Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Η έκθεση Graffiti του Γ. Παπαγεωργίου – Η "παλιά σχολή" και η… παρότρυνση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Η έκθεση Graffiti του Γ. Παπαγεωρ...

Πήρε παράταση στον «Παλίσσανδρο»

Παράταση μέχρι και την Παρασκευή 17 Απριλίου πήρε η έκθεση street art - Graffiti του Γιώργου Παπαγεωργίου στον Παλίσσανδρο (Ερμού 8) μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. Ο κόσμος που επισπεύτηκε την έκθεση έμεινε κατενθουσιασμένος με τις μοναδικές δημιουργίες του Γεώργιου ( στο στήσιμό της πολύτιμη ήταν η βοήθεια του wood designer Ηλία Λαμπρόπουλου) που εδώ και 31 χρόνια ασχολείται με το στοιχείο του γκράφιτι και την τέχνη του δρόμου.

Η ιδέα για τη διαφορετική αυτή έκθεση ήταν των διαχειριστών του Παλίσσανδρου οι οποίοι παρείχαν τον χώρο καθώς και τα απαραίτητα υλικά ώστε να μεταφερθούν σε καμβάδες τα σχέδια της Old School σχολής. Αφορμή για την παρουσίαση του έργου του Γιώργου Παπαγεωργίου είναι η τάση των καιρών καθώς το κοινό, νεανικό και μη, έχει στραφεί στην «τέχνη του δρόμου».

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας αυτής μορφής τέχνης, τα τελευταία 4 χρόνια έχει πολιτογραφηθεί Πατρινός καθώς ζει και δημιουργεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην όμορφη πόλη των Τρικάλων από το 1984 ασχολείται με την streetart κουλτούρα ανακαλύπτοντας τις «μαγικές δυνατότητες» των σπρέι και του γκραφίτι. Έχοντας επηρεαστεί από την παλιά σχολή των γκραφιτάδων της Νέας Υόρκης η οποία έκλεισε τον κύκλο της χρονικά κοντά στο 1981 θεωρείται ένας εκ των πρώτων καλλιτεχνών του συγκεκριμένου είδους στη χώρα μας. Βασικοί εκπρόσωποι της σχολής αυτής με τους οποίους έχει γνωριστεί προσωπικά και τον έχουν επηρεάσει είναι Darco στο Παρίσι, Rami Meiri στο Ισραήλ και ο Αυστραλός Μάθιου Μίστερι.

Έχει πειραματιστεί στη ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, κυρίως τοίχων, με σπρέι όλη τη δεκαετία του ’80 πλέον, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο του Βόλου είναι ο καλλιτέχνης τον οποίο ο τότε Δήμαρχος Κος Πιτσιώρης Δημήτριος εμπιστεύτηκε την υλοποίηση μεγάλων σε διαστάσεις γκραφίτι -spraymurals σε εξωτερικούς τοίχους σχολικών συγκροτημάτων στην είσοδο, στην έξοδο αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι αυτή η σημαντική συνεργασία ξεκίνησε με την ενθάρρυνση του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου, μακαριστού Χριστόδουλου, τον οποίο ο Γιώργος είχε καθηγητή στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και είχε εκτιμήσει το ταλέντο του.

 

 

Το 1997 οργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ γκραφίτι στη Θεσσαλία με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος συμμετείχε στο πέρασμα των χρόνων στα σημαντικότερα φεστιβάλ γκραφίτι – meetingofstyles και halloffame στην Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη, η οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται η ελληνική μητρόπολη της graffitiart με την ομάδα του t.e.s. crew.

Την υπογραφή (tag)του μάλιστα «ΓεΩΡγιος» αποτυπωμένη με σπρέι πάνω σε καμβά τοποθέτησε στο σημείο του Βόρειου Πόλου ο διεθνούς φήμης Έλληνας ορειβάτης από τον Δήμο Αγριάς Βόλου Νικόλαος Μαγκίτσης το έτος 2000 ως συμμετέχων σε διεθνή αποστολή…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πάτρα: Τα graffiti που μεταμόρφωσαν το γκρίζο της πόλης - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight