Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θα μπει η Πάτρα στην εποχή του 5G; Τα μεγάλα οφέλη, η πρόταση του Υπουργείου και οι… ενστάσεις του Δήμου

Θα μπει η Πάτρα στην εποχή του 5G; Τα με...

Τι προβλέπει το συμφωνητικό

Την ευκαιρία να αποκτήσει ένα υπερσύχρονο δίκτυο 5G μέσα στα επόμενα χρόνια έχει η Πάτρα με την πρόταση που έχει γίνει στον Δήμο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μια πρόταση η οποία απευθύνθηκε εκτός από την αχαϊκή πρωτεύουσα μόνο στα Τρίκαλα τα οποία έσπευσαν να την αποδεχθούν. Ωστόσο ο Δήμος της Πάτρας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εξέφραζε ενστάσεις και αντιρρήσεις, παρά το γεγονός ότι τα δυνητικά οφέλη της ανάπτυξης αυτών δικτύων είναι πολλαπλά, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον αέρα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 5G

Πρόκειται ουσιαστικά για τη νέα γενιά ασύρματων δικτύων ικανά να υποστηρίξουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών και μηχανών. Όπως εξηγούν ειδικοί του χώρου σε σχέση με τα σημερινά 4G δίκτυα θα έχουμε στην πόλη μετά την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, 10 με 20 φορές ταχύτερες συνδέσεις.

Επίσης ο χρόνος καθυστέρησης στα πλαίσια της επικοινωνίας δύο ή περισσότερων χρηστών θα είναι κάτω από το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ενώ η περιοχή κάλυψης μπορεί να υπάρχει μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο.

Επίσης μιλάμε για 90% εξοικονόμηση της ενέργειας κι έως 100 συσκευές που θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο δίκτυο. Πέραν αυτών οι τεχνολογικές δυνατότητες του 5G ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς εφαρμογών όπως είναι τα αυτόματα οχήματα (αυτοκίνητα, drones κ.α.), οι έξυπνες πόλεις, η υγεία, η ενέργεια κτλ.

Για παράδειγμα στο επίπεδο της έξυπνη πόλης το 5G σημαίνει μια πληθώρα λύσεων στο επίπεδο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όπως: Έξυπνη στάθμευση και φωτισμός, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, συλλογή δεδομένων, διαχείριση απορριμμάτων και λύσεις στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr το συμφωνητικό που έχει προταθεί περιλαμβάνει, εκτός από τον Δήμο και το Υπουργείο, και το Επιστημονικό Πάρκο της πόλης. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού προγράμματος τόσο η κυριότητα του εξοπλισμού όσο και του λογισμικού παραμένει στα τρία εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι θα πρόκειται για μια ανοικτού τύπου υποδομή η οποία θα έχει ως στόχο να μετατρέψει την Πάτρα, σε συγκεκριμένα στάδια τα οποία επίσης επεξηγούνται αναλυτικά, σε μια πρότυπη 5G-Ready πόλη.

Το έργο σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με την επέκταση των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών όπως το μητροπολιτικό δίκτυο με στόχο να μπορούν να συνδεθούν με τεχνολογίες 5G. Οι υποδομές λοιπόν που θα δημιουργηθούν ως σκοπό τους θα έχουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό της περιοχής (επιστημονικού και παραγωγικού) μέσω ενός ανοικτού οικοσυστήματος.

Το οικοσύστημα αυτό θα έχει ως βάση του την επιχειρηματικότητα, την έρευνα αλλά και την καινοτομία και θα απαντά «σε πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών». Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν περίπου 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και τα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 24 μηνών.

Επίσης στο παράρτημα, περιγράφονται αναλυτικά όλα τα πιθανά συνέρια χρήσης του ενώ γίνονται αναφορές σε ανάλογες διεθνείς πρακτικές και το πώς ανάλογες υποδομές αξιοποιήθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Πάτρα θα προλάβει το 5G;

 

Από την πλευρά του το Υπουργείο αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να συντονίσει τις ενέργειες αδειοδότησης καθώς και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ο Δήμος καλείται να παρέχει τα σημεία για την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και παράλληλα αναλαμβάνει την υποχρέωση διαμόρφωσης του προγράμματος υλοποίησης των παρεμβάσεων εκείνων που συνάδουν με τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Τέλος το Επιστημονικό Πάρκο δεσμεύεται μεταξύ άλλων για την υλοποίηση του έργου, τη διαχείριση του εξοπλισμού, τη βιωσιμότητα του μετά το τέλος του πολιτικού διαστήματος, την εκπαίδευση προσωπικού του Δήμου κ.α.

 

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά της δημοτική Αρχή φαίνεται ωστόσο πως εκφράζει ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, στην επιστολή της προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποστηρίζει ότι δεν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν διαπιστώνεται ότι καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Μάλιστα προσθέτει ότι το ανοικτό οικοσύστημα που αναλύεται στο κείμενο δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Σημειώνει δεν ότι για να προχωρήσει η πλευρά του Δήμου σε περαιτέρω συζητήσεις και υπογραφή συμφωνίας επιθυμεί να διασφαλίζεται η κάλυψη των εξόδων από το κράτος καθώς δεν επιθυμεί οι υποδομές του δήμου να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα έναντι πινακίου φακής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις