Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι διάλογοι στο γραφείο του Πρωθυπουργού για τους «αντάρτες». Οι προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα

Οι διάλογοι στο γραφείο του Πρωθυπουργού...
Νασόπουλος Νάσος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του thebest.gr

Ξημερώματα Σαββάτου 11 Ιουλίου. Μόλις έχει τελειώσει στη Βουλή η ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Δεκαεπτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρνηθεί να υπερψηφίσουν την κυβερνητική ψηφοφορία. Στο γραφείο του Πρωθυπουργού, συγκεντρώνονται στενοί συνεργάτες του, ο Πάνος Καμμένος, αλλά και η Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία κάθεται διακριτικά στην άκρη και δεν συμμετέχει στη συζήτηση. Πρόκειται για μια άτυπη σύσκεψη, στην οποία σχολιάζονται οι εξελίξεις.

«Τι θα κάνουμε με τους 17 αντάρτες;» ρωτούν κάποιοι τον Αλέξη Τσίπρα.

«Μέχρι να κλειδώσει συμφωνία με τους δανειστές δεν με απασχολούν οι εσωτερικές διαφωνίες» απαντά με τη γνωστή ηρεμία του ο Πρωθυπουργός.

«Μα τουλάχιστον ανασχηματισμό πρέπει να κάνουμε. Πως είναι δυνατόν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπουργοί που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή;», επιμένουν κάποιοι εκ των παρισταμένων.

«Προέχει η συμφωνία. Πρώτα να δούμε αν θα συμφωνήσουμε με τους δανειστές, να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, και μετά θα τα δούμε όλα» επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνη την ώρα το μυαλό του βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σε λίγες ώρες θα άρχιζε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, της Κυριακής 12 Ιουλίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thebest.gr, από καλά πληροφορημένες πηγές, ο Πρωθυπουργός έδινε όλο το βάρος στη συμφωνία. Μάλιστα ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι «θα διαπραγματευτώ όσο πιο σκληρά γίνεται, αλλά από τις Βρυξέλλες θα φύγω με συμφωνία, ό,τι κι αν τελικώς μού ζητήσουν».

Και άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδώσει ακόμα και σε παράλογες αξιώσεις, θέλοντας να κερδίσει χρόνο και να επαναδιαπραγματευθεί τους οδυνηρούς όρους της συμφωνίας,  στο άμεσο μέλλον, αλλά έχοντας ωστόσο εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Η διαπραγμάτευση έγινε, συμφωνία επιτεύχθηκε, έστω και οδυνηρή, από τη Βουλή πέρασε, έστω και με 39 διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα;

Ακόμα και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να είναι προσκολλημένος στον αρχικό του σχεδιασμό: να κλειδώσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Και η συμφωνία δεν κλείδωσε με τη χθεσινή ψηφοφορία.

Πρέπει να υπάρξουν και οι αποφάσεις των Κοινοβουλίων των υπολοίπων χωρών (σήμερα η Φινλανδία, αύριο Παρασκευή η Γερμανία κ.λπ.), αλλά και η ψηφοφορία στη Βουλή στις 22 Ιουλίου για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.  Αν συμβούν όλα αυτά, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με σκοπό να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χθες δεν τελειώσαμε, αλλά  μόλις αρχίσαμε με το νέο μνημόνιο.

Μέχρι τότε δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές πολιτικές εξελίξεις, με εξαίρεση τον ανασχηματισμό που θα πρέπει να γίνει για πρακτικούς και όχι τόσο για πολιτικούς λόγους. Δηλαδή, για να τοποθετηθούν Υπουργοί που θα υλοποιήσουν τη συμφωνία, δεδομένου ότι Λαφαζάνης και Στρατούλης, θα αρνηθούν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ακόμα και την απόφαση για τον ανασχηματισμό (πότε θα τον κάνει και τι έκταση θα έχει), ο Πρωθυπουργός θα την πάρει, αφού πρώτα μάθει την απόφαση του Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα (ελήφθη ήδη και είναι θετική) και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ELA, από την οποία θα κριθεί πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες και πόσα χρήματα θα δίνουν.

Oι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προς ανασχηματισμό και σενάρια για εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου - Ποια ονόματα παίζουν

Ψηφοφορία στη Βουλή: 39 διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι ψήφισαν ΟΧΙ- Πέρασε με 229 ψήφους η συμφωνία


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις