Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ακίνητο στο κέντρο της πόλης αναζητά ο Δήμος για τη στέγαση των αστέγων – Πότε θα λειτουργήσει η νέα δομή

Πάτρα: Ακίνητο στο κέντρο της πόλης αναζ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο για 190 άτομα

Σε αναζήτηση ακίνητου που θα στεγάζει τις νέες δομές στέγασης των αστέγων της Πάτρας (Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο), βρίσκεται η δημοτική Αρχή. Το θέμα μάλιστα το έχει αναλάβει προσωπικά, όπως πληροφορείται το thebest.gr, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης μαζί με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρο Τουλγαρίδη.

Οι νέες δομές εντάχθηκαν στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και αφορούν στη διαχείριση της φτώχειας. Στο ίδιο πρόγραμμα για την Πάτρα, εντάχθηκαν και συνεχίζουν τη λειτουργία τους το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα συσσίτια και το κοινωνικό φαρμακείο.

Να σημειωθεί ότι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κοινωνικού Οργανισμού, δεν συμμετέχει πλέον η Μητρόπολη Πατρών και η ΜΚΟ, που είχε εμπλακεί.

Η νέα δομή που αφορά το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Υπνωτήριο προβλέπει τη φιλοξενία, συνολικά, 190 ατόμων.

Στα σχέδια του Δήμου, όπως δήλωσε στο thebest.gr, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης, είναι η νέα δομή να λειτουργήσει σε δυο με τρεις μήνες από σήμερα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια για τη φιλοξενία, έως και 190 ατόμων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τουλγαρίδης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει από Κοινωνικό Οργανισμό διακήρυξη για την εξεύρεση του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού.

Από  το πρόγραμμα προβλέπονται οι προσλήψεις 35 με 40 ατόμων, μέσω ΑΣΕΠ, για τις κοινωνικές δομές της Πάτρας. Ήδη από το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΔΗΠ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έγκρισης των προσλήψεων και υπολογίζεται ότι σε ένα μήνα θα έχουν οριστικοποιηθεί και από το ΑΣΕΠ.

Πως θα λειτουργήσουν οι δομές για τους αστέγους

Μέχρι σήμερα, ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων φιλοξενεί από ίδιους πόρους, περί τα 25 – 30 άτομα - κυρίως μοναχικά και άνεργα – στην πανσιόν που υπενοικιάζει.

Ωστόσο, υπάρχουν συνάνθρωποί μας αυτή την περίοδο, διαβούν σε σπίτια χωρίς ρεύμα, σε δώματα, και αλλού, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να φιλοξενηθούν από τον Κοινωνικό Οργανισμό, αλλά με τις νέες δομές θα μπορούν να βρουν στέγη.

Αν και το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο προβλέπονται από το πρόγραμμα να λειτουργήσουν ξεχωριστά, στους σχεδιασμούς του Κοινωνικού Οργανισμού είναι να συστεγαστούν, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών που βρίσκονται χωρίς στέγη ή ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Και αυτό διότι, ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος, προέβλεψε την κάλυψη των αναγκών, κατά κύριο λόγο, για εξαρτημένους αστέγους και όχι για οικογένειες.

Στους σχεδιασμούς του Κοινωνικού Οργανισμού είναι οι δυο δομές να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ)

Τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Υπνωτήρια

Τα «Υπνωτήρια» είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Διαβάστε επίσης:

Δυτ. Ελλάδα: Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας-Οι δομές που ενισχύονται, αυτές που ιδρύονται

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις