Στο 11,6% η "πράσινη" Μαρία Βασιλάκου
Οριακή αναμέτρηση σοσιαλδημοκρατών-ακροδεξιάς αναμενόταν στις τοπικές εκλογές της Βιέννης, ωστόσο τα πρώτα exit poll δείχνουν καθαρό προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται πάντως πως τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατών έχουν μειωθεί σημαντικά.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που έγιναν γνωστά στις 19.00 ώρα Ελλάδας, οι σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 39,5% (44,3% το 2010) και 44 έδρες στην τοπική Βουλή, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) λαμβάνει 30,9% (25,8% το 2010) και 34 έδρες.
Η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου με το κόμμα των Πρασίνων παραμένει ρυθμιστής της πολιτικής σκηνής στη Βιέννη με 11,6% και 10 έδρες. Οι Πράσινοι βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του επί 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ
Οι Πράσινοι ξεπερνούν για πρώτη φορά το άλλοτε κραταιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), που το 1983 είχε συγκεντρώσει το 34% των ψήφων, αλλά φέτος περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. «Πρόκειται για εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είχε καταφέρει να προβλέψει καμία δημοσκόπηση τις τελευταίες εβδομάδες» ήταν το πρώτο σχόλιο του παρουσιαστή της αυστριακής τηλεόρασης ORF.
Εάν διατηρηθεί αυτή η εικόνα, θεωρείται πολύ πιθανή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Εάν οι σοσιαλδημοκράτες υποστούν όμως σημαντικές απώλειες, δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά τρίτος εταίρος, που θα είναι πιθανότατα το φιλελεύθερο κόμμα NEOS. Ιδρύθηκε μόλις το 2012 και φαίνεται να επιτυγχάνει την είσοδό του στην τοπική Βουλή με ποσοστό 6%. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που μία νέοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη καταφέρνει να μπει στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βιέννης.
Όπως γράφει η Deutsche Welle μέχρι την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και στους «Ελεύθερους», ωστόσο διαψεύστηκαν. Σε περίπτωση που οι ακροδεξιοί εξέλεγαν Δήμαρχο τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρο του κόμματος, τότε θα ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που οι σοσιαλδημοκράτες θα έχαναν τον δήμο της Βιέννης. Πάντως ο Στράχε και η ακροδεξιά καταγράφουν ένα από τα καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του κόμματος.
Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες ο Στράχε είχε επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην προσφυγική κρίση, που επηρεάζει και την Αυστρία ως χώρα υποδοχής. Ήδη πριν από δύο εβδομάδες η στρατηγική ακραίας εκμετάλλευσης της προσφυγικής κρίσης οδήγησε τους «Ελευθέρους» σε εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από 15,3% (το 2009) σε 30,4%. Έναν ανάλογο εκλογικό «θρίαμβο» περίμεναν και στις σημερινές εκλογές στη Βιέννη με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αλλά όπως δηλώνει στην αυστριακή τηλεόραση ο Γιόχαν Χέρτσογκ, μέλος του FPÖ από το 1969, «είναι το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος στη Βιέννη. Θυμάμαι εποχές που παίρναμε 5% σε αυτήν τη πόλη».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










