Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:Όλο και χειρότερη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - Συμπληρώνουν τις φόρμες της επίσχεσης εργασίας

Αχαΐα:Όλο και χειρότερη η κατάσταση στα ...

Εντατικοποίηση της εργασίας και απλήρωτες εφημερίες

Ολοένα και δυσκολεύει η κατάσταση στη δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και οι νοσοκομειακοί γιατροί μπαίνουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Ήδη συμπληρώνονται οι φόρμες για να ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, την οποία καλύπτει το σωματείο.

Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑ οι δομές υγείας έχουν περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας , από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε ένα ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Επιπλέον, παρατηρείται καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών, οι οποίες στα χρόνια των μνημονίων γίνονται κάτω από ακόμα δυσκολότερες συνθήκες, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης της προσέλευσης των ασθενών στη Δημόσια Υγεία της τάξης άνω του 40%, και τον πολλαπλασιασμό των ανασφάλιστων σε αριθμό που ξεπερνά τα 2.000.000.

Αποτέλεσμα είναι , όπως αναφέρεται, η εφημερία, σε πολλές περιπτώσεις, να υπερβαίνει το ανώτερο όριο ωρών εργασίας της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  "να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο προϋπολογισμός του 2015 που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε χαρακτηριστεί μη υλοποιήσιμος και θα οδηγούσε στο κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία, με αυτοθυσία, με πολύ προσωπικό κόπο και μόχθο, επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν όρθιο από το ΕΣΥ ότι μπορεί να κρατηθεί.

Αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό τους ρόλο στην κρίση,  ουδέποτε έθεσαν θέμα κλεισίματος δομών Υγείας, πόσο δε μάλλον μετά την κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στη Δημόσια Υγεία της τάξης άνω του 40%, και τον πολλαπλασιασμό των ανασφάλιστων σε αριθμό που ξεπερνά τα 2.000.000.

Η καθυστέρηση αποπληρωμής των εφημεριών οδηγεί στο οικονομικό μαράζωμα των νοσοκομειακών γιατρών και ιδίως των ειδικευομένων που αποτελεί ένα βασικό μέρος των αποδοχών τους. Η εφημερία είναι υποχρεωτική υπερεργασία και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το ανώτερο όριο ωρών εργασίας της εργατικής νομοθεσίας. Αποτελεί μέρος του μισθού κι όχι επίδομα. Η εφημερία, από τότε που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, γίνεται σε ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες: αυξημένη προσέλευση ασθενών λόγω ανέχειας και αποκλεισμού από το σύστημα, βιαιότητες συνοδών, έλλειψη υλικών και φαρμάκων. Η εφημερία «βγαίνει» αιματηρά από τον εργαζόμενο γιατρό  και πληρώνεται με γελοία αποζημίωση. Δεν είναι ανεκτή περαιτέρω καθυστέρηση στις πληρωμές.

Οι άσχημες συνθήκες εργασίας στα ελληνικά νοσοκομεία, η μη πρόσληψη προσωπικού και γιατρών, η καθυστέρηση πληρωμών των δεδουλευμένων επιτείνουν την ήδη μεγάλη μετανάστευση των νέων επιστημόνων και δυσκολεύουν αφάνταστα την ανάκαμψη ενός ΕΣΥ που πρέπει να χτιστεί σε νέες βάσεις. Βάσεις καθολικότητας στην πρόσβαση, χτυπήματος της πελατειακής συμπεριφοράς, δικτύωσης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινωνίας. Ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους και αξιοπρεπές για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς σε αυτό και προπάντων για τον ασθενή.

Η σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, οφείλει να βρει ένα ΕΣΥ ικανό και ενισχυμένο για να ανταποκριθεί σε αυτό το καίριο καθήκον.

Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση από την ασφυξία που της έχουν επιβάλει οι τοκογλύφοι-δανειστές. Ο αγώνας των ανθρώπων του λαού μας, εν προκειμένου των νοσοκομειακών γιατρών, αποτελεί το καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με τους δανειστές αν δε στηριχτούν τα δικαιώματα του λαού και ιδίως η Δημόσια Υγεία.

Ζητάμε: Άμεσο καθορισμό του χρόνου –σύντομα- αποπληρωμής των δεδουλευμένων του 2015. Άμεση –κατά προτεραιότητα- χρηματοδότηση της υγείας προκειμένου να μην κινδυνεύσει καμιά δομή στο προσεχές μέλλον.

Άμεση υλοποίηση των άκρως απαραίτητων προσλήψεων προσωπικού και γιατρών. Κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει η δυνατότητα επιβίωσης των δομών.

Σε σχέση με τις επισχέσεις, η ΕΙΝΑ καλύπτει το ατομικό δικαίωμα των συναδέλφων και τους καλεί να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στον αγώνα. Τέλος, καλεί τους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας να παρέμβουν για να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε ορισμένα νοσοκομεία απέναντι σε γιατρούς που κινητοποιούνται για τα αυτονόητα.

Τις επόμενες μέρες με τα συλλογικά μας όργανα θα καθορίσουμε τις κινητοποιήσεις –πέρα από την επίσχεση παράσταση στην 6η ΥΠΕ, συντονισμός με άλλους φορείς κ.α.- που θα προβούμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και να απαιτήσουμε δραστικές λύσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Νοσοκομειακοί Ιατροί Αχαΐας: Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ολοένα επιδεινώνεται

Αχαΐα: Έτοιμοι για επίσχεση οι ειδικευόμενοι - Απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών και εξαντλητικά ωράρια

Πάτρα:Τραγελαφικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας-Μέλη της Διοίκησης μεταφέρουν με ΙΧ το φαγητό των ασθενών ενώ τα αίματα πάνε για έλεγχο με...ταξί!

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις