Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Κίνδυνος λουκέτου στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ -Στην αναμονή 70 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού

Πάτρα:Κίνδυνος λουκέτου στο Μεταμοσχευτι...

"Καμπανάκι" κινδύνου από

Τον κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία του, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, μετά από 18 χρόνια, επεσήμαναν χθες γιατροί, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο καθηγητής Χειρουργικής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Διονύσιος Καραβίας και ο διευθυντής του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού του ΠΓΝΠ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Δημήτρης Γούμενος εμφανίστηκαν ανήσυχοι, ενώ υπογράμμισαν το αρνητικό ρεκόρ της χώρας μας στη δωρεά οργάνων, στο περιθώριο της συνέντευξης για τη διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Όπως επισημάνθηκε, η λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο νοσοκομείο του Ρίου υπονομεύεται από τον τελευταίο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει το σύστημα στην κατανομή των μοσχευμάτων.  Όπως είπε ο κ. Γούμενος αυτή τη στιγμή στο ΠΓΝΠ υπάρχουν στην αναμονή 70 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ 280 παρακολουθούνται στο εξωτερικό ιατρείο του τμήματος. Όταν η πλειοψηφία των μοσχευμάτων πηγαίνει στην εθνική λίστα, μοιραία αυτοί φεύγουν από το δικό μας κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε, να αποδυναμώνεται το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ρίου και μοιραία να επηρεάζεται και η λήψη μοσχευμάτων.

Στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΠΓΝΠ στα 18 χρόνια λειτουργίας του έχουν γίνει 255 μεταμοσχεύσεις. Οι 23 ήταν από ζώντες δότες και οι 232 από αποβιώσαντες.

Επιπλέον ο κ. Γούμενος ανέφερε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 6-7 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ για παράδειγμα στην Ισπανία  και την Κροατία η αναλογία είναι 40 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ανάγκη να ενισχυθεί και από το Πανεπιστήμιο η προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του συγγενικού περίγυρου του υποψηφίου δότη, καθώς το ιατρικό προσωπικό είναι λίγο σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Το συνέδριο ξεκινά την προσεχή Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. . Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: "Η λειτουργία των Οργάνων και η λειτουργία των λέξεων'.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Παρουσία ξένων και Ελλήνων επιστημόνων το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις