Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα θα προλάβει το 5G; Τι είναι, σε τι θα ωφελήσει σε κινητά, υπολογιστές, συναλλαγές και επιχειρηματικότητα

Η Πάτρα θα προλάβει το 5G; Τι είναι, σε ...

Ο χρόνος πιέζει για την εφαρμογή του προγράμματος που υπόσχεται ανάπτυξη

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι τα Τρίκαλα γίνονται η πρώτη πόλη της Ελλάδας και μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές, η οποία θα αποκτήσει ψηφιακές υποδομές «έτοιμης για 5G πόλης» (5G-Ready).

Η σχετική σύμβαση του Δήμου Τρικκαίων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπογράφηκε και ήδη η εκεί δημοτική αρχή πιστεύει ότι σε 4 μήνες από την υπογραφή θα εγκατασταθούν  δωρεάν υποδομές πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες μια ευρεία γκάμα λύσεων.

Αυτό που ισως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πώς τα Τρίκαλα και η ΠΑΤΡΑ έχουν επιλεγεί ως οι δυο μοναδικές πόλεις της Ελλάδας που θα λειτουργήσει πιλοτικά το  έργο και θα βάλουν την Ελλάδα στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κοινότητας των Gigabit.

Κοινοτικόν: Η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει το πρόγραμμα 5G

Τι είναι όμως το 5G (5th Generation Wireless Systems)  και πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών (αν και όταν εφαρμοστεί στην Πάτρα);

Βασικό ζητούμενο κατ’ αρχήν να αντιληφθούν οι παράγοντες της Πάτρας τους πραγματικούς ρυθμούς αυτής της  μεταβατικής διαδικασίες προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού ή αλλιώς της τεχνολογικής επανάστασης που φέρνει μαζί του το 5G.

Με το 5G όμως όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κινητό δίκτυο θα αλλάξουν ριζικά. Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και περνάμε στην ψηφιακή κοινωνία.

Η πέμπτη γενιά φέρνει μεγάλες ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Το 2020 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν λόγω της νέας γενιάς, γεγονός που απαιτεί αύξηση της ευρυζωνικότητας, η οποία όπως είχε επισημανθεί σε σχετική εκδήλωση στο περυσινό Patras iq, επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ και ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας.

Στην Ελλάδα 160.000 πολίτες έχουν πρόσβαση στο δίκτυο NGA με τον αριθμό αυτό να φθάνει τους 525.000 αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών που είναι σε εξέλιξη.

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει για λογαριασμό της Γ.Γ. τηλεπικοινωνιών η κα Παπαθανασόπουλου σε συνεργασία με το δήμο Πατρέων επρόκειτο να παραχωρηθούν χώροι για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή 5G.

Το 5G αφορά πολλά πράγματα. Είναι ένα οικοσύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη αξιοπιστία, υψηλές ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, δέκα φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ο πληθυσμός (μηχανές και άνθρωποι) που θα διασυνδέσει αγγίζουν τα 7 δις.

Εκτιμάται ότι το 2020 θα είναι ενεργοποιημένες 9 δις sim σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα, όπως και οι επενδύσεις είναι τεράστια στον συγκεκριμένο κλάδο.

Το  2030 λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, το 55% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις