Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαία: Τι καταγγέλλουν Τσούκαλης και Φούντα για τα νοσοκομειακά απόβλητα στην παραλία Βαλιμιτίκων Αιγίου!

Αχαία: Τι καταγγέλλουν Τσούκαλης και Φού...

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Σε μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αιγιάλειας, στα Βαλιμίτικα Αιγίου, η διάβρωση των ακτών έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια σκουπίδια και νοσοκομειακά απόβλητα, καταγγέλλουν με κοινή ερώτηση τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης (Αχαίας) και Νίκη Φούντα (Αιτωλοακαρνανία).

Και συνεχίζουν: "Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον Τύπο, οι πρόσφατοι ισχυροί νοτιάδες -οι οποίοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραλίας- αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και νοσοκομειακών αποβλήτων, που είχαν κατά το παρελθόν θαφτεί και σκεπαστεί δίπλα στη θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Σελινούντα.

Το εν λόγω περιβαλλοντικό έγκλημα επαναφέρει στο προσκήνιο το ευαίσθητο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών στην Πελοπόννησο, καθώς η παράνομη χωματερή, που εντοπίστηκε στην παραλία Βαλιμίτικα στο Αίγιο, είναι μόνο μία από τις πολλές που υπάρχουν στην περιοχή.

Στην Αιγιάλεια, επί πολλά χρόνια λειτουργούσε παράνομη χωματερή στην περιοχή Ρήρα στη Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας, ενώ υπάρχει ανενεργός ΧΑΔΑ στη περιοχή Λαγκάδα κοντά στο Αίγιο. Παράνομες χωματερές υπάρχουν, επίσης σε λειτουργία στους Δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Πηνειού, Αμαλιάδας, Πύργου και Ζαχάρως.

Νόμιμοι ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο υπάρχουν μόλις τρεις. Στην Ερμιονίδα, στην Πύλο και στους Μολάους έχουν εγκατασταθεί τρεις «δεματοποιητές» απορριμμάτων. Ωστόσο, οι δυο δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα στα Δίδυμα Ερμιονίδας να έχουν συσσωρευτεί 30.000 τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών και στην Πύλο 15.000 τόνοι.

Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι σε όλη την Πελοπόννησο εξακολουθούν να λειτουργούν 32 παράνομες χωματερές από το σύνολο των 78 που βρίσκονται σε λειτουργία σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Δεδομένου του εντοπισμού παράνομης χωματερής στην ακτή των Βαλιμίτικων στο Αίγιο, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η αρμόδια Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αναφορικά με: α. την άμεση επέμβαση και εντατικοποίηση των ελέγχων στην περιοχή, β. την ταυτοποίηση των απορριμμάτων προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος εναπόθεσής τους, γ. τον εντοπισμό των υπευθύνων και την απόδοση ευθυνών;

2. Δεδομένου ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός για την κατασκευή κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και τη συνακόλουθη αποκατάσταση των παράνομων χωματερών στην Πελοπόννησο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τσούκαλης Νίκος
Φούντα Νίκη"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις