Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακά μαντάτα για έγκυες που καπνίζουν και τα νεογνά- Οι επιπτώσεις σ’ εφήβους, διαβητικούς και πάσχοντες από ΧΑΠ

Κακά μαντάτα για έγκυες που καπνίζουν κα...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την Πάτρα η γιατρός Βάσω Ευαγγελοπούλου

Τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα σε 4 ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι έγκυες, οι διαβητικοί, οι έφηβοι και οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ανέδειξε κατά την ομιλία της από την Πάτρα σε σχετική ημερίδα του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας, η Βάσω Ευαγγελοπούλου MD, PhD, Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος. Το διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας παρουσίασε έρευνα που αφορά και την χώρα μας από την οποία προκύπτει ότι μόλις οι μισές από τις γυναίκες που καπνίζουν κόβουν το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όσον αφορά το πόσες το ξαναρχίζουν μετά τη γέννα, το ποσοστό τους διαφέρει από χώρα σε χώρα και κυμαίνεται από 29% έως και 85%. Και όλα τα παραπάνω παρά το γεγονός ότι παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του καπνίσματος τόσο στην μητέρα όσο και στο κυοφορούμενο βρέφος. Όπως εξήγησε η κυρία Ευαγγελοπούλου, τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας αυξάνονται κατά 150% εάν η μητέρα καπνίζει, ενώ το τσιγάρο αυξάνει παράλληλα κατά 15% την πιθανότητα πρώιμου τοκετού αλλά και λιποβαρών νεογνών.

Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι εάν η μητέρα καπνίζει τότε, μέσω του πλακούντα, μεταφέρονται στο έμβρυο, όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη, αλλά και ακόμη 7.000 χημικές ουσίες από τις οποίες οι 70 έχουν καρκινογεννητική ικανότητα. Όπως εξήγησε η κυρία Ευαγγελοπούλου η διακοπή του καπνίσματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι επιτακτική από το πρώτο κιόλα 3μήνο.

Επισήμανε δε ότι είναι μύθος πως κάποια λίγα τσιγάρα την ημέρα δεν κάνουν κακό. «Δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων», είπε χαρακτηριστικά. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν μικρότερη ανάγκη φροντίδας υγείας, πάσχουν λιγότερο από χρόνια νοσήματα και έχουν λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες.

Αναφορικά τώρα με τους εφήβους οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 21% των μαθητών στην Ε.Ε. καπνίζουν, με το 13% να κάνει καθημερινή χρήση τσιγάρων. Οι έφηβοι χαρακτηρίζονται ομάδα υψηλού κινδύνου γιατί ο εθισμός αναπτύσσεται νωρίς στην εφηβεία, τα παιδιά έχουν μικρή επίγνωση του κινδύνου κ.α… «Τα παιδιά θέλουν να κόψουν το κάπνισμα απλά χρειάζονται ειδική βοήθεια», σημείωσε η κυρία Ευαγγελοπούλου αναφερόμενη στην εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα τα χρόνια που ασχολείται με το θέμα.

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος και σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς το τσιγάρο αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου. Αυτή η κατηγορία συμπολιτών καπνίζουν περισσότερο από άλλες κι έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην διακοπή. Μάλιστα, όπως εξήγησε η κυρία Ευαγγελοπούλου, έχουν άγνοια του πόσο το τσιγάρο επιβαρύνει τον διαβήτη.

Αναφερόμενη στην σχέση καπνίσματος και Χρόνια Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας η Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος υπογράμμισε ότι το κάπνισμα είναι η βασική αιτία που προκαλεί ΧΑΠ, κατά 50%. Παράλληλα ανέφερε ότι σε ένα ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 70% όχι πάσχουν από ΧΑΠ είναι παράλληλα και καπνιστές. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχία στις προσπάθειες που κάνουν για να διακόψουν το κάπνισμα καθώς κάνουν, συνήθως, περισσότερα τσιγάρα την ημέρα κι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης από τη νικοτίνη.

«Έχουν κατάθλιψη, άγχος και μικρότερο κίνητρο να προσπαθήσουν να το κόψουν αφού θεωρούν ότι για εκείνους είναι πλέον αργά. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να τους βοηθήσουν. Θα έχουν λιγότερα συμπτώματα, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή η βελτίωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας θα είναι εμφανής.

Μειώνεται η θνησιμότητα και θα έχουν καλύτερη ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνουν», επισήμανε η κυρία Ευαγγελοπούλου. Τέλος τόνισε ότι το τσιγάρο είναι ο κυριότερος παράγοντας για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και πώς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος όσοι πάσχουν από καρδιά μπορούν να δουν ορατά αποτελέσματα.

 

 

Πάτρα: Ο "Άγιος Ανδρέας" έκανε την αρχή για "Νοσοκομεία χωρίς τσιγάρο"- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις