Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Με επιτυχία η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με επιτυχία η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων...

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ένα αφιέρωμα  στον πολιτισμό του Πόντου, είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου,  εκτός από την κοπή της πίτας και τις καθιερωμένες ανταλλαγές ευχών, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, στην  φιλόξενη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ήταν μια από τις προσπάθειες που καταβάλει ο δραστήριος σύλλογος των Ποντίων της Πάτρας, στη διατήρηση του χαρακτήρα και της εθνικότητας των μελών του.

Την εκδήλωση άνοιξαν τα παιδιά του συλλόγου, που τραγούδησαν τα κάλαντα  της πρωτοχρονιάς, όπως τα έλεγαν στον Πόντο και ευχήθηκαν σε όλους "Καλή χρονίαν με υγείαν κι ευλογίαν".

Αρχικά, ο  πρόεδρος του Φάρου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους , για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του συλλόγου και τους ζήτησε, με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού, να σταθούν αρωγοί στις δράσεις του συλλόγου, που φέτος συμπληρώνει τα τριάντα χρόνια σημαντικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο, της πόλης μας.

Ο ειδικός σύμβουλος του  Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Κούστας, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση των Ποντίων με το Επιμελητήριο, όσον αφορά την απασχόληση και την επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Πάτρα.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής   Ηλεκτρονικής  του Πανεπιστημίου  Πατρών,  κ. Γιάννης Χαριτάντης με το πολιτιστικό αφιέρωμα, που επιμελήθηκε, με θέμα :

ΠΟΝΤΟΣ : Η περηφάνια μας  - ποίηση, τραγούδι, χορός,

αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στον πολιτισμό των Ελλήνων του  Πόντου, όπως αυτός αναδεικνύεται  μέσα από την ποίηση, το τραγούδι και το χορό.

Τραντέλλεναν εσκότωσαν 
και κείται ματωμένος

‘Σην θάλασσαν κολυμπετής 
σ' ομάλια πεχληβάνος

‘Σον  πόλεμον τραντέλλενας 
Του Πόντου παλληκάρι

Η λέξις Έλληνας δεν έλειψε ποτέ από τα ποιήματα και τα τραγούδια των Ποντίων ανά τους αιώνες. Και μάλιστα δεν μιλούσαν μόνον για Έλληνες, αλλά για ``Τραντέλληνες``, δηλαδή, τριάντα φορές Έλληνες ή Έλληνες ήρωες.

Τόνισε, επίσης, πως η Πατρίδα  του καθενός δεν είναι απλώς  ένας γεωγραφικός τόπος όπου ζουν οι άνθρωποι, αλλά είναι η πολιτισμική  του ταυτότητα, αυτή που προσδιορίζει το άτομο και καθορίζει την  παρουσία του ως προσώπου πλέον μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Με αρκετά γλαφυρό  και «ζωντανό» τρόπο ο Ηλίας Γκοτσόπουλος, η Ξανθή Σαλονικίδου-Τσολάκη,   η Ελένη Σαουλίδου και ο Παρασκευάς Φαντίδης, απάγγειλαν ποιήματα, τιμώντας μ΄αυτόν τον τρόπο την ποντιακή τους καταγωγή.

«Την πατρίδα  μ΄έχασα», ένα τραγούδι- μοιρολόι που αναφέρετε στον ξεριζωμό και τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, απέδωσε με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, η   Σοφία Μιχαηλίδη.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του Κωνσταντίνου Παυλίδη, καθήλωσε τα βλέμματα των θεατών. Μεταξύ άλλων ποντιακών χορών, χόρεψε και το χορό Ατσιαπάτ - Σέρρα (Πυρρίχιο),  ''το χορό των θεών'',  που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Όλοι λένε, ότι οι ποντιακοί χοροί είναι δύσκολοι, οι Πόντιοι όμως λένε ότι τους ποντιακούς χορούς για να τους χορέψει κανείς θα πρέπει, πρώτα, να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία.

Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους:

ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Γηροκομείου π. Θεόκλητος  Παντελίδης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου ,    ο π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος , πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου,   ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος,   ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΠΔΕ, Αστυνόμος Α΄, Σφέτσος Χαράλαμπος ως εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγου κ. Ματσίκα Αθανασίου, από το Δήμο Πατρέων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Βαφέας, εκπροσωπώντας τον  Δήμαρχο  κ. Γιάννη Δημαρά, οι αντιδήμαρχοι Διοίκησης και Επικοινωνίας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, Μηχανολογικού Εξοπλισμού & Πολιτικής Προστασίας κ. Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Νίκος Κωστόπουλος, από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρος κ. Πλάτων Μαρλαφέκας και ο ειδικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κούστας, ο κ. Κώστας Πλατυκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος  Πατρών, οι πρώην αντιδήμαρχοι και νυν δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βίβιαν Σαμούρη και κ. Νίκος Τζανάκος, ο εκδότης και διευθυντής εφημερίδας «Πελοπόννησος» κ. Θεόδωρος Λουλούδης, η διευθύντρια του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής κ. Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, η συγγραφέας κ. Μαρία Καρέλα, από την οργανωτική επιτροπή της μαγναύρας - κύκλος για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό- ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπήλιος Φασόης και η κ. Σοφία Δελή, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Παμμικρασιατικού συνδέσμου Πατρών και περιχώρων, Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, Πανηπειρωτικού συλλόγου Πάτρας, Χορευτικού Ομίλου Μεσσάτιδας «Ο  Φίλερης», Εκπολιτιστικού συλλόγου Μπεγουλακίου, και Αχαϊκού συλλόγου Μεσσηνίων Πάτρας. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φεσσιάν δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, λόγω μη υποδομής πρόσβασης ΑμεΑ στο κτήριο του Επιμελητηρίου.

 

Την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ο Φάρος Ποντίων Πατρών, θα τιμήσει τη μνήμη του πολιούχου των Ποντίων, Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου & Οσίου Ιωάννου Ρώσου Πατρών, (Ελευθερίου Βενιζέλου και Οζήρου).  Το πρωί, 7.00-10.00, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου,  θα προσφέρει καφέ και εδέσματα στην Εστία του Φάρου, Ελ. Βενιζέλου 38  και Σολωμού (κτήριο ΑΔΕΠ).

Επίσης, έχει ήδη  προγραμματισθεί, για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, ο ετήσιος μεγάλος χορός του συλλόγου, με πολυμελή ορχήστρα από τον Τετράλοφο Κοζάνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View