Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η κρίση άφησε... "μισό" το όνειρο του Αντωνοπούλειου Ιδρύματος για τα παιδιά – Έκκληση βοήθειας μέσω του thebest.gr

Πάτρα: Η κρίση άφησε... "μισό"...

Δεν το βάζουν κάτω παρά τις δυσκολίες

Η οικονομική κρίση «πάγωσε» το όνειρο του Πατρινού Ανδρέα Αντωνόπουλου, των συγγενών και των φίλων του για τη κατασκευή και λειτουργία, στο Χαϊκάλι Αχαΐας ενός ξενώνα διαμονής για 16 παιδιά με νοητική υστέρηση.

Δυστυχώς το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος με αφορμή μια οικογενειακή τραγωδία δεν έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσει το κτήριο αφού στην πορεία της προσπάθειας την χώρα έπληξε η βαρια οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει, όπως πριν, στους συμπολίτες να συνεισφέρουν τον οβολό τους για την επίτευξη του στόχου ζωής που έχει θέσει ο κ. Ανδρέας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr «περίπου το 80% του κτηρίου έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο όσα απομένουν είναι αρκετά και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τελειώσει το έργο. Απομένουν παρεμβάσεις που αφορούν την ενεργειακή κάλυψή του, όπως αντλίες θερμότητας, υλικά μόνωσης κ.α. καθώς και ντουλάπια, ηλεκτρολογικά, η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ένα αυτοκίνητο για τις μεταφορές των παιδιών κ.α.».

Παρά τις δυσκολίες όμως τόσο ο κ. Αντωνόπουλος όσο και οι συνοδοιπόροι τους σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι δεν το βάζουν κάτι. Αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν όμως συνεχίζουν με παζάρια, εκδηλώσεις αλλά και τον λογαριασμό που διατηρούν (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6771.114604.893  IBAN: GR57.0171.7710.0067.7111.4604.893) να συγκεντρώσουν, σταδιακά το ποσό που απαιτείται.

Παράλληλα όμως προσφέρουν τη φροντίδα τους σε 4 με 6 παιδιά που ανήκουν στο οικοτροφείο της Μέριμνας. Τα παιδιά αυτά το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα τα φιλοξενεί από Παρασκευή έως και Κυριακή καθώς και τις αργίες που η Μέριμνα δεν μπορεί να τα φροντίσει, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πάτρα.

«Το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο για την φιλοξενία και την ψυχαγωγία των παιδιών. Απασχολούμε εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό κ.α.) και κάνουμε ό,τι μπορούμε  προκειμένου να τα απασχολούμε δημιουργικά», εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος.

Και αυτή η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος το οποίο επίσης καλύπτει με δυσκολία το Αντωνοπούλειο, κατά συνέπεια, όπως τονίζει και ο πρόεδρός του, κάθε βοήθεια από τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ

Το «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στη μνήμη του Παναγιώτη, του Αλέξη και του Γιάννη, τριών μελών της οικογένειας Αντωνοπούλου, που έφυγαν πολύ πρόωρα. Είναι εγκεκριμένο από το κράτος, βάσει Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 1703/19-11-03) και αποτελεί  ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η προοπτική μας είναι η λειτουργία ξενώνα διαμονής για 16 παιδιά με νοητική υστέρηση, 1.200τ.μ. περίπου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων. στο Χαϊκάλι Αχαΐας. Στις 4 Νοεμβρίου του 2007 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και άρχισαν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης οι οποίες προχωρούσαν με γρήγορο ρυθμό, αν και τώρα με την οικονομική κρίση έχουν επιβραδυνθεί πολύ. Εν τούτοις, έχει συντελεσθεί περίπου το 70% του όλου έργου.

Από την έναρξη της λειτουργίας, το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα λειτουργεί προσωρινό ξενώνα φιλοξενίας για 6-8 παιδιά σε ιδιόκτητο, κατάλληλα διαρρυθμισμένο διαμέρισμα της οδού Κανακάρη 169Α στην Πάτρα,  υπό τη φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού. Στα παιδιά μας παρέχεται πλήρης φροντίδα αλλά και ψυχαγωγία, και είναι ικανοποίησή μας να τα βλέπουμε ευτυχισμένα και χαρούμενα.

Σημειωτέον ότι το «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ» δεν έχει καμία κρατική ή άλλη μόνιμη οικονομική επιχορήγηση. Τα έσοδά μας προέρχονται από τη διάθεση χειροποίητων διακοσμητικών, κοσμημάτων και εδεσμάτων που διατίθενται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς και πιο ανεπίσημα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» ξεκίνησε σαν ιδέα ύστερα από μια σειρά τραγικών γεγονότων που δοκίμασε τα μέλη της οικογένειας Αντωνοπούλου. Το 1999 ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, υιός του Ανδρέα και της Νικολίτσας Αντωνοπούλου, ύστερα από μακρά βαριάς μορφής ψυχιατρική νόσο, εγκατέλειψε τη ζωή. Το Δεκέμβριο του 2001 ο Αλέξης Αντωνόπουλος, αδελφός του Ανδρέα Αντωνόπουλου και σύζυγος της Γεωργίας Ελέζογλου, και ο μονάκριβος υιός τους Γιάννης, έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του ποταμού Διακονιάρη στην Πάτρα. Το ποτάμι παρέσυρε τον μικρό Γιάννη, ενώ ο πατέρας παρασύρθηκε κι αυτός στην προσπάθειά του να τον σώσει, με τραγική κατάληξη και για τους δύο.

Τόσο η σύσταση όσο και η λειτουργία του ιδρύματος ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 (συγχρόνως με την έναρξη των ενεργειών σε επίπεδο υπουργείων για την έγκριση της λειτουργίας του ιδρύματος), με τη δημιουργία  προσωρινού ξενώνα φιλοξενίας, σε ιδιόκτητο, κατάλληλα διαρρυθμισμένο διαμέρισμα της οδού Κανακάρη 169Α στην Πάτρα, υπό τη φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού, και μέχρι σήμερα  συνεχίζει να λειτουργεί αποτελώντας μια ζεστή γωνιά με οικογενειακή θαλπωρή για 6-8 παιδιά. Τα παιδιά  προέρχονται από το οικοτροφείο της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ», αλλά μη έχοντας οικογενειακή στήριξη, επαφίενται αποκλειστικά στη φροντίδα του «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ» όταν δεν λειτουργεί το παραπάνω οικοτροφείο.

Αυτό σημαίνει ότι από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί σε μόνιμη βάση, αλλά και όλες τις αργίες, εορτές, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και τις καλοκαιρινές διακοπές, τους παρέχεται πλήρης φροντίδα αλλά και ψυχαγωγία, και είναι ικανοποίησή μας να τα βλέπουμε ευτυχισμένα και χαρούμενα.

Το «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» εγκρίθηκε βάσει Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 1703/19-11-03) και σύμφωνα με το καταστατικό του, διοικείται από πενταμελές συμβούλιο. Το «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ» δεν έχει καμία κρατική οικονομική επιχορήγηση, ή μόνιμη τέτοια άλλης φύσεως. Όλα τα έξοδα της λειτουργίας του ξενώνα, της φροντίδας και ψυχαγωγίας των παιδιών και οι μισθοί του προσωπικού καλύπτονται αποκλειστικά από το ίδρυμα. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε Χριστουγεννιάτικη δωροέκθεση με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα, όπου διατίθενται προς πώληση, για την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος, χειροποίητα διακοσμητικά, κεντήματα, κοσμήματα, πίνακες, εδέσματα και ποικίλα άλλα είδη δώρων, όλα έργα των κυριών μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και προσφορές πολλών φίλων του ιδρύματος.

Εκτός αυτών, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους φίλες του ιδρύματος διαθέτουν προς πώληση διάφορα  χειροποίητα είδη δώρων, κυρίως κοσμήματα, λαμπάδες την περίοδο του Πάσχα, και ενίοτε είδη βάπτισης και γάμου, από τα οποία όλα τα έσοδα διατίθενται για τους σκοπούς του ιδρύματος. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και κάποια έσοδα από κατά καιρούς δωρεές ποσών από ιδιώτες στο ίδρυμα, κυρίως με τη μορφή καταθέσεων αντί στεφάνου επ’ ευκαιρία απώλειας συγγενών ή φίλων.

Η προοπτική μας ήταν εξ'αρχής η οικοδόμηση και λειτουργία ξενώνα διαμονής για 16 παιδιά, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που μελλοντικά θα εξασφαλίζει και συνθήκες απασχόλησής τους. Έτσι στις 4 Νοεμβρίου 20007, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων στο Χαϊκάλι Αχαΐας,  τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε σεμνή τελετή παρουσία πλήθους φίλων του ιδρύματος και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης.

 

 

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΙΡΔΥΜΑΤΟΣ

Στις 4 Νοεμβρίου 20007, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων στη θέση «Παναγιά» του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαϊκαλίου του Δήμου Ωλενίας Αχαΐας,  τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ξενώνα διαμονής του Αντωνοπούλειου, σε σεμνή τελετή παρουσία πλήθους φίλων του ιδρύματος, και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης.

Ο ξενώνας έχει μελετηθεί ώστε να πληροί τις πιο τελευταίες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει τρία κτίρια.

Το πρώτο κτίριο, εμβαδού 690τμ με υπόγειο 368τμ, περιλαμβάνει ισόγειο, πρώτον όροφο και υπόγειο. Στο ισόγειο θα στεγάζονται δύο διαμερίσματα φιλοξενουμένων μονόκλινα, δύο διαμερίσματα φιλοξενουμένων τρίκλινα, χώρος κοινής διαβίωσης, τραπεζαρία και χώροι παρασκευαστηρίου και κουζίνας.

Στον πρώτον όροφο θα στεγάζονται δύο διαμερίσματα φιλοξενουμένων μονόκλινα, δύο διαμερίσματα φιλοξενουμένων τρίκλινα, χώρος αναμονής, WC προσωπικού, γραφεία διευθυντή, διοίκησης και ιατρού. Το υπόγειο τέλος θα εξυπηρετεί μηχανοστάσιο, χώρο πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, αποθήκη κλινοσκεπασμάτων, αποθήκη τροφίμων και αποθήκη γενικής χρήσης.

Το δεύτερο κτίριο, εμβαδού 112τμ, είναι ισόγειο κτίσμα που περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, παρασκευαστήριο – διανεμητήριο και χώρους WC, για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις φιλοξενουμένων και προσωπικού με τις οικογένειές τους.

Και τέλος το τρίτο κτίριο, εμβαδού 23τμ, είναι ισόγειο κτίσμα που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο και αποθήκη εργαλείων κήπου, για τη δημιουργική απασχόληση των φιλοξενουμένων.

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ελαιοχρωματισμού των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ενώ φωτογραφίες από την πορεία των εργασιών ανέγερσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Θα πρέπει και από αυτή τη θέση να τονισθεί ότι πολύ σημαντική για την όλη πορεία αυτής της προσπάθειας ήταν και είναι η προσφορά διαφόρων επαγγελματιών από τον χώρο των κατασκευών σε δομικά υλικά, μηχανήματα και εργασία για την ανέγερση του ξενώνα, είτε δωρεάν είτε σε μειωμένη τιμή. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις