Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τα... παραθεριστικά κέντρα την εποχή του Μεσοπολέμου στη Δυτική Ελλάδα- Που πήγαιναν διακοπές οι κοσμικοί της εποχής

Τα... παραθεριστικά κέντρα την εποχή του...

Ναύπακτος και Αστακός στην Αιτωλοακαρνανία είχαν την τιμητική τους

Ο τουρισμός με την έννοια που τον γνωρίζουμε σήμερα άρχισε να σχηματοποιείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Πιο πολύ απαντώνταν με τη λέξη «παραθέριση». Κυρίως ήταν οι ορεινές περιοχές αλλά και παραθαλάσσια μέρη, με πιο κοσμική ίσως …υφή.

Οι ακτές και η εμπορική κίνηση ανέδειξαν ως «πρόωρους» τουριστικούς προορισμούς στην Αιτωλοακαρνανία του Μεσοπολέμου τον Αστακό και τη Ναύπακτο. Ο Αστακός καταγράφεται ως κέντρο παραθερισμού για Πατρινούς και Αθηναίους. Διέθετε τουριστική αστυνομία, παραλίες προσβάσιμες για κολύμπι και φυσικά ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις από εκείνη την εποχή.

Βέβαια πολλές φορές αντιμάχονταν η κοσμικότητα με τις ντόπιες αντιλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Φως του Αγρίνιου, όπου κατήγγειλε ουσιαστικά το γεγονός ότι στον Αστακό εφάρμοζαν διαταγή του 1860 σύμφωνα με την οποία τα μαγαζιά έκλειναν στις 23:00 το βράδυ!

Το γεγονός ότι θεωρούνταν υπερβολική αυτή η διαταγή αποδεικνύει ότι και στον Μεσοπόλεμο ξενυχτούσαν στις διακοπές οι τουρίστες ( τότε παραθεριστές).

Φυσικά ξένοι τουρίστες τότε στην ενδοχώρα δεν υπήρχαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ολόκληρη τη περίοδο του µεσοπολέµου ο αριθµός των ξένων τουριστών στην Ελλάδα παρέµεινε µάλλον περιορισµένος γύρω στις 100.000 ετησίως, από τους οποίους το 1/3 ταξίδευε οµαδικά σε κρουαζιέρες και διέµενε στην Αθήνα µόνο µια ηµέρα.

Το άλλο κέντρο όπου υποδέχονταν Πατρινούς και Αθηναίους, Αγρινιώτες και Μεσολογγίτες  ήταν η Ναύπακτος.

Κοσμοπολίτικό μέρος με σύμβολο το Κάστρο είχε σημείο αναφοράς από εκείνη την εποχή την παραλία της  Ψάνης, στην οποία λειτουργούσαν δύο κοσμοπολίτικα κέντρα.

Επίσης το Γρίμποβο καταγράφεται ως «τοπίο που συνεπαίρνει». Ακόμα καταγράφεται το προάστιο «Αφροδίτη» με την βρύση της αγάπης.

Η Ναύπακτος ήταν ένας πολλά υποσχόμενος προορισμός τουριστικός, ο οποίος είχε και την ανάλογη εξέλιξη.

*κείμενο Λίνου Υφαντή αναδημοσίευση από agrinionews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight