Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Youth Online Safety: «Σερφάρω, δεv ρισκάρω»

Youth Online Safety: «Σερφάρω, δεv ρισκάρω»

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Microsoft Ελλάς ένωσε τις δυνάμεις της με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», διοργανώνοντας μια εκδήλωση την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, με θέμα «Youth Online Safety: Σερφάρω, δεν ρισκάρω» και με βασικό άξονα τo ζήτημα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Microsoft Ελλάς, προκειμένου αφενός να ενημερωθούν για τις παγίδες που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και αφετέρου για να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς επί του θέματος.

Παράλληλα, μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη, Κιλκίς, το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων και το Γενικό Λύκειο Λάρισας, αξιοποιώντας την τεχνολογία Lync της Microsoft, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, αλλά και να παρέμβουν, εκφράζοντας τις ενστάσεις και τα σχόλιά τους. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα της Microsoft Ελλάς, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και ο κ.  Δημήτρης Παπαϊωάννου,  Μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Σημειώνεται ότι παρουσιαστές και συντονιστές των συζητήσεων ήταν οι δημοσιογράφοι Ηλίας Παπαχαραλάμπους και Ανδρονίκη Κολοβού.

Στη «διαδραστική» παρουσίαση που ακολούθησε, η κα Τινίτα Γεωργαντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Εμπειρίας Πελατών, Microsoft Ελλάς και ο κ. Βαγγέλης Πτερνέας, Ειδικός Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Microsoft Ελλάς, βασιζόμενοι στο ότι το «σερφάρω» συνιστά μια δραστηριότητα που έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νέων, υπενθύμισαν ότι αφενός το «δε ρισκάρω» θα πρέπει να γίνει εξίσου βασικό στοιχείο της διαδικτυακής τους δραστηριότητας και αφετέρου ότι η ασφάλεια δεν θα πρέπει να εξισώνεται με την απαγόρευση, αλλά με τη γνώση.

Οι δύο ομιλητές εστίασαν στους τρεις βασικούς πυλώνες της πλοήγησης στο διαδίκτυο, την ασφάλεια του υπολογιστή τους (security), την προστασία των προσωπικών δεδομένων (privacy) και την προσωπική τους ασφάλεια (safety). Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε στις απλές μεθόδους και στα εργαλεία που μπορούν οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου να χρησιμοποιήσουν για την προστασία των υπολογιστών τους, αλλά και των προσωπικών τους δεδομένων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ειδική μνεία έγινε στα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε η Microsoft μέσω του Microsoft MSN σε 27 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Σλοβακία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία Δημοκρατία της Τσεχίας, Πολωνία, Λιθουανία, Καζακστάν, Μάλτα, Ουκρανία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή πάνω από 11.000 ατόμων, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι διαδικτυακοί χρήστες για την προστασία τους κατά την πλοήγηση.

Ειδικά για την Ελλάδα και για την ηλικιακή κατηγορία των νέων (14-24 ετών), το 64% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ενημερώνεται για τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να αποφύγει την αλίευση προσωπικών δεδομένων, ποσοστό αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του 42% των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (ΕΜΕΑ).

Αντίθετα, στο κομμάτι της προστασίας της διαδικτυακής φήμης, οι Έλληνες ερωτώμενοι υπολείπονται ακόμη και του χαμηλού μέσου όρου της περιοχής, καθώς μόλις το 25% δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα εν συγκρίσει με το μέσο όρο του 30% της περιοχής ΕΜΕΑ. Τέλος, μόλις το 37% των νεαρών χρηστών δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει το ποσοστό των προσωπικών πληροφοριών που καθιστά διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της περιοχής που κυμαίνεται στο 58%.

Στη συνέχεια η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε δύο διαδοχικά πάνελ συζήτησης, στα οποία μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους γύρω από δύο δραστηριότητες που φαίνεται να κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των νέων στο διαδίκτυο: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα online παιχνίδια.

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Social Networks: Ο ρόλος τους στη ζωή των νέων», ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος προσκάλεσε δύο μαθήτριες από το Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων, καθώς και την εκπαιδευτικό κα Δήμητρα Σκυλογιάννη, από το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά, καθώς και τη γονέα κα Ελένη Δριβαλιάρη να καταθέσουν την εμπειρία τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των νέων, καθώς συνδυάζουν τις δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας και διασκέδασης.

Η συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, στη διαδικτυακή συμπεριφορά και τις συνήθειες των νέων σε σχέση με αυτές, αλλά και στη διερεύνηση του βαθμού ενημέρωσης των νέων για τους πιθανούς κινδύνους που ανακύπτουν κατά τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «ενήλικοι» της συζήτησης εστίασαν στο γεγονός πως ο ενθουσιασμός των νέων για αυτού του είδους τις ιστοσελίδες δεν θα πρέπει να υπερκεράζει το θέμα της προσωπικής ασφάλειας, ενώ η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονιό και παιδί μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας και πρόληψης.

Στη δεύτερη συζήτηση, η οποία είχε θέμα «Online Gaming: Μύθοι, πραγματικότητα, εμπειρίες και μαθήματα», συμμετείχαν δύο μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Δάφνης, οι οποίοι συζήτησαν με τον κ. Στέφανο Αλεβίζο, ψυχολόγο από το «To Χαμόγελο του Παιδιού», και τον κ. Λευτέρη Αναστασάκη, γονέα, για τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια συχνά προσεγγίζεται υπό κινδυνολογικούς όρους, παραγνωρίζοντας την απόλαυση και τα οφέλη, από άποψη κοινωνικοποίησης, που αντλούν οι νέοι από τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Κοινός τόπος της συζήτησης υπήρξε ότι η συγκεκριμένη μορφή διασκέδασης δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεών των νεαρών, καταλήγοντας πως η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και τηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, χωρίς να υποσκελίζει άλλες δραστηριότητες.

Ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα της Microsoft Ελλάς δήλωσε: «Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως το Διαδίκτυο έχει εισχωρήσει στη ζωή των νέων, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα νέα ψηφιακά μέσα σε σχέση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση και των δύο πλευρών γύρω από τους κινδύνους που κρύβονται στον φαινομενικά ακίνδυνο διαδικτυακό κόσμο, συνιστά ζήτημα θεμελιώδους σημασίας. Βασική επιδίωξη της Microsoft Ελλάς είναι να βοηθήσει ενεργά στην ενημέρωση του νεανικού κοινού και να προσφέρει χρήσιμες και απλές συμβουλές στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την ασφαλή τους πλοήγηση, μέσα από εκδηλώσεις και ενέργειες όπως η παρούσα, πρεσβεύοντας ότι η πρόληψη και η ενημέρωση μπορεί να διασφαλίσουν την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών».

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανέφερε: «Σήμερα η Microsoft μας έδωσε μια δυνατότητα να ακούσουμε τα παιδιά. Μέσα από αυτή τη διαδραστική διαδικασία βρίσκουμε τρόπους να είμαστε κοντά τους και να τα στηρίζουμε. Το σημαντικότερο είναι ότι ακούσαμε τις απόψεις παιδιών από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη μέσω της τεχνολογίας Lync, καθώς και τα παιδιά από το Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής, που μας δίδαξαν πώς μπορεί να ακουστεί και η δική τους φωνή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή των παιδιών από το Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνολογίας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να μπορούν παιδιά με προβλήματα ακοής να επικοινωνούν άμεσα και εύκολα με την Εθνική Γραμμή SOS 1056, να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να βρίσκουν λύσεις σε όσα τα απασχολούν.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το 1ο μαθητικό ραδιόφωνο, European School Radio μέσω της σελίδας http://blogs.sch.gr/esrblog, ενώ από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη διεύθυνση www.microsoftlive.gr/youthonlinesafety θα μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω διαδικτύου το video της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις