Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Είπαν το στερνό "αντίο" σε μια ακάματη αγωνίστρια

Είπαν το στερνό "αντίο" σε μια...

Έφυγε η πρώην ΕΠΟΝίτισσα και συνδικαλίστρια, αγωνίστρια Αντριάνα Πεταλά

Υπό τους βυζαντινούς ήχους της χορωδίας του Ορφέα Πατρών και με την συμμετοχή πολλών απλών γειτόνων, παλιών συναδέλφων της, ανθρώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση, την αριστερά  και  συγγενών, που προσήλθαν στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό, κηδεύτηκε σήμερα, Παρασκευή απόγευμα στις 4.30, η πρώην ΕΠΟΝίτισσα και συνδικαλίστρια, αείμνηστη αγωνίστρια Αντριάνα Πεταλά.

Εκ μέρους του Εργατικού Σωματείου της ΜΙΣΚΟ, εκπρόσωπος εκφώνησε επικήδειο, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στην συνδικαλιστική διαδρομή της αποθανούσας, που υπήρξε η πρώτη πρόεδρος και ιδρύτριά του.

Χαρακτηριστικές είναι οι περικοπές από τον επικήδειο, που αναφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο: «Μας έφτιαξες το σωματείο», «μας δίδαξες ήθος», «πάντα μας έλεγες, "έχουμε υποχρέωση απέναντι στην εργασία μας, αλλά έχουμε και απαιτήσεις"».

Μεταξύ των παρισταμένων διακρίναμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου, που ήρθε από την Αθήνα, τον Χρήστο Πατούχα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πατρέων «Ανυπότακτη Πολιτεία», τον τέως πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Πατρών Ηλία Γρηγόρη, στελέχη από την ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους πολλούς.

Η ταφή της σορού της αείμνηστης έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.

Ακάματη αγωνίστρια από παιδί

Η αείμνηστη υπήρξε εργάτρια στην ΜΙΣΚΟ από το 1964 και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ από τον Μάρτη του 1981 μέχρι την συνταξιοδότησή της το 1986. Χθες σε ηλικία 85 χρόνων έφυγε από τη ζωή η ΕΠΟΝίτισσα και πρώτη Πρόεδρος του ΣωματείουΕργαζομένων της ΜΙΣΚΟ...

Τον Οκτώβριο του 1985 η πρόεδρος Ανδριάνα Πεταλά απολύεται παράνομα σε μια προσπάθεια της Εταιρείας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους  εκ νέου και να ανακόψει την αγωνιστική ανοδική πορεία του Σωματείου. Τότε η Ανδριάνα Πεταλά γίνεται η προσωποποίηση των αγωνιζομένων συνδικαλιστών. Πλείστα τα δημοσιεύματα τότε, των εφημερίδων της Πάτρας.

 

Αποφασίζει και κάνει απεργία πείνας μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Την απόφαση της ακολουθούν όλα τα μέλη του προεδρείου (Πεταλά Ντίνα αντιπρόεδρος, Γεωργακόπουλος Κώστας Γεν. Γραμματέας, Βασκαντήρας Δημήτρης Ταμίας).

 

Οκτώ ημέρες διαρκεί η απεργία πείνας που συνοδεύεται από μαχητικές πορείες στους δρόμους της Πάτρας, από συμπαράσταση Εργατικών Σωματείων και φορέων της πόλης πρωτοστατούντος του Δημάρχου Θεόδωρου Άννινου και του Δημοτικού Συμβουλίου με τον πρόεδρο Κώστα Ταβαντζή και λήγει νικηφόρα με ακύρωση της απόλυσης της Προέδρου με δικαστική απόφαση.

Η αείμνηστη Ανδριάνα Πεταλά, το γένος Λεωνίδα Γριπιώτη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 1928 από γονείς Κωνσταντινοπολίτες και ήταν το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα της οικογενείας.

Μικρό κοριτσάκι, στα χρόνια της κατοχής έζησε τη θηριωδία των Γερμανών ναζί κατακτητών: Μπροστά στα έντρομα μάτια της έσπασαν το αδύνατο χεράκι ενός συνομήλικου της αγοριού που τόλμησε να αρπάξει μερικές χονδροκομμένες φλούδες πατάτας! Χωρίς δεύτερη σκέψη οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του Μεσολογγίου.

Σε ηλικία 24 χρόνων και ενώ ο Εμφύλιος με τα τραύματα που άφησε, έχει  μόλις πριν δύο χρόνια τελειώσει, το 1952 παντρεύτηκε τον Ανδρέα Πεταλά και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα, τα χώματα της οποίας από σήμερα φιλοξενούν την σορό της.

 

Ας είναι αναπαυμένη στον αιώνιο ύπνο της. Αιωνία της η μνήμη.

Γιώργος Μόσχος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις