Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η κρίση μας "έκοψε" το αίμα - O υποσιτισμός και τα παρελκόμενα της φτώχειας «χτύπησαν» την εθελοντική αιμοδοσία

Πάτρα: Η κρίση μας "έκοψε" το ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης» δίνει τον δικό του αγώνα

Τάσεις μείωσης εμφανίζει η εθελοντική προφορά αίματος τα τελευταία χρόνια, γεγονός που φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα παρελκόμενα της κρίσης. Όπως δηλώνει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών  Αχαΐας «Ο Αιμοδότης» Μαρία Τριπολιτσιώτη γενικά αλλά και στην Πάτρα λόγω της κρίσης υπάρχει πτώση στην προσφορά αίματος και λόγω του υποσισιτισμού σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω των αρνητικών ψυχολογικών καταστάσεων που δημιουργούν τα έντονα οικονομικά προβλήματα ή η ανεργία, με αποτέλεσμα να μην είναι πια προτεραιότητα η εθελοντική αιμοδοσία.

«Ωστόσο, εμείς εδώ το παλεύουμε. Τα μέλη μας συνολικά είναι περίπου 4.000 εκ των οποίων τακτικοί αιμοδότες είναι περίπου οι  2.500.Βασική μας αρχή είναι να έχουμε επικοινωνία και προσωπική επαφή μας με τα μέλη μας. Είναι κάτι που βρήκαμε από τον αείμνηστο Γιώργο Σιμιγιάτο, τον ιδρυτή του Συλλόγου, κι εμείς συνεχίζουμε», υπογραμμίζει η κ. Τριπολιτσιώτη.

Ο Σύλλογος ετησίως συγκεντρώνει  1200 και πλέον μονάδες αίματος οι οποίες δίνονται στο νοσκομείο του Αγίου Ανδρέα ενώ όπως εξηγεί η Πρόεδρος καλύπτονται και παιδιά με μεσογειακή αναιμία που μεταγγίζονται στο Καραμανδάνειο.

Τα μέλη του Συλλόγου κάθε φορά που δίνουν αίμα παραλαμβάνουν εξετάσεις, στο πλαίσιο του ελέγχου που γίνεται στο προσφερόμενο αίμα, ενώ μια φορά το χρόνο μπορεί να κάνει δωρεάν βιοχημικές εξετάσεις ακόμα και κάποιες πιο εξειδικευμένες (γυναικολογικές, εξετάσεις προστάτη για τους άνδρες ).

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας του αιμοδότη χρειαστεί αίμα ο Σύλλογος καλύπτει την ανάγκη, ενώ σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, ο Σύλλογος όπως επισημαίνει η κ. Τριπολιτσιώτη, δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο και προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από τα αν δεν είναι αιμοδότες του συλλόγου οι ίδιοι.

«Αν ένα άτομο από κάθε μια οικογένεια είχε έναν εθελοντή αιμοδότη δεν θα υπήρχαν ελλείψεις σε αίμα» σχολιάζει, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται. Επιπλέον η κ. Τριπολιτσιώτη εκτιμά ότι  η δημιουργία τραπεζών αίματος από συλλόγους δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της γενικότερης έλλειψης αίματος καθώς  σε αυτές τις περιπτώσεις η διαχείριση γίνεται από τους ίδιου στους συλλόγους.

«Εμείς δεν έχουμε τράπεζα αίματος, δεν το διαχειριζόμαστε εμείς και κάθε χρόνο ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε ομάδες αίματος από το μηδέν».

Την ίδια ώρα τα οικονομικά του Συλλόγου, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αναφέρει η Πρόεδρος, καθώς τα μοναδικά έσοδα προέρχονται από κάποιες χορηγίες μελών του Συλλόγου.

Ο Αιμοδότης την Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Απριλίου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε κινητή μονάδα που θα βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου. Αιμοληψίες θα πραγματοποιούνται  από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης στις 24 Απριλίου θα κάνει αιμοληψίες στο 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας και στις 28 Απριλίου στο ΕΠΑΛ  Κάτω Αχαΐας

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα ο Σύλλογος πραγματοποιεί αιμοληψίες από 5 μ.μ. μέχρι 9.30 μ.μ. στα γραφεία του καθ' όλο το έτος.

Γραφείο Συλλόγου
Μαιζώνος 110, Πάτρα 
τηλ./fax 2610-275578 
[email protected]

Χώρος Αιμοληψιών
Δ. Βότση 51, Πάτρα 
τηλ. 2610-623009

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Σύλλογος Εθελοντών αιμοδοτών Ν. Αχαΐας "Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ" , όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της Πάτρας και στην ευρύτερη περιοχή από το 1979, ξεκινώντας από την Τσιμεντοβιομηχανία του εργοστασίου "ΤΙΤΑΝ" και με μια ομάδα Πατρινών προχώρησε στην σύνταξη του καταστατικού του. Πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας και ιδρυτής του Συλλόγου υπήρξε ο κ. Γιώργο Σιμιγιάτος. 

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμισθεί η στήριξη που είχε ο Σ.Ε.Α. "Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ" τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί και το 1980 να πάρει το καταστατικό του. Το 1979 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Δοξιάδης κατάργησε δια νόμου τις τράπεζες αίματος και έφερε στο προσκήνιο την εθελοντική αιμοδοσία. Στις αρχές του 1980 ο Σύλλογός μας ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα για εξεύρεση αίματος προκειμένου να στηρίξει την πιο αδικημένη τότε ομάδα ανθρώπων, αυτών με Μεσογειακή Αναιμία. 

Στα τέλη του 1980 γίνεται η αναγνώριση της προσφοράς αίματος του Συλλόγου από το Υπουργείο και τον τότε Υφυπουργό Υγείας κ. Τσουκαντά Αυτή η χρονιά ήταν πραγματικά ορόσημο για την εθελοντική αιμοδοσία στην πόλη της Πάτρας, αφού ο Σύλλογος καταφέρνει να φέρει στον τότε σταθμό Αιμοδοσίας του Αγ. Ανδρέα την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη που δινόταν μόνο στην Αθήνα. - Οι ομαδικές αιμοληψίες οι οποίες ξεκίνησαν από το 1980 απέφεραν στον τότε Σταθμό αιμοδοσίας αρκετές μονάδες αίματος. 

Ο αγώνας είχε αρχίσει. Η αφύπνιση του πατραϊκoύ λαού είχε ξεκινήσει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Άνθρωποι του Συλλόγου επισκέπτονταν τα εργοστάσια της περιοχής πραγματοποιώντας ομιλίες και κατόπιν αιμοληψίες Τα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ - Πειραϊκή Πατραϊκή - E.B.Ο. ήταν ο κύριoς κoρμός- εκτός των τακτικών αιμοληψιών. Καίρια ήταν η συνεισφορά του Συλλόγου για την κάλυψη έκτατων περιστατικών διαφόρων ομάδων αίματος και δη σπάνιων. Τα ευχαριστήρια μέσω των εφημερίδων της εποχής ήταν πάρα πολλά. 

Στις 17 Ιανουαρίου 1982 εγκαινιάζεται η μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Καραμανδανείoυ Noσoκoμείoυ. Η στήριξη του Συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών είναι μεγάλη τόσο προς τον σταθμό αιμοδοσίας όσο και στους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Το Φεβρουάριo του 1982 η τότε Υφυπoυρyός Υγείας κ. Μαρία Κυπριωτάκη - Περάκη, κατόπιν επίσκεψης του Συλλόγου στο Υπουργείο δεσμεύεται να φροντίσει ώστε να σταλεί στην Πάτρα κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στις 26 Μαΐου 1982 εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στο Σύλλογο και συγχαίρει αυτόν για την μεγάλη του κοινωνική προσφορά. Στις 11 lανoυαρίoυ 1982 ο ΣΕΑ. έρχεται πρώτος σε γκάλοπ της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" για το ποιος φορέας είναι αυτός με τη σημαντικότερη κοινωνική προσφορά. Τον Δεκέμβριο του 1982 ο Σ.Ε.Α. πραγματοποιεί δειλά - δειλά την πρώτη του εβδομάδα αιμοδοσίας από 13 μέχρι 18 του μήνα με το σύνθημα " Χαρίστε Ζωή" στην οδό Κορίνθου κοντά στην πλατεία Γεωρyίoυ Α' εκεί που παλιά βρισκόταν η επιχείρηση SINGER Συμπαραστάτες στην μεγάλη αυτή προσπάθεια του Συλλόγου, το εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, η Ομοσπονδία επαγγελματιών - βιοτεχνών Πάτρας, ο Ιατρικός Σύλλογος και πάνω από όλους ο λαός της Πάτρας. Ένα όχημα του Νοσοκομείου μετατρέπεται σε κινητή μονάδα αιμοληψίας και πραγματoπoιoύvται αιμοληψίες καθημερινά σε διαφορετικά σημεία της πόλης. 

Από τον Αύγουστο του 1983 ζητάμε μέσω του Τύπου να γίνεται μάθημα αιμοδοσίας στα σχολεία. 

Το 1984 ο Σ.Ε.Α. γίνεται μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης F.Ι.Ο.D.S. και έκτοτε ξεκινά η μόνιμα ανοδική πορεία του Συλλόγου. 

Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη Aμφικτυονία Συλλόγων Eθελoντών Αιμοδοτών στο ξενοδοχείο "ΑΣΤΗΡ" με την συμμετοχή 7 συλλόγων και στον ίδιο χώρο γίνεται η παγκόσμια έκθεση αφίσας. 

Το 1987 πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου το ιδρυτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με τη συμμετοχή εννέα συλλόγων. 

Το 1994 ο Πρόεδρος του "ΑΙΜΟΔΟΤΗ" κ. Γιώργος Σιμιγιάτος και τότε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) καταφέρνει να εντάξει και την ΠΟΣΕΑ στον Παγκόσμιο Αιμοδοτικό Οργανισμό της F.Ι.Ο.D.S. 

Το 1995 ο-Πρόεδρος του "AlΜΟΔΟΤΗ" προσκαλείται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαio και παρευρίσκεται στο Παρίσι με αφορμή-τον εορτασμό για τα 100 χρόνια του Αγ. Στεφάνου των Παρισίων. 

Ο μικρός πυρήνας, το κύτταρο, του συλλόγου εθελovτών αιμοδοτών Ν. Αχαΐας, αναπτύσσεται και γίνεται ένας παγκόσμιας εμβέλειας πολυκύτταρος και πολυδύναμος οργανισμός. Την ίδια χρονιά - το 1995- ο Σύλλογος διεκδικεί μέσω του Προέδρου του κ. Σιμιγιάτoυ να πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο Συνέδριο της F.Ι.Ο.D.S. στην πόλη της Πάτρας. Η διεκδίκηση αυτή αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τους ξένους συνερyάτες προς την ανάπτυξη και την ωριμότητα της εθελovτικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα. 

Το 1997 μετά από προσπάθειες δύο ετών "Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ" καταφέρνει τελικά και πραγματοποιεί τις εργασίες του παγκόσμιου Συνεδρίου της F.Ι.Ο.D.S. στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο PORTO RlO. Η προσέλευση των αντιπροσώπων των κρατών που συμμετέχουν στη F.Ι.Ο.D.S. ήταν αθρόα. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με τις ενθουσιώδεις δηλώσεις των συνέδρων.

Το 1999 η ιστορία κάνει τον νοητό της κύκλο και μέσα σε δύο μόλις χρόνια επαναδιοργανώνεται στην Πάτρα το παγκόσμιο Συνέδριο της F.Ι.Ο.D.S., στον ίδιο χώρο, όπως το προηγούμενο, με τη συμμετοχή όλων των πρoαναφερθέντων κρατών. Ταυτόχρονα, διεξάγεται και η 13η Aμφικτυονία Συλλόγων Eθελovτών Αιμοδοτών. 

Το 2003 με αφορμή την οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, συγκροτείται Ειδική Επιτροπή Aιμοδοσίας, πρoκειμένoυ να υπάρξει επάρκεια αίματος για την απόλυτη κάλυψη οποιουδήποτε περιστατικού είτε από ξένους επισκέπτες - αντιπροσώπους Αποστολών, είτε από τακτικές και έκτακτες εγχώριες ανάγκες. Η Πάτρα για άλλη μια φορά δίνει ηχηρό παρών και σε αυτό το σημαντικό γεγονός συμμετέχοντας στην επιτροπή με αντιπρόσωπο τον Πρόεδρο του "ΑΙΜΟΔΟΤΗ" κ. Γιώργο Σιμιγιάτο. 

Από το 2005 και μέχρι σήμερα κάθε καλοκαίρι "Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ", αδιάκοπα, ακάματα και με πολύ αγάπη, έχοντας επίγνωση των αυξημένων αναγκών της συγκεκριμένης περιόδου πραγματοποιεί καθημερινές αιμοληψίες τόσο στα γραφεία του συλλόγου (Βότση 51 και Κανακάρη) όσο και με εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. 

Το έτος 2007 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με ιδιαίτερη επιτυχία η γιορτή της "Σταγόνας", όπου πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Το έτος 2008 ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στην Καμπάνια για την Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, όπου στα πλαίσια αυτά έγινε ενημέρωση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Πάτρας, καθώς και των ΕΠΑΛ, ενώ διεξήχθηκαν με επιτυχία αιμοληψίες σε συνεργασία με διάφορους φορείς και Υπηρεσίες της πόλης μας. Παράλληλα, με τη συνδρομή του Συλλόγου ολοκληρώθηκε με επιτυχία κοινωνική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν για το Σύλλογο σπουδαίο εργαλείο για το σχεδιασμό του μέλλοντος του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην περιοχή μας.

Ένα ελάχιστο δείγμα των διακρίσεων με τις οποίες έχει τιμηθεί "ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ" στην τριακονταετή πορεία του, είναι οι διακρίσεις από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, από την Πανελλήνια Ομοσπovδία Μεσογειακής Αναιμίας, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις