Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έξι στα δέκα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο - Τα μισά σχεδόν έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο

Πάτρα: Έξι στα δέκα περίπτερα έχουν βάλε...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ένα 10% από αυτά που παραμένουν, ανοιγοκλείνει

Περίπου το 60% των περιπτέρων που λειτουργούσε πριν από ένα χρόνο στην Πάτρα έχουν βάλει λουκέτο. Και ένα ακόμη 10% των υπαρχόντων ...ανοιγοκλείνει. Αυτή είναι η εικόνα στην Πάτρα εν έτει 2015, με την κρίση να έχει χτυπήσει βάναυσα και αυτό τον κλάδο. Νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα περίπτερα και το προσπαθούν, αλλα... όπως αναφέρει στο thebest.gr ο αντιπρόεδρος του συλλόγου περιπτερούχων Νίκος Χρόνης, γρήγορα απογοητεύονται και εγκαταλείπουν.

243 περίπτερα λειτουργούσαν πριν απο 1 χρόνο στην ευρυτερη περιοχή της Πάτρας και σήμερα -μαζί με αυτά που ανοιγοκλείνουν- έχουν απομείνει 145. Εκ των οποίων καθημερινά ανοίγουν σε σταθερή βάση μόνο 135.

Οι επαγγελματίες του κλάδου δουλεύουν απο 18 - 20 ώρες ημερισίως. Συνήθως από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα. Πολλές οι ώρες, όμως δεν έχουν οικονομικό αντίκρυσμα.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο αντιπρόεδρος των περιπτερούχων, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, για να οδηγηθούμε στα σημερινά δεδομένα. "Το 2012 πέρασε ο νόμος του τότε υφ. Αμυνας Ελευσινιώτη, ο οποίος πήρε διαταγή απο την ΕΕ, την οποία και είχε δώσει ο ΠΟΥ. Και ξεκαθάριζε το νόμο για τα τσιγάρα και οτι γενικότερα τα είδη καπνού θα πρέπει να πωλούνται σε περίπτερα, DUTY Free και καπνοπωλεία. Ξαφνικά μπαίνει διάταξη και επιτρέπονται επιπρόσθετα να τα διαθέτουν και οι υπεραγορές τροφίμων πίσω απο τα ταμεία σε κλειστές προθήκες. Αυτή η κίνηση έφερε σε γνωστό πολυκατάστημα της Πάτρας τα τσιγάρα σε πρώτη θέση. Και αυτό αποτέλεσε δεδικασμένο που μας καταδίκασε", λέει στο thebest.gr ο κ. Χρόνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρόνη ο νόμος Μάνου το 1992 επέτρεψε το κύριο προιόν καπνικό προϊόν να ορίζεται τιμολογιακά από τις καπνοβιομηχανίες τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική.

Το μόνο θετικό για τους περιπτερούχους ήταν η μείωση στο 50% των δημοτικών τελών. Κάτι που έδωσε διορία στον κόσμο να πληρώσει.

Το 2007 σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των περιπτερούχων οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν κέρδος 8% στα τσιγάρα και σήμερα αυτό κυμαίνεται από 3 - 4%. Αντίστοιχα το ποσοστό κερδόφορίας στις κάρτες τηλεφωνίας έπεσε από 10-11% στο 2,5%. Ακόμη και στις εφημερίδες το ποσοστό κέρδους τους έπεσε κάτω και από 1,5%. Εξάλλου και η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει εξαντληθεί.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Χρόνη έχει ανοίξει η "κερκόπορτα" σε ανθρώπους που έχουν χρήματα να αγοράσουν παραπάνω απο ένα περίπτερα και ήδη υπάρχει τέτοια δραστηριότητα στην Πάτρα. "Τι κι αν στο παρελθόν επρόκειτο για επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία απευθυνόταν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Το επάγγελμα πλέον έχει ανοίξει και η αδειοδότηση ουσιαστικά είναι ελεύθερη", λέει ο αντιπρόεδρος των περιπτερούχων αναφέροντας στο thebest.gr τα βασικότερα αίτια που οδήγησαν στο κλείσιμο τόσα περίπτερα.

Προφανώς το βασικότερο όμως είναι η οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις