Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λευκάδα:Εξαφανίστηκε και το Πόρτο Κατσίκι- Γεωλόγοι: Η ίδια η φύση θα το αποκαταστήσει όπως και τους Εγκρεμνούς - ΦΩΤΟ

Λευκάδα:Εξαφανίστηκε και το Πόρτο Κατσίκ...

Τι γίνεται με τις υποδομές

Εκτός από την παραλία των Εγκρεμνών που «εξαφανίστηκε» μετά τον ισχυρό σεισμό της Λευκάδας, και το Πόρτο Κατσίκι, η διάσημη και βραβευμένη διεθνώς παραλία έχει θαφτεί κάτω από τόνους χώματος και βράχων.

Η ίδια η φύση θα κάνει τη δουλειά της και θα αποκαταστήσει έως το ερχόμενο καλοκαίρι τη δημοφιλή παραλία, όπως και αυτήν των Εγκρεμνών, εκτιμούν οι γεωλόγοι του ΑΠΘ και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που μετέβησαν στη Λευκάδα τις προηγούμενες μέρες για να αποτυπώσουν τις αστοχίες που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου, αναφέρει το Έθνος.

Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, που τράβηξε το Σάββατο ο δρ Τεχνικής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαθανασίου, στο Πόρτο Κατσίκι έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν στο σύνολό της η αμμώδης ακτή, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες το καλοκαίρι Ελληνες και ξένοι παραθεριστές, ενώ το κύμα της θάλασσας σκάει σχεδόν πάνω στις κάθετες αποθέσεις της κατολίσθησης.

Την ίδια ώρα, «βομβαρδισμένο» μοιάζει το μικρό μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί στην απέναντι πλευρά του κόλπου για την πρόσβαση των επισκεπτών σε σημείο που εξασφαλίζει υπέροχη θέα στην εντυπωσιακή παραλία.

 

«Η θάλασσα θα κάνει τη δουλειά της τον χειμώνα και θα αποκαταστήσει το τοπίο, όπως κάνει επί χιλιάδες χρόνια. Αυτές οι διεργασίες γίνονται συνεχώς. Οι παραλίες αυτές είναι πανέμορφες και γνωστές παγκοσμίως, ακριβώς επειδή συμβαίνουν εκεί αυτά τα γεωλογικά γεγονότα. Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι πάλι όπως τις ξέρουμε, ίσως με κάποιους επιπλέον βράχους», είπε στο «Εθνος» ο κ. Παπαθανασίου.

Υποδομές
Σε σχέση με το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, οι δημόσιες υποδομές της Λευκάδας είχαν πολύ καλή συμπεριφορά και πάντως σημαντικά καλύτερη από αυτήν που είχαν μετά τον σεισμό του 2003. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν τα μέλη του κλιμακίου γεωλόγων του ΑΠΘ, Γ. Παπαθανασίου και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς, που βρέθηκαν στο νησί τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τις αστοχίες που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι επιστήμονες έκαναν αυτοψία σε ολόκληρο το νησί, κατέγραψαν τις ζημιές σε οδικό δίκτυο, λιμάνια, μαρίνες και άλλες υποδομές.

Αυτοψίες
Κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω και της επιδείνωσης του καιρού, συνεχίζονται οι αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές από τον φονικό σεισμό. Οπως είπε στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος, Μάρκος Νικητάκης, μέχρι χθες είχαν ελεγχθεί 405 κτίσματα, από τα οποία τα 172 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 199 μη κατοικήσιμα και 34 επικίνδυνα.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Λευκάδα: «Εξαφανίστηκε» από τον σεισμό η εκπληκτική παραλία των Εγκρεμνών – Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

 

 

Εξαφανισμένη από τόνους χώματος και μεγάλα βράχια η βραβευμένη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο - ethnos.gr

Εξαφανισμένη από τόνους χώματος και μεγά...

Εξαφανισμένη από τόνους χώματος και μεγάλα βράχια η βραβευμένη παραλία Πόρτο Κατσίκι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο - ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις