Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ετοιμάζεται λειψανοθήκη με το χέρι του Αγίου Ανδρέου - Το είχαν δώσει οι Ρώσοι και ο Χριστόδουλος

Πάτρα: Ετοιμάζεται λειψανοθήκη με το χέρ...

Την Πέμπτη το απόγευμα η άφιξη του ιερού λειψάνου του Σεραφείμ του Σάρωφ από τη Ρωσία στην Πάτρα

«Στον λαμπρό εορτασμό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου θα είναι μαζί μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 15/11 στα γραφεία της Μητροπόλεως ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο ξεκίνημα των φετινών Πρωτοκλητείων στην κατεχόμενη Καρπασία της Κύπρου όπου στο μοναστήρι του Αγ. Ανδρέου συλλειτούργησαν στις 5/11, 3 αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ.κ. Χρυσόστομος (υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζει τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Κωνσταντίνο το 1967 στην Καρπασία ενώ την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου με την παλαιά λειψανοθήκη κρατά ο Μακάριος), αλλά και στην έλευση του λειψάνου του θαυματουργού Σεραφείμ του Σάρωφ, ενός μεγάλου οσίου της Ορθόδοξης εκκλησίας μας, την Πέμπτη 16/11/2017στις 17.00 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει έξω από το νέο ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέου και θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός. Η απευθείας πτήση από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο του Αράξου υπολογίζεται να φτάσει μετά τις 15.00 το μεσημέρι.

Τα ιερά λείψανα του Σεραφείμ του Σάρωφ θα μεταφέρουν στην Πάτρα, ο Επίσκοπος της περιοχής του Ντιβέγιεβο που θα εκπροσωπήσει και τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο, η ηγουμένη της ιεράς μονής Αγίας Τριάδας στο Ντιβέγιεβο όπου φυλάσσονται και Ρώσοι αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν και στο Διορθόδοξο συνέδριο με θέμα «Ευρήκαμεν τον Μεσσία, η φωνή του Αποστόλου Ανδρέα στο σύγχρονο κόσμο» στις 17-19/11 στην Πάτρα, στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων.

Τα λείψανα του Σεραφείμ του Σάρωφ θα παραμείνουν έως και την Κυριακή 26/11.

Η είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου είναι ότι ετοιμάζεται ειδική λειψανοθήκη που διακρίνεται για την ασφάλεια και την ωραιότητα της όπου μέσα θα φυλάσσονται και θα τοποθετηθούν για προσκύνημα από τους πιστούς, αποτμήματα του χεριού του Αγίου Ανδρέου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα δάχτυλα του Αγίου και Πολιούχου των Πατρών, τα οποία είχαν μεταφερθεί το 1880 από τη Ρωσία και βρίσκονταν στον τάφο του Αγίου στον παλαιό ιερό ναό, καθώς κι ένα ακόμη απότμημα (δάχτυλο) που φύλαγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το οποίο και είχε δωρίσει στον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο όταν ενθρονίστηκε.

Η λειψανοθήκη ετοιμάζεται αυτό το διάστημα. Ο κ.κ. Χρυσόστομος δεν θέλησε να αποκαλύψει το κόστος της, άφησε να εννοηθεί πως καλύπτει την δαπάνη προσωπικά ο ίδιος από τον μισθό του και πως το έκανε ως αφιέρωση στην μνήμη της μητέρας του που εκοιμήθη τον περασμένο Ιούλιο.

Έτσι η ιερή παρακαταθήκη που θα έχει η Πάτρα εκτός από τον ατίμητο και χαριτόβρυτο θησαυρό της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του, θα περιλαμβάνει και μία νέα λειψανοθήκη σε σχήμα χεριού με τα δάχτυλα του Αγίου.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πλέον σε όλο τον κόσμο το όνομα της Πάτρας έχει συνδεθεί με αυτό του Πολιούχου και Προστάτη της Αγίου Ανδρέα, μίλησε και για τον ευλαβή λαό των Πατρών (τα 13 χρόνια που είμαι Μητροπολίτης Πατρών γνώρισα και αγάπησα την αρχοντιά του λαού της περιοχής που μπορεί να μην έχει να φάει αλλά θα προσφέρει την μπουκιά από το στόμα του για να ζήσει ο άλλος, είπε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Χρυσόστομος) αλλά και για την μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στις 27/11 στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Περιβόλα που θα είναι αφιερωμένη στα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Στην μουσική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 19.00 (εισιτήρια αξίας 10 ευρώ σε όλους τους ναούς, στα γραφεία της Μητρόπολης και στο Public) θα τραγουδήσουν οι Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης και Αρετή Κετιμέ.

Τα έσοδα θα διατεθούν για να απαλυνθεί ο πόνος των αδελφών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εν συντομία ο Μητροπολίτης Πατρών μίλησε και για το γενικότερο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, την κάλυψη υποτροφιών φοιτητών στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, την ετοιμασία της Φοιτητικής εστίας στην οδό Φιλοποίμενος, την λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας συγγενών ασθενών, φυσικά την οργανωμένη δομή συσσιτίου «Άρτος αγάπης» στην οδό Φιλοποίμενος, κ.α.

Να προσθέσουμε πως την Κυριακή 19/11 το πρωί στη Θεία λειτουργία στο νέο ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου θα γίνει και χειροτονία σε διάκονο του μοναχού της Παναγίας Γηροκομητίσσης, Αλέξανδρου Παναγόπουλου, ο οποίος είναι γιος των εκπαιδευτικών Ανδρέα και Σπυριδούλας Παναγόπουλου.

Στο Διορθόδοξο συνέδριο θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από άλλες χώρες ενώ θα υπάρξουν και χαιρετισμοί των Ορθόδοξων Πατριαρχείων.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τέλος τους Πατρινούς να ανταποκριθούν και να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις των Πρωτοκλητείων.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

O κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

O κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια της σημε...

O κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις