Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εντυπωσιακή εμφάνιση της Πατρινής Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» στα «Παύλεια 2024» στην Κόρινθο

Εντυπωσιακή εμφάνιση της Πατρινής Βυζαντ...

Ήταν μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση που καθήλωσε το φιλόμουσο ακροατήριο, την Κυριακή 16-6 το βράδυ, προκαλώντας την ψυχική ανάταση των παρευρισκομένων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Σύναξη Βυζαντινών χορωδιών, στο πλαίσιο των 18ων «Παυλείων 2024», στην Κόρινθο, την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στις 8:30 μ.μ., στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό ναό Αγ. Παύλου Κορίνθου.

Επρόκειτο για μία συναυλία βυζαντινής μουσικής που έγινε από τρεις (3) χορωδίες που συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια στο χώρο της βυζαντινής μουσικής, της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας, «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», της χορωδίας του Σωματείου Ιεροψαλτών Κορινθίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και της Βυζαντινής - Παραδοσιακής χορωδίας της Αποστολικής πόλεως των Πατρών, «Θεόδωρος Φωκαεύς».

Η απαρχή της συνεργασίας, με πρωτοβουλία του προέδρου του Φωκαέως, του ιατρού κ. Γεωργίου Βέργου, έγινε τα Χριστούγεννα του 2022 στον Μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης Αιγίου, συνεχίστηκε στα «Πρωτοκλήτεια 2023» στον νέο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών και ακολούθησε η εκδήλωση αυτή στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου.                      

Η μουσική αυτή εσπερίδα έγινε με την αρωγή της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου και των υπευθύνων του Μητροπολιτικού ναού Αγ. Παύλου και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. 

Ο πρόεδρος και Χοράρχης  της χορωδίας της Κορίνθου, κ. Βασίλειος Κουφογιάννης άνοιξε την εκδήλωση με παρουσίαση των Βυζαντινών χορωδιών και των βιογραφικών των χοραρχών τους. Πρώτος έψαλε ο Βυζαντινός χορός του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου και απέδωσε πανέμορφα τους ύμνους που επέλεξε.

Ακολούθησε η Βυζαντινή - Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», η οποία έψαλε υπέροχα τα μουσικά μέλη που απέδωσε, σύμφωνα πως προς το Πατριαρχικό ύφος, με αρμονία μέλους - ισοκρατήματος. Ξεχώρισε η κατανυκτική εκτέλεση του ύμνου «Κύριε εκέκραξα» και η τέλεια, μυσταγωγική απόδοση του Χερουβικού ύμνου. Στους τρεις πρώτους ύμνους που έψαλε ο χορός, την χορωδία διηύθυνε ο αναπληρωτής χοράρχης της, κ. Γεώργιος Λαμπρόπουλος, Μουσικολογιότατος  Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Κ. Αχαΐας, ενώ τους υπόλοιπους ύμνους διηύθυνε ο χοράρχης του Φωκαέως, Μουσικολογιότατος Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος «η χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς, πέρα από τον αγώνα της για την διάδοση και διάσωση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας  Παραδόσεως, προχωρά σήμερα και στην ανάδειξη της προσπάθειας για την διαδοχή και μεταλαμπάδευση της Βυζαντινής Υμνολογίας από τους παλαιότερους στους νεότερους, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν εκ των αναπληρωτών χοραρχών του μουσικού σχήματος να αναδείξει τις δυνατότητες και τις αρετές του».

Το πρόγραμμα έκλεισε η χορωδία του του Σωματείου Ιεροψαλτών Κορινθίας, υπό την διεύθυνση του χοράρχου της Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Κουφογιάννη,  που επίσης απέδωσε με θαυμάσιο τρόπο τα επίκαιρα μουσικά κομμάτια της.    

Την παρουσίαση των χορωδιών και των ύμνων πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Βυζαντινού χώρου «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με μικρή ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των «Παυλείων» για την πόλη της Κορίνθου, στην προσφορά των δύο μεγάλων Αποστόλου Πέτρου και Παύλου στον Χριστιανισμό, στις άλλες εκδηλώσεις που επίσης γίνονται στα πλαίσια των «Παυλείων 2024», ενώ συνεχάρη όλες τις χορωδίες για την συμμετοχή τους την απόδοσή τους,  στην ευγενή προσπάθεια που κάνουν για την στήριξη της Ιεράς Ψαλτικής Τέχνης.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους χοράρχες των φιλοξενούμενων χορωδιών και στον πρόεδρο της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», κ. Γεώργιο Βέργο.

Ήταν μία εντυπωσιακή μουσική συνάντηση που καθήλωσε το φιλόμουσο ακροατήριο, προκαλώντας την ψυχική ανάταση των παρευρισκομένων.

Την σύναξη των χορωδιών τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους και ο Θεοφιλέστατος μητροπολίτης Κεχριών κ. κ. Αγάπιος, πολλοί ιερείς της Μητροπόλεως, μουσικολογιότατοι Ιεροψάλτες και πλήθος κόσμου.       

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Σταματόπουλος Χαράλαμπος, π. Πατσός  Βασίλειος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βέργος Γεώργιος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης Σαγιάς Πελοπίδας, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

*Τον βυζαντινό χορό «Θεόδωρος Φωκαεύς» διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture