Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ελβετία απέφυγε την ύφεση

Η Ελβετία απέφυγε την ύφεση

Το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το β' τρίμηνο

Η Ελβετία κατόρθωσε να αποφύγει την ύφεση – προς έκπληξη όλων – το δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά την ενίσχυση του φράγκου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, παρά την προσδοκία των περισσότερων αναλυτών για νέα πτώση, μετά το -0,2% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ύφεση ορίζεται τεχνικά ως δυο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Η ελβετική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και χτυπήθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) στις 15 Ιανουαρίου να εγκαταλείψει τα όρια ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, κίνηση που ενίσχυσε έντονα το ελβετικό νόμισμα.

Η SNB δεν έχει κατορθώσει να αποδυναμώσει το «υπερτιμημένο» φράγκο, παρά το γεγονός ότι τηρεί τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει επενδυτική φυγή από το νόμισμα και να μειώσει την αξία του στις χρηματαγορές.

Η ενίσχυση του φράγκου, σε συνδυασμό με τις ταραχές στην οικονομίας της Κίνας έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση των εξαγωγών σε ορισμένους κλάδους-κλειδιά, όπως την ωρολογοποιία πολυτελείας. Αντίθετα όμως, τουρισμός και εσωτερική κατανάλωση ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενισχύοντας το ΑΕΠ.

Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παραμένει ο σταθερά αρνητικός πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο -1,3% τον Ιούλιο.

Πηγή:  skai.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις