρωτες, τη δυσκολία των μαθημάτων και την προσπάθεια για αριστεία και φυσικά τα πάρτι, τα μπουγέλα και τόσα άλλα. Κάποιες σκηνές είναι τραβηγμένες ή λίγο αχρείαστες, η σύγχρονη Αμερικάνικη νεολαία μοιάζει σαν πολύ προχωρημένη αλλά έτσι είναι σε κάθε εποχή, οι τινέιτζερ είναι μπροστά από τις προηγούμενες γενιές με πιο φρέσκιες ιδέες αλλά και την ίδια αγωνία στον ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά τους αφήνοντας για 1η φορά πίσω την «αθωότητα» του σχολείου. Το «Booksmart» ειλικρινά θα σας κάνει παρά τα κάποια κλισέ του, να δείτε ξανά με άλλα μάτια, νοσταλγία και μία χαρά εκείνα τα χρόνια και το κυριότερο να δείξετε κατανόηση στην «γεμάτη» όρεξη και… πολλά άλλα εφηβική ψυχή. Από τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές αυτή με το αρκουδάκι πάντα και από τις πιο συγκινητικές ο τσακωμός των δυο κοριτσιών όσο και η στιγμή του αποχωρισμού.

Και από το «Booksmart» πάμε στον Κιάνου Ριβς που χρόνια μετά τον ρόλο του στην επιβλητική μελλοντολογική τριλογία του «Matrix» που σαν λίγο να τον «στιγμάτισε» και να τον κράτησε πίσω, να που τώρα με τον μυστηριώδη εκτελεστή John Wick που δεν μιλά πολύ αλλά πυροβολεί συνεχώς και παλεύει δίχως αύριο, βρήκε το ρόλο που θα μείνει αλληλένδετος στην κινηματογραφική ιστορία. Η αλήθεια είναι πως ψιλοαπορήσαμε που το Entertainment Weekly συμπεριέλαβε την ταινία αυτή στις καλύτερες του πρώτου εξαμήνου του 2019, όχι φυσικά γιατί την θεωρούμε κακή αλλά βρε παιδιά από ένα σημείο και μετά στα 130 λεπτά μάλιστα που διαρκεί, το μόνο που γίνεται είναι ένα ανελέητο πιστολίδι και ένα δίχως φραγμούς «βρωμόξυλο» που μοιάζει να μην έχει τέλος.

Ο Κιάνου Ριβς με την εξωτική ομορφιά πραγματικά δίνει ρέστα, το στόρι με τους επικεφαλής του High Table που ελέγχουν τα πάντα & έχουν επικηρύξει τον Τζον Γουίκ – Κιάνου Ριβς, έχει τη φάση του και σε πάει από την βροχερή Νέα Υόρκη έως και την έρημο του Μαρόκου όπου ο Τζον Γουίκ θα συναντήσει την υπέρτατη δύναμη και θα κάνει επανεκκίνηση αφού φτάσει στα όρια να ξεψυχήσει, & πάλι πίσω στην μεγαλούπολη και τελικά αυτό που μένει είναι ένα στιλιζαρισμένο, πολύ καλοστημένο φιλμ με συνεχείς εκπλήξεις και βία απίστευτη στα όρια του βίντεογκέιμ (μην ξεχνάμε πως ο Κιάνου Ριβς έγινε ψηφιακός ήρωας σε γνωστό παιχνίδι – κονσόλα που θα κυκλοφορήσει το 2020 στην αγορά). Αλλά ως εκεί γιατί μεταξύ μας καταντά ενοχλητικό και αναγκάζεσαι να κοιτάς το ρολόι σου από μία στιγμή και μετά γιατί πλέον το ξύλο και το «ξεπάστρεμα» όσο "χορογραφημένο" και πιστευτά παρουσιασμένο κι αν είναι, κάπου επαναλαμβάνεται και λες αρκετά, φτάνει…  Γράφτηκε πάντως πως η ταινία έχει ίσως τις καλύτερα γυρισμένες σκηνές ξύλου, πάλης και βίας τα τελευταία χρόνια!  

Στο boxoffice, το 3ο κεφάλαιο του John Wick έχει πάει εξαιρετικά με 150 εκατ. δολάρια ήδη στις ΗΠΑ συν  άλλα περίπου 130 από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα σε 5 εβδομάδες προβολής έχει ξεπεράσει τα 100.000 εισιτήρια.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture