Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: "Καίνε" τα φύλλα επιστράτευσης οι καθηγητές - Ψήφισαν απεργία και κάνουν συλλαλητήριο το απόγευμα

Ηλεία: "Καίνε" τα φύλλα επιστρ...

Θα επιδιώξουν με πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς όρους την ανατροπή της επιστράτευσης

Ο κύβος ερρίφθη! Με μια πρωτοφανή σε συμμετοχή Γενική Συνέλευση που θύμιζε τους αγώνες του ‘88 και του ’90 οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης της Ηλείας αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπερψηφίζοντας ουσιαστικά την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή και επαναλαμβανόμενες 5νθημερες απεργίες από την επόμενη εβδομάδα καλώντας ταυτόχρονα σε συστράτευση όλους τους πολίτες. 

Επιπροσθέτως, συμπληρώνοντας την πρόταση της ΟΛΜΕ αποφάσισαν ότι θα επιδιώξουν με πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς όρους την ανατροπή της επιστράτευσης.
Οι εκπαιδευτικοί, ψήφισαν ακόμα και την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο και εκ νέου πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ηλείας και τον καθορισμό περαιτέρω νέων 48ωρων κινητοποιήσεων.

Παράλληλα συγκροτήθηκαν απεργιακές επιτροπές σε επίπεδο Νομού και σχολείων ενώ με την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα στις 7.30 στο χώρο του 2ου Λυκείου Πύργου καλώντας όλους τους εργαζόμενους και το λαό να συμμετέχει και να συμπαρασταθεί στην πανηλειακή πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν, καίγοντας συμβολικά τα φύλλα επίταξης που τους επιδόθηκαν.

«Προτιμώ να κοιτώ τα παιδιά μου στα μάτια…»
Εκπαιδευτικοί από όλη την Ηλεία κατέκλυσαν στην κυριολεξία τους χώρους του 4ου Λυκείου Πύργου, στέλνοντας με την παρουσία τους ένα μήνυμα ενότητας και δηλώνοντας πως είναι αποφασισμένοι να «σπάσουν» την επιστράτευση! 

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη μαζική συγκέντρωση των εκπαιδευτικών του Νομού αλλά και στο πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα της επιστράτευσης 88.000 καθηγητών που στόχο όπως είπε έχει, την τρομοκράτηση όχι μόνο του κλάδου αλλά και όλων των εργαζομένων.  «Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση της ΟΛΜΕ δίνοντας ένα μήνυμα ενότητας στην κοινωνία την οποία και καλούμε να συστρατευτεί στον αγώνα μας. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών οφείλει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών».

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του Θεόδωρου Αντωνόπουλου εκπαιδευτικού από την Αμαλιάδα, στον οποίο επέδωσαν το φύλλο επιστράτευσης τέσσερις Αστυνομικοί στο σχολείο όπου εργάζεται. «Δεν μπορούν να μας προσάπτουν ότι αυτοί νοιάζονται πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας απ’ ότι εμείς. Πως θα κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια; Όταν μεγαλώσουν θα μου πουν πατέρα είσαι ηλ… τι θα τους διδάξω με τις πράξεις μου; Προτιμώ λοιπόν να μην έχω ένα κομμάτι ψωμί να φάμε παρά να δεχτώ αυτή την ντροπή! Γιατί θα είναι ντροπή να υπάρξει σήμερα καθηγητής που θα ψηφίσει κατά της απεργίας. Και θέλω γυρνώντας στο σπίτι να μπω όρθιος και όχι να με ρωτήσει ο γιός μου που πάει στο δημοτικό, γιατί πατέρα πάς μπουσουλώντας!!!».

Με το φόβο της απόλυσης

Ακολούθως ο Ηλίας Παπαχατζής επισήμανε ότι πρωτίστως θα πρέπει να λάβουν απόφαση με την οποία θα επιδιώκουν την ανατροπή της επιστράτευσης ενώ ο Αλέκος Αρβανιτίδης εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε στους λόγους που δεν συμφωνούν με την πρόταση της ΟΛΜΕ τονίζοντας πως θα πρέπει να «τεστάρουν» πρώτα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή και ακολούθως να κινηθούν. 

Παράλληλα μίλησε και για το φόβο της απόλυσης που έχει κυριέυσει τους εκπαιδευτικούς μετά την επιστράτευση. «Τυπικά δεν μας καλύπτει κανείς. Αυτό που μας καλύπτει είναι το αίσθημα του δικαίου. Υπάρχει βέβαια και η πείρα η οποία έχει δείξει ότι όπου έγιναν μαζικοί αγώνες έσπασαν την επιστράτευση. Αν είμαστε 50.000 απεργοί τι θα κάνουν, θα μας απολύσουν όλους; Αυτή είναι η δύναμη μας!».

Υπέρ των απεργιών τάχθηκε και ο Νίκος Σεββόπουλος, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας. «Η μάζωξη αυτή ας γίνει απαρχή για αγώνες» είπε και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν.

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, επισήμανε ότι και η δική του κόρη είναι υποψήφια στις Πανελλαδικές ωστόσο για να μπορεί να την κοιτάζει στα μάτια, θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της απεργίας. «Σήμερα διατάζει ένας Σαμαράς, ένας ανεκδιήγητος Βενιζέλος και ένας θλιβερός Κουβέλης. Άλλοι όμως είναι αυτοί που αποφασίζουν. Εμείς σήμερα ανάβουμε τη σπίθα και χρειαζόμαστε όλους στο πλευρό μας για να τα καταφέρουμε». 

Επιπλέον σχολίασε και την κατάπτυστη όπως χαρακτήρισε απόφαση της ΑΔΕΔΥ επισήμανε όμως πως θα πρέπει να της ζητήσουν ξανά να κηρύξει πανεργατική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ την Παρασκευή.  «Αν υπάρξει βούληση τα περιθώρια είναι πολλά. Το αίτημα του κλάδου μας είναι να νεκρώσει όλη η Ελλάδα την Παρασκευή. Όλοι μαζί μπορούμε να σπάσουμε την επιστράτευση. Δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών είναι όλων των πολιτών».

Η απεργία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα
«Ο φασισμός πρέπει να σπάσει από τη βάση του» επισήμανε η Άβα Βαγγελάτου τονίζοντας ότι κανείς δεν θα βάλει το κεφάλι του στο ντορβά για τους λίγους. «Αν αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να ναι απ’ όλους για όλους! Ή θα είναι όλοι απολυμένοι ή όλοι μαζί μέσα στα σχολεία».
«Είναι ένας αγώνας που στην κορυφή του δεν έχει οικονομικά αιτήματα» υπογράμμισε ο Βασίλης Βασιλειάδης και πρόσθεσε πως το ερώτημα που τίθεται είναι «απεργία ναι ή όχι, απέναντι στην επιστράτευση». «Οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας και στην απόφαση που θα πάρουμε θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το ‘ 88 έκανε απεργία όλος ο κλάδος, όχι η ΠΑΣΚ ή η ΔΑΚΕ. Η απεργία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ανήκει σε εμάς».

Μπροστάρηδες οι παλιότεροι
«Πρέπει να δώσουμε όλοι το μήνυμα της ενότητας και για να προστατέψουμε τους νεότερους προτείνω να μπουν μπροστάρηδες οι συνάδελφοι της δικής μου γενιάς» είπε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαστούνης Βαρβάρα Καραγιάννη παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μην σκύψουν το κεφάλι. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Προσωπικά, είναι η δεύτερη φορά που παραλαμβάνω «ραβασάκι» και η Αστυνομία με έψαχνε από σχολείο σε σχολείο λες και ήμουν επικηρυγμένος ληστής!

Το ’90 το φύλλο επιστράτευσης το σκίσαμε γιατί ήμασταν όλοι μαζί ενωμένοι. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Αν βγει απόφαση για απεργία θα πρέπει να είμαστε όλοι έξω από τα σχολεία. Θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε την πρόταση της ΟΛΜΕ και να είναι αυτή η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηλείας αφετηρία για την έναρξη των αγώνων!».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις